Muradiyespor’un başarılı Antrenörü Hurşit Behçet Argun, beni ve İsmet Yurtsü’yu, Muradiyespora davet ettiğinde severek kabul ettik. Muradiyespor’un sosyal tesislerinde biz, yorgunluk çaylarımızı içerken Muradiyespor’un 11. Başkanı Ali Yıldırım ve Genel Sekreteri Sedat Ayanoğlu bulunuyorlardı. Hurşit hoca, Muradiyespor Genel Sekreteri Sedat Ayanoğlu’nu tanıtırken “kendileri, Profesör Doktordur” (1) dedi. Tanıştık ve kendilerinden bilgiler almak istedim.
“Spor tesisleri nasıl bir ortamda olmalı?” diye soruyla başladım.
Sayın Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, gülerek cevaplar vermeye başladı. “Spor tesisleri hava kirliliğinin en az olduğu yerlere yapılmalı. Nispeten rakımı yüksek ve serin olmalı. Oksijen buralarda bol olduğundan sporcular için daha faydalıdır” dedi.
“Soruyorum kendilerine, zemin nasıl olmalı?
Futbol oynanacak zemin doğal olmalıdır. Sahaların suni çim olmaları ekonomik açıdan dolayıdır. Doğal çimin, tesislerinin yaşatılması için çok emek ister, doğal çim çok bakım ister. Biz, son derece ideal tesisleri kurarız, fakat çok acıdır ki, çoğu zaman bu tesisleri bakamadığımız için yaşatamayız. Bu yüzden tesis çökmektedir. Sporcu bebeklikten itibaren iyi beslenmelidir. Sporcu adaylarının fizik kondisyon yarısıdır diğer yarısı da akıldır. Ama bunların yanında eğitim şarttır.
Kendilerine soruyorum, “amatörlük nedir?”
Bence amatörlük başka bir kavramdır. Devlet destek olmak için gençlerimize her mahallede dar alanlarda olsa spor yapılacak yerler yapmalı. Bu gün ne acıdır ki, şehirlerimiz beton tarlasına döndüler. Bunun yanında, gözümüzden kaçmakta olan bir husus var ki, buna hiç temas edilmiyor. Futbol maalesef hor bakılan bir spordur. Halka park yapamayan Yerel Yönetimlerimizin, gençlerimiz için oyun sahaları yapmaları artık beklenemez!
Bence toplumumuzun değer yargıları değişti. 26 Ocak kararları ile daha maddiyatçı daha oportunist (2), “fırsatçı” kuşakların yetişmesine sebep olundu. Bu insanlar yetişti. Sporu, spor olduğu için yapmak ve amatörlük ruhu bu şartlarda kavram olarak kayboldu. Bunun yanı sıra amatörlüğün ölmesinde, profesyonelliğe özentinin rolü de büyüktür. Acıdır, küreselleşmenin sonuçları olarak ortaya çıkan bu durum şimdilerde doyum noktasına ulaştı. İnsanımızdaki çılgın tüketim, maddiyatçılık “profesyonellik” zihniyetini torpilledi. Bu durum ileride alt düzeye indirileceğini tahmin ediyorum. Eğer tahmin ettiğim doğru çıkarsa, amatör ruh yeniden canlanacağını ümit edebilirim.
Sayın Hocamıza teşekkür ettim. Bizim bakış acımızdan, görüşümüzden daha detaylı bir bilgi kaynağı bu bilgiler. Fakat ortak bir nokta var ki, bu gün suni çimlerin sporcular için sağlıklı olmadığı, sağlıklı spor yapabilmenin bu günkü şartlarda çok az mümkün olduğudur.
Yöneticilerimizin değerli yorumcularımıza, ilim adamlarına vermiş oldukları bilgiler doğrultusunda bu konulara daha dikkatli eğilmeleri gerekmektedir. Mademki spor sağlık için yapılıyorsa bizlerin, o sağlıklı ortamı istemek hakkımızdır zannederim.
HABER - FOTOĞRAF: ORHAN BUDAK
Editörün Notu:
(1) Sayın Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde Çevre ve Orman Hukuku Profesörüdür ve Ormancılık Hukuku Anabilim Dalı Başkanıdır.
(2) Oportünizm, kişinin menfaatine en uygun düşen yolu seçmesidir. Fırsatçılık durumlarında da kullanılır.
2 yorum:
amatör ruh o fotoğrafları almayan takımların haberlerini yapmamak veya inadına kaybedince haber yapmak mıdır? Amatör ruh sırf tuttuğu takıma yakın semtlerden bir takım yetişmesin diye sürekli diğer takımın başarısızlıklarını ön plana çıkarmak mıdır? Kimse kusura bakmasın ama şu alemde amatör ruhu öğreneceğim son insan Orhan Budak'tır. Hangi takım taraftarı olduğumu söylemeyeceğim. Zaten kazandığımız maçların haberini yapmıyor şimdi iyice üstümüze oynar :)
Burak Kurtuluş'un notu: yorumda bazı kısımları kesmek zorunda kaldık, ispatlayamayacağınız iddialara buradan yer veremeyiz.
Orhan ağabey,Hurşit hoca,Hurşit Güven Boya o fotoğraflardaki...Senelerdir Muradiyespor'un değerli hocasıdır.Behçet Arkun hoca da yılların kurt hocasıdır,zamanında Muradiye kulübünde de görev almış,Ayazağa,Levent,Eyüp,Feriköy,Siirt,Beykoz,Küçükçekmece gibi kulüplerde teknik sorumluluk yapmıştır,ama sanırım hocaların isimleri karışmış:)Saygılar ağabey...
Yorum Gönder