Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu 11. Bölge Bölgesel Amatör Lig Hakem ve Gözlemci Semineri Sakarya Erenler Kültür Merkezi konferans salonunda yapıldı.
Sakarya Bölgesel Hakem ve Gözlemcilerin yanı sıra, Kocaeli, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Karabük hakem ve gözlemcilerin katıldığı seminer iki aşamada yapıldı. Seminere Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, Merkez Hakem Kurulu Başkan Vekili Yüksel Okçuoğlu, TFF Bölge Müdürü Ferruh Sezgin, Bölgesel Amatör Lig 11nci Grup Hakem ve Gözlemci Atama Sorumlusu Abdülkadir Aypek, TFFHGD Sakarya Şube Başkanı Şükrü Özkan , Sakarya İl Hakem Kurulu Başkanı Mehmet Alemdar, Bölge Eğitim Sorumlusu Esat Eriş’in katıldığı seminerde idari ve teknik konular görüşüldü.
Bölge Eğitim Sorumlusu Esat Eriş BAL 11 Ara seminer Hakem ve gözlecilere slayt eşliğinde bilgiler verdi. Eriş ; “Bölgesel Amatör Ligde 2 ayı geride bıraktık. Yeni bir lig olduğu için zaman zaman hatalar yapılıyor. Ancak Bizler de her hafta bu ligde deneyim kazanıyoruz. Haftalar ilerledikçe hatalarımız azalıyor. Raporlar yazılırken, Forma numaralarını dikkate alınmalı. Listeler FYS uyumlu hale getirilmeli. Hakem Raporlarında gruplar yazılmalı. Yönetici ve Teknik sorumlu veya yetkili olmayan kişilerin sahaya girilmesi engellenmeli. İmza yetkisi olan idareciler, sahaya girmeli ve düzeltmeleri de imza yetkisi olan kişiler paraf atmalı. Özellikle ev sahibi takımlar mutlaka doktor bulundurmalılar. Gözlemcilerde maçlardaki olayları bildirmeli olay yoksa “yok” diye yazmalı” dedi.
Sakatlanan oyuncu ve penaltı durumları...
BAL 11. grupta görev alan toplam 91 Hakem ve gözlemciden 87’sinin katıldığı seminerde İdari konuların ardından Bölge Eğitim Sorumlusu Esat Eriş teknik konulara girdi. 2010-11 futbol sezonunda bazı oyun kurallarında değişikliğe gidildiğini vurgulayan Eriş, “ Sakatlanan oyuncu ve Penaltı vuruşu kurallarında bazı değişikliğe gidildi. Aynı takımdan iki sporcu aynı anda sakatlanırsa derhal oyun alanı içerisinde tedavi edilmeli.Penaltı vuruşunda da kaleciyi aldatmaya yönelik (topa vurur gibi yapma, durma) hareketlerde gol olsun olmasın , disiplin cezası gerektiriyor. Bu gibi durumda gol olursa atış tekrar, olmazsa En direk serbest vuruş ile oyun devam eder” dedi.
Avantaj ve elle oynama
Avantaj ve elle oynama kurallarına da açıklık getiren Eriş ; “ Öncelikle Avantaj kuralında ihlal ve kusurlar aranır. Birincisi takım yararında “Bekle gör” taktiği uygulanır. Topa her zaman sahip olmak avantaj değildir. İkincisi ihlalin ciddiyeti göz önünde bulundurmalıdır. Kırmızı gerekiyor ve oyun gerginse avantajdan kaçınmalıdır. Üçüncüsü ihlalin yapıldığı yer, rakibin kalesine yakınsa avantaj olur. Maçın Atmosferi, Oyuncuların niyeti iyi değilse avantaj oynatılmaz. Hakem bu gibi durumlarda takım yararı yerine, Oyunun kontrolünü elinde tutmak için avantaj kuralını uygulamaz. Elle oynamayı da 3 başlıkta toplayabiliriz. Topu elle tutmak, disiplin yaptırımları ve Oyunun tekrar başlatılması. Burada da en önemli konu topun mu ele çarpması, elin mi topa gitmesi. Bilerek elle (dizlik, ayakkabı v.b. diğer cisimler) topu durdurmakta ihtar gerektirir. Kasıtlı olarak topu elle engellerse bariz gol şansı varsa oyuncu ihraç edilir. Oyunun tekrar başlatılmasında ise en direk serbest vuruş veya ceza alanı içerisinde ise penaltı verilir” şeklinde konuştu.
HABER-FOTOĞRAF: SİNAN KOLCU
spor54.com
elle rakip tarafından oynanmasından sonra oyunun tekrar başlatılmasında DİREKT VURUŞ kararı verilir. Son cümle hatalı olmuş.
YanıtlaSilİstanbul İl Hakemi ALPER ÇETİN