Cuma, Temmuz 20, 2012

Menajer Bertrand P Joseph Ndong: Afrikalı futbolcular benden sorulur!

Yeni sezona hazırlanan futbol Kulüplerinde hareketli günler başladı. Transfer dönemi olanca hızıyla devam ediyor. Kulüpler ve futbolcular arasında görüşmeler yapılıyor. Yavaş, yavaş kimin hangi takımda futbol oynayacağı ortaya çıkıyor. Milyon dolarların telaffuz edildiği bu dönemin başrol oyuncuları arasında kuşkusuz Menajerler de var. Peki bir Menajer ne iş yapar, futbolcuları nasıl bulur, onları Kulüplere nasıl satar, transferi bitirdiklerinde işleri biter mi? Bu soruların yanıtını Afrika kökenli futbolcuların Menajerliğini yapan Bertrand P Joseph Ndong Yerel Futbol Sitesi'ne anlattı.

Transfer umuduyla Türkiye’ye gelen Afrikalı kökenli futbolcular, Türkiye'ye bazen yasal ancak genelde kaçak yollarla Afrika'dan gelerek futbolcu olmak isteyen göçmenler, yaz aylarında Feriköy Stadı'nda Afrika Kupası düzenliyorlar. Göçmenler genelde umduğunu bulamıyorlar, yasal çalışma izinleri bulunmadığından dolayı Profesyonel sözleşmeye imza atamıyorlar. Bu konu ve Afrikalı futbolcuların sorunları üzerine yetkili isim ile görüştük. Uluslar arası Menajer Joseph Ndong anlattı, biz notlarımızı aldık.

“Aslında Menajere ihtiyacı yoktur”
Bir futbolcunun bir kulübe transfer olması için aslında Menajere ihtiyacı yoktur. Futbolcuyu bir kulüp istiyorsa, gider ve transfer yapılır. Ama bu iş ciddi bir kurumsal yapı gerektirir. Sezon içinde futbolcuyla Kulüp arasındaki ilişkileri düzenleyen, sorunları çözen ve futbolcudan daha farklı bakış açılarına ve vizyona sahip bir Profesyonelin olması gerekiyor. Menajerlik sistemini hayata geçiren talep budur. İnsanların transfer döneminde bir abisinin yanında olması değildir olay.

Menajerlikte ilginç olaylar da olur. Temsil ettiğiniz oyuncuyu bir başka Menajer başka bir yere götürmeye çalışır, oyuncu yalan söyler, Kulüp sizin oyuncunuzla ilgili olarak bir başka Menajerle görüşmek ister. Avrupa’da böyle bir şey olamaz. Bu konuda çok ciddiler ve ağır cezaları var. Mesela Arsenal Kulübü bile Lisanssız bir Menajerle bir transfer yaptığı için ceza aldı….

Türkiye'nin farklı illerinde birçok ülkeden gelen Gine, Nijerya, Kamerun, Senegal, Fildişi Sahili, Etiyopya, Demokratik Kongo, Uganda, Mali, Gana'dan oyuncular farklı liglerde boy gösteriyor. Örneğin Bölgesel Amatör Ligde mücadele eden Balıkesir Küçükköyspor, Isparta Özel İdarespor,  Sakarya Akyazıspor kadrolarında Afrikalı oyuncu bulunduruyorlar. Bank Asya 1.Lig ekiplerinden Denizlisporlu Gerard Bi Goua Gohou, daha önce de Turkcell Süper Lig ekiplerinden Antalyaspor’da forma giymiş ve bu sezon Bank Asya 1.Lig ekiplerinden Boluspor'a transfer olan Serge Pacome Djiehoua bunlardan bazı oyuncular.

Soccer International Business adlı bir Menajerlik Firmasının sahibi olan Bertrand P Joseph Ndong'un en büyük şikayeti, kendisini Menajer olarak tanıtan kişilerin, bir umut için Türkiye ve diğer ülkelere gelen Afrikalı futbolcuları dolandırması. “Bu tabii ki kaçakçılıktır, bir tür köle ticaretidir. Çaresiz insanların parasını alıyor ve onları ortada bırakıyorlar” diyor Ndong. 

Afrikalı futbolcular çabuk uyum sağlar!
Menajer Joseph Ndong'un bir iddiası var, “bizim futbolcular Türk futboluna çabuk uyum sağlar” diyor ve ekliyor; “Daniel Owefin Amokachi, Okocha, Uche Okechukwu, Fani Madida, Ariza Makukula, Stephen Appiah, John Moshoeu, Emeniche, Galatasaraylı Emmanuel Eboue, Trabzonsporlu Didier Zokora, Tunuslu Kerim Saidi, Cezayirli Amani, Mısırlı Ahmed Hassan, Abdülzaher El Saka, Steve Komphela, Ali Ziotuni ve onlarca isim… Bunlar iyi birer örnektir. “

'Avrupa’ya açılmak isteyen Afrikalı futbolcular için Türkiye önemli bir çıkış kapısı’ diyor Menajer Joseph Ndong. Turist vizesiyle Türkiye’ye gelen Afrikalı oyuncuların en büyük sorunu oturma izni alınması ve lisans olduğunu da ekliyor.

Menajer Joseph Ndong’un açıklamaları şöyle: Afrikalı oyunculardan kimi burada hayatlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda, çalışmazlarsa aç kalırlar…  Bazıları dizi filmlerde, bazıları da reklam filmlerinde oynuyor. Ancak geneli Hayatta kalmak için genelde nakliye ya da inşaat işlerinde çalışıyorlar.

Afrikalı futbolcular, renkli kişiliklerinin yanında güç, mücadele, bağlılık, hız gibi daha çok fiziksel yetenekleriyle de Avrupa futbolunda çok önemli bir yere sahiptir. Afrikalı futbolcular bugün Avrupa’nın her düzeyindeki takımında kendilerine yer buluyor.

Afrikalı futbolcu için Avrupa liglerinde oynamak, her şeyden önce daha iyi yaşam koşulları demek oluyor. İlk aşamada Avrupa’nın diğer olanakları göz önünde bulundurulmuyor. Zaten son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya ilk adımı atma yaşı da giderek düştü.

Avrupalılar, gelişmiş bir Gözlemci ağı kurarak Afrika Liglerini izliyor ve buradaki genç yetenekleri keşfedip transfer ediyor. Seçilen futbolcular bazen de Afrika ülkelerinde futbol okullarında eğitim alıp daha sonra Kulüplerin var olduğu ülkelere gidiyorlar.

Türkiye’de ise durum farklı, Afrikalı futbolcular ilk olarak, Malezya, Bangladeş ve Hindistan’a götürülüyorlar ve daha sonra bu futbolcular son olarak Türkiye’ye geliyor. Aslında Türkiye bize en uygun ülke durumunda. Bir takım yasal zorluklar var ancak Kulüpler bunu istedikleri zaman aşabilirler. İki tarafında bazı fedakarlıklar yapması gerekir bu konuda. Son olarak da şunu söyleyebilirim, Afrikalı futbolcular çalışkan, uyumlu ve disiplinlidir.


İletişim Adresi: Bertrand P Joseph Ndong
Hacı Ahmet Mah. Dev Süleyman Sokak, No 10/12 Kurtuluş
Tel: 0539 484 57 62


HABER-FOTOĞRAF: 
BURAK KURTULUŞ VE ÖNER YIĞRIK

Hiç yorum yok:

Silivrispor son nefeste

TFF 3. Lig 2. Grupta zirve mücadelesi içinde olan Silivrispor ligin ikinci yarısının açılış maçında kendi sahasında ağırladığı Rize temsilci...