YAZI: EFKAN BUCAK
İstanbul, taşı-toprağı altın diyerekten gelen yüz binler, hatta milyonlarla dolu. Daha iyi şartlar için İstanbul'a gelen vatandaşlarımız, hemşerilik kurumunu yaşatmak için çeşitli dernekler kuruyorlar. Bu derneklerin içinde elbette ki spor, daha da çok futbol kulüpleri var. Özellikle en çok göç alan il olan İstanbul'da diasporanın kurduğu kulüp sayısı oldukça fazla. Süper Amatör Küme'de İstanbul Sinopspor, Batı Trakya, Zara Ekinli (Sivas'a bağlı bir köy), Kastamonu Kentyıldızspor, Birinci Amatör Küme'de İst. Artvinspor, İst. Bayburtspor, İst. Gümüşhanespor, Bayrampaşa Sinopspor, 2. Amatör Küme'de İst. Bafraspor, İst. Kemahspor, Bakırköy Zara, Kosova Güç gibi.
Takımlara bakıldığında, futbola düşkün olan Karadenizlilerin kurdukları kulüp sayısının diğer bölgelere göre daha fazla olduğu görülüyor. İstanbul'un dışında Ankara'da Demetevler Karadenizgücü veya Bursa'da Kafkasspor da ilk akla gelenler.
Çoğunlukla kulüp yöneticileri de kulübün ait olduğu diasporadan. Gelecek sezon Süper Amatör Küme'de oynayacak olan İstanbul Bayburtspor'da olduğu gibi. Başkan Selami Hacı Arifoğlu'nun verdiği bilgiye göre yönetimde bir Maraşlı var, diğer herkes Bayburtlu ama katı kuralları yok, elini taşın altına sokan herkes yönetime girebiliyor. Bayburtlu işadamlarının desteği kulübün başarısındaki kilit noktalardan. İç saha maçlarına yaklaşık 3 bin Bayburtlu geliyor. Kulüp Kâğıthane Sanayi Mahallesi'nde ancak başkan Arifoğlu, kendilerine tesis verilecek bir bölgeye geçebileceklerinin altını çiziyor.
İlginç örneklere de rastlıyoruz. Örneğin Bayrampaşa Sinopspor'un başkanı Sabri Ersoy aslen Trakyalı. Ancak amatör futbola tutkusu ve babasının vasiyeti nedeniyle, bir dönem sahipsiz kalan Sinopspor'a sahip çıkmış. Yönetimde hiç Sinoplu olmadığı gibi Sinoplulardan destek de gelmiyor. Buna karşın Ersoy, Sinopspor ismini atmayacağının altını çiziyor. Küçükçekmece'deki İstanbul Sinopspor ise destek açısından daha şanslı.
Bu tür takımlar, ait olduğu topluluğun çoğunlukta olduğu bölgelerde kurulu. Misal Kastamonu Kentyıldız Kastamonuluların çok olduğu Esenler, Kosova Güçspor da o bölgeden gelenlerin yaşadığı Küçükçekmece'de. Futbolcu seçimindeyse hemşericilik yapılmıyor çünkü böyle bir şey teknik anlamda imkânsıza yakın. Her ne kadar kulüp isimleri hemşericilik koksa da kimsenin bir Athletic Bilbao olmaya niyeti yok!
-----
Bu yazı, 19 Şubat 2008 tarihli Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=247889
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
BAL 10. Grup 22 Aralık 2024 Pazar Programı
Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...
-
İstanbul 1. Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...
-
İstanbul Süper Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...
-
İstanbul 1.Amatör Lig ekiplerinden Emirefendispor akşam yemeğinde bir dönem kulübün formasını giymiş; Türkiye A-Milli takımı, Beşiktaş , Tra...
1 yorum:
selamlar efkan kardeşin şimdi bu güzel yazıya yorum yapmamak olurmu sen bu kadar çalış dur emek harca ve o emege saygı duyma olmaz bize ve bizlere yakışmaz seni tebrik ederim gerçekten harikasın çok güzel bir yazı gurbet kulüpleri ben sana söyledim önemli olan gençlere hizmet ve elinden tutabilmek onlarla birlikte olmak onları anlamak ve onlarla yaşamak gençlerimizi sevmek ve saymak deger vermek yoksa ismimiz ahmet mehmet hüseyin olmuş önemli olan insan ve adam gibi adam olmak ben ismimizi ve adımızı degiştirmek gibi niyetim yok ve çok yakın zamanda b.paşa sinop spor çok yol alaçak hiç bir maddi ve manevi gücü olmasada her zaman kısmet ve nasip derim saygılarımla herkese başarılar kolay gelsin sabri başkan
Yorum Gönder