EFKAN BUCAK
Guantanamo Cezaevi'nde kalan bir tutuklunun anılarını hatırlıyorum. "Suyun en yararlı ilaç olduğunu öğrenmiştik. Çünkü esaret altında tüm sorunlarımıza yanıt suydu. 'Başım ağrıyor' derdim, 'Su iç' derlerdi, ateşim çıkardı, yanıtları yine 'Su iç' olurdu" diyor, El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle uzun süre alıkonulan kişi. Su yalnızca Guantanamo'da değil, Türkiye amatör futbol liglerinde de önemli bir ilaç, hem de fiziksel sakatlıklara karşı. Nasıl mı?
Geçen hafta İstanbul Süper Amatör Küme'de bir maça gittim. Bahsettiğim lig Türkiye'nin amatör futbol düzeyinde en iyi ligi, neredeyse 3. Lig kalitesinde. Bir pozisyonda bir futbolcu kötü sakatlandı ve yerde acıyla kıvranmaya başladı. Hakem "Tamam müdahaleye geliyorlar" diyerek futbolcuyu kenara çıkarttı. 16-17 yaşlarındaki gencecik futbolcu kenarda acıyla kıvranmaya devam ederken yaklaşık iki dakika sonra eşofmanlı bir görevli elinde bir şişe suyla geldi, yarayı suyla şöyle bir sildi, sonra kendi yüzünü de yıkadı, "Tamam" dedi. Futbolcu da sendeleye sendeleye yedek kulübesine gitti! Eğer bir amatör küme maçına giderseniz mutlaka rastlayacağınız görüntüdür, elinde bir şişe suyla sakatlanan futbolcuya koşan kulüp görevlisi...
Gerçi suyu bulan yine şükretmeli! Aynı maçta aynı takımdan ikinci bir oyuncu sakatlandı. Bu futbolcu diğer arkadaşı kadar şanslı da değildi. Aynı görevli geldi ancak bu sefer su getirmedi, eli boştu! Sadece, "Hadi oğlum bu maçı mutlaka kazanmanız lazım" dedi. Futbolcu da kalktı, oyuna geri döndü. (Bu arada hakikaten maçı kazandılar, motivayon güçlerini ve azimlerini takdir ettim!).
Amatör sahalardan geleceğin yıldızları çıkacak. Ancak bu gibi sağlıksız koşullar ve sakatlıklar nedeniyle belki de birçok yıldız adayı, futbol kariyerlerine erkenden nokta koyuyorlar. Yerel yönetimlerin desteğiyle artık yavaş yavaş tüm statlar sentetik çimle kaplanmaya başlandı. Yine belediyeler kulüplere malzeme desteği sağlamakta ancak en her şeyin başı sağlık ve bu konuda tedbirler çok yetersiz. Durumu iyi olan kulüpler bir soğutucu spreyle sakatlarına acil müdahale yapabiliyor ancak çoğu takım 'su tedavisi'ne başvuruyor.
Ya kulüplere sağlık malzemesi yardımı yapılmalı ya da her sahada düzenli olarak sağlık görevlileri bulundurmalı. Bunun düzenlemesini yapmak da, doğru dürüst geliri olmayan amatör kulüplerden futbolcu lisansı başına 600 YTL alan Futbol Federasyonu'nun görevi!
Bu yazı 23.10.2007 tarihli Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=236497
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
BAL 10. Grup 24 Kasım 2024 Pazar Programı
Bölgesel Amatör Lig 10. Grup'ta günün programı haberimizin devamındadır....
-
İstanbul 1. Amatör Lig'de günün programı haberimizin devamındadır...
-
İstanbul Süper Amatör Lig'de günün programı haberimizin devamındadır...
-
İstanbul Süper Amatör Lig'de günün programı haberin devamındadır...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder