Cuma, Mart 30, 2012

Köşe: Efsanelerin buluşması

Biri birinci ligde ve milli forma altında başarılı olmuş seyredenleri büyülediği gibi formasının hakkını vermiş, futboldan hiç kopmamış İsmet Yurtsü, bir diğeri ise amatör futbolun içersinde futbolcu olarak yıllarca amatör küme takımlarında kalecilik yapmış; tozlu, çamurlu zımpara gibi sahalarda kalesini korumuş, sakatlanmış ama yılmamış kalecilikle birlikte Türk medyasına, Türk sporuna gazeteci olarak hizmet etmiş amatör futbolun yanında profesyonel futbolun ve Eyüpspor’un Metin Türkmenoğlu olarak abisi olmuş. Futboldan kopmaları imkansız olan bu değerli sporcu, sporsever ağabeylerimiz tekrar bir araya gelerek hasret giderdiler. 

İki ay önce TEK Rumeli televizyonda Mehmet Çelik’in programında bir araya gelen milli futbolcumuz İsmet Yurtsü ile gazeteciliğin medarı iftiharı Metin Türkmenoğlu, Metin abimizin Eyüp Halitpaşa Caddesi’ndeki iş yerinde buluştular. Bu buluşma bir nevi ziyareti iade gibi olmuştu. Metin Türkmenoğlu’nun iş yeri sanki futbolun geçmişinin bu güne yansıtan arşivi gibi. Altmış yıllık fotoğraflar canlı birer tarih. Kendisi ise canlı ve bilgisayar hafızası gibi dimdik ayakta duruyor. Aralarında konuşuyorlar, Rusların dev kalecisinden söz açılıyor. Burada Metin Abi “Yaşin Dolmabahçe’de bir degaj yapmıştı Fenerbahçe kalecisi Selahattin topu ancak tokatlayarak kornere attı.” Kendisi gençliğinde 15 yıl kaleci olarak futbol oynamış. Gazeteciliği ise altmış yıla yakın. “Gazetecilik benim hayatım” diyor, “Hele fotoğraf çekmek bir başka dünyam.” Gazetecilikten söz açılmışken Eyüp ilçesinde kendisinin gazeteciliği sevdirdiği gazetecilerden bazılarının isimleri: Nazmi Alkış, Cemalettin Şen, Şener Türkmenoğlu, Gökhan Güçkaya, Eser Erenler, Zürap Akdüz, Kemal Tonguç, Murat Erenler.
Futbol yaşantısında kimler ile futbol oynamadı ki, bunlardan Beşiktaşlı Nazmi Bilge ve Üsküdarlı Alaattin unutamadıklarıdır. İsmet Abi ile konuşmalarında söz 1956 yılındaki milli takıma geldiğinde hemen kadroyu saymaya başlıyor: Turgay, Ali, B.Ahmet, Beton Mustafa, Naci, Nusret, İsfendiyar, Coşkun, Metin, Kadri, Lefter

Kendisi anlatıyor: “Bir gün Suat Mamat bir yakınının cenazesi için Eyüp Sultan’a gelmiş bizim buraya geldi çay içiyor dinleniyor. Ben kendisine selam verdim ve “Suat abi beni tanıdın mı“ diye sorduğumda bana baktı “Tanıyamadım “diyerek cevap verdi. Ben kendimi tanıttıktan sonra Fenerbahçe’yi 2-0 yendikleri kadroyu saymaya başladım: Turgay, Saim, İsmail, Coşkun, Ergün, B.Ahmet, İsfendiyar, Suat, Metin, Kadri, Güngör. Ve devam eder Metin Türkmenoğlu: “Hatta Güngör’ün çocuğu olmuştu. Golleri atan futbolcuların isimleri verilmişti. Güngör ve Suat atmıştı golleri Günsu adı verilmişti bebeğe. Metin Abi yıllar öncesinin kendilerine futbolu sevdiren, öğreten abileri olan futbol hakemliği de yapmış bulunan Celal Uçar’ı unutamıyor. Futbolun geçmişi sanki önce kalbine sevgisi sonra beynine kadroları unutulmayacak gibi girmişti. 

1956 yılından tutun 80lere kadar hangi maçı ve kadroyu isterse sizlere sayabilir. Beyoğluspor, Feriköy, Fenerbahçe kendisi için fark etmiyor. Kendisi Eyüp semtinin sevilen, sayılan simasıdır. 2006 yılında Eyüp Stadı’nda yapılan bir sünnet düğününe Başbakan teşrif ederler. Stat tıklım tıklım doludur. Başbakan kürsüye çıkar sayısız gazeteci arasında bulunan Metin abimiz görev başındadır. Başbakan konuşmasına başlarken, “Eyüp ilçemizin Foto Metin abisi var. Kendisi bizlere çok fotoğraf hediye etmiştir. Kendisini çok severim. Nerededir?“ diye sorduğunda gazeteci arkadaşları arasından Metin Türkmenoğlu, “Buradayım başbakanım görev başındayım” der. Halk kendisiyle gururlanır. O bir gazetecidir ve herkesin dostu, sevdiği insandır.

Kendisinin unutamadığı mı desem çok hoşuna giden bir anısı mı desem sizler ile paylaşmak isterim. Taraftar sevgisi ve yakınmasıdır bu anısı: Hasta bir Beşiktaş taraftarı… zamanın popüler futbolcusu Apdullah Çevrim Beşiktaş’a transfer olurken Fenerbahçe’ye gitmesi üzer bu taraftarı. O yıl Avrupa kupası maçı için Viyana’ya giden Beşiktaş, Avusturya’da Rapid takımına 0-4 mağlup olur. Beşiktaş’ın hafta sonu Fenerbahçe ile maçı vardır ve o maçta Fenerbahçe’ye son dakikada Apdullah Çevrim’in attığı golle 0-1 yenilince taraftar kahrolur. Hasta Beşiktaşlı o kadar efkarlanır ki o an bir şiir yazar. Beşiktaş başkanı o zaman Hakkı Yeten’dir. İşte o şiir:

Yeten idi sahalarda
İdarede yeter oldu
Dört gol yedik Viyana’da
İstanbul’da beter oldu.

Nerede kaldı zehir forvet
Güven, Rahmi, K.Ahmet
Son dakikada mağlubiyet
Beklenen keder oldu.

Nerede kaldı kaptan Nazmi
Kolay değil bunun hazmi
Kartalıma neler oldu.

O zaman taraftarlar demek ki böyle gösteriyordu tepkilerini, şimdi ise bambaşka. Metin abi ile ismet abi muhabbetlerine devam ederlerken içeriye bir bayan girdi, yaşlı idi. Elinde bazı evraklar bulunuyordu. “Benim babam 1912 yılında burada hastanede görev yapmış ben bir araştırmacıyım. O hastanenin fotoğrafı olsun bulamadım sizi salık verdiler” dedi. Metin abi bayana “Bakın orada bulunan kitaplarda bulabilirsiniz. Oğlum benim araştırmacı gazetecidir. İstediğiniz oradadır” dedi. Bayan aradığını bulmuştu. Demek ki Eyüp ilçesi için bir arşivci Türkmenoğulları. Bilgi kaynağı. Yaş 72. Dimdik hizmete devam ediyor. Yıllar sonra bile arkadaşlarını kucakladığında anılar ile sohbet etmekteler.

60 yıl öncesinin takım kadrolarını hatırlamak,binlerce fotoğraf arasından istediğini çekip çıkarmak kolay değildir. İsmet Yurtsü, Metin Türkmenoğlu spora verdikleri hizmetlerinin muhabbetlerine doyum olamazdı ve olamıyordu zaten. Eğer yolunuz Eyüp ilçesine düşerse futbolun geçmişini merak ediyorsanız Metin Türkmenoğlu’na uğrayıverin. Gerçek onun arşivinde duruyordur. Sizlere sunacağı gerçekler harika duyguları beraberinde getirmektedir. Biz oradan ayrılırken sevgi dükkanı açıktı her kes için.

YAZI-FOTOĞRAF: ORHAN BUDAK

Hiç yorum yok:

Bahçelievler Gümüşhanespor puanla tanıştı

İstanbul Süper Amatör Lig 4. Grup'ta haftaya puansız son sırada giren Bahçelievler Gümüşhanespor sahasında Girne Gençlikspor'la 1-1 ...