İstanbul Süper Amatör Küme'nin iddialı takımlarıyla 3 büyüklerin PAF takımlarında forma giyen birçok futbolcu ayrıca okudukları üniversitelerin takımlarında da forma giyiyor. Sessiz-sedasız devam eden Üniversiteler Futbol Ligi'ni Ahmet Arslan'ın kaleminden aktarıyoruz...
YAZI: AHMET ARSLAN
Sessiz sedasız bir turnuva daha bitmek üzere. Google’da bile hakkında küçük bir haber bulmak neredeyse imkansız. Üniversiteler arası Futbol B Kategorisi İstanbul grup maçları tamamlandı. 2 ve 4 Nisan’daki Yarı Final ve Final maçlarından sonra turnuva da tamamlanacak. 2005 yılında İzmir’de düzenlenen Universiade ve kısmen futbolda 2006 Avrupa Şampiyonu (2007 Avrupa ikincisi) olan Haliç Üniversitesi ile üniversite oyunlarını hatırlayan medyanın ilgisizliğinden mi dem vuralım, turnuvayı düzenleyen Türkiye Üniversite Sporları Federasyonun internet sayfasında turnuva bilgilerine ulaşmak için derin bir arama yapma gereksiniminden mi?
Böyle yapılanmış bir sistemde medyayı suçlamak biraz haksızlık olacak gibi… zira düne kadar profesyonel oyuncuların üniversiteler arası turnuvalarda oynaması yasak iken İzmir’de tamamı profesyonel oyunculardan ‘derlenmiş’ Hasan Kabze’li ‘milli’ takımın varlığı kara mizah olmalıydı. Dünyanın gözüne girmek için, biraz da türkün gücünü(!) kendi kendimize göstermek için derlenmiş bir takım hüviyetindeydi bizim ‘milli’ takım. “Okuyup da adam mı olacaksın” bir zamanların eğitimin işe yaramadığına dair acı bir sözdü. Devir değişti, adam olmak için de, babadan kalma paran yoksa paralar kazanmak için de eğitim şart! Ne var ki futbola sirayet edemedi bu evrensel değer. Futbol ile eğitimini birlikte sürdüren bir oyuncu o kadar narin ortaya çıkıyor ki, gazetelere haber oluyor anında. Aklıma ilk ABD geliyor bu konuyu düşündüğümde. Her sporda lise ve üniversite ligleri ile sporcu yetiştiriyorlar, spor bursları ile binlerce kişiyi üniversitelere gönderiyorlar. Futbolda altyapı denilince akla gelen ilk gelen ülke olan Hollanda’da ise altyapıda okulunu aksatan ya da derslerinde başarısız olanın futbolla ilişkisi kesiliyor.
Türkiye’de özel üniversiteler spor burslarını devreye soktular. Şüphesiz devlet üniversitelerinin burslu öğrenci alamaması, böyle bir sistemin olmaması büyük bir eksiklik. Örneğin yıllarca yüzücü Derya Büyükuncu’nun ABD’den bir üniversiteden burs alıp alamayacağının, federasyonun bu konudaki ilgisizliğinin polemiklerine şahit olmuştuk 90’lı yıllarda.
Üç kategori (lig) olarak düzenlenen üniversiteler futbol şampiyonasında bu yıl C kategorisinde 7 grupta 49, B kategorisinde 5 grupta 29 takım yer aldı. A kategorisinde ise 8 takım (Haliç, Selçuk, Sakarya, Celal Bayar, 19 Mayıs, İstanbul, Adnan Menderes ve Karadeniz Teknik Üniversiteleri) Türkiye Şampiyonu olmak için Nisanın son haftasında Muğla ve Marmaris’te düzenlenecek üniversite oyunlarında mücadele edecek.
Rakip kaleciye tepki...
B kategorisi İstanbul ayağında 10 üniversite (A grubu: Galatasaray, Kültür, Bilgi, Ticaret, Deniz Harp Okulu, B grubu: Marmara, Yıldız Teknik, Bahçeşehir, Yeditepe, Fatih) iki grupta karşı karşıya geldi. Maçlar amiyane tabirle sahalarımızda görmek istediğimiz sakinlik ile oynandı. Amatör liglerden birbirini tanıyan ve hatta beraber oynayan, fakat bu kez rakip olan oyuncular maç öncesi ve sonrası ilginç diyaloglar kurdular. Turnuvanın son gününde oynanan ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin 1 puan alması halinde Yarı Finale yükseleceği Marmara Üniversitesi maçından 3-2 mağlup ayrılmasının ardından Bahçeşehirli oyuncular Fenerbahçe Paf takımının kalecisi olan Ertuğrul Taşkıran’a sitem doluydular. Marmara Üniversitesi maç öncesi yarı final biletini almıştı. Kalecileri de iyi bir maç çıkarınca rakip arkadaşlarını üzmüştü. Kaleci Ertuğrul’un 'göz göre göre şike yapamazdım' mealinden bir cevap vermesi çok daha ilginçti.
Üniversite takımı diyip geçme...
Turnuvanın dikkat çeken takımları Galatasaray PAF takımının ikizleri Soner ve ilker Cihan’a sahip Kültür Üniversitesi, tamamı Gürpınar, Galata gibi Süper Amatörün iddialı ekiplerinde oynayan ve Spor akademisi öğrencileri oyuncuları ile Marmara Üniversitesi, aynı şekilde amatör liglerde oynayan oyuncuların yer aldığı Bahçeşehir Üniversitesi, antrenörlüğünü Wembley’de 8-0’lık maçlardan birinde Türkiye kalesini koruyan Fatih Uraz’ın yaptığı Fatih Üniversitesi idi.
Galatasaray adı yanıltmasın
Turnuva hakkında pek bilgisi olmayan insanların seyrettiklerinde hayal kırıklığına uğradıkları takım ise Galatasaray Üniversitesi idi. Galatasaray Üniversitesi toplamda 1600 öğrenciye sahipti ve 60 bin kişilik Marmara Üniversitesi ile aynı kategorideydi. Ayrıca bir devlet üniversitesiydi ve dolayısıyla Galatasaray altyapısından oyuncuları burslu olarak öğrenci kaydetmesi imkansızdı. Üzerindeki forma dışında kulüple sportif bir bağı yoktu. 2005 C kategorisi İstanbul şampiyonu takımın mezun olan oyuncularının yerlerinin doldurulamaması sonrasında bu yıl bir hafta süren grup maçlarında puan yüzü göremeyerek C Kategorisine düştü.
B grubunda ise son sırayı Fatih Üniversitesi aldı ve küme düşen diğer takım oldu. Küme düşecek üçüncü takım 2 Nisan Çarşamba günü Ticaret Ünv-Yeditepe Ünv. maçından mağlup olan takım olacak. Aynı gün A kategorisi yükselme maçlarına gidecek takımlar belli olacak. A Grubu birincisi Kültür Üniversitesi ile B grubu ikincisi Yıldız Teknik Ünv, B Grubu birincisi Marmara Ünv ile A Grubu ikincisi Deniz Harp Okulu Yarı Finalde karşı karşıya gelecekler. Galip gelen takımlar Nevşehir’de düzenlenecek olan A kategorisi yükselme maçlarına katılmaya hak kazanacaklar ve ayrıca İstanbul birinciliği için de finalde karşı karşıya gelecekler.
kültür newşehire geyik yapmaya gidiyor...
YanıtlaSilşampiyon marmara beyler bahçeşehir neden marmara maçına gelmediniz?
YanıtlaSil