Salı, Ekim 30, 2012

Köşe: Bilinen fakat yapılmayanlar

Türkiye’de Amatör ve Profesyonel futbolu toprak sahalardan kurtarıp, gençlerin daha iyi bir şekilde spor yapabilmesi için oluşturulan sentetik çim sahaların yarar mı yoksa zarar mı sağlayacağı konusu hiç düşünülmeden, sporcu sağlığına etkileri ve altyapı oyuncularının gelişimine etkilerinin neler olabileceğini araştırmadan yapılan uygunsuz sentetik çim sahaların sırf estetik yapısı nedeni ile tercih edilmesine, sportif faaliyetlerin hayata geçirilmesi için kurulmuş, sırası ile Gençlik Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik Spor Müdürlükleri ve Federasyonlar, Belediyelerin ve futbolun çatısını oluşturan Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu yanlışa hiçbir denetim mekanizması olmadan çanak tutması ve son 10 yıldır sırf maliyeti ve uzun süre dayanıklılığı yüzünden Türk gençliğinin sağlıksız ortamlarda spor yapıyor olmasını kaleme almakta yarar görüyorum. Nedenlerini ve niçinlerini ve merak edilen konuları kolay ve anlaşılır bir dille ifade etmeye gayret edeceğim.


Yukarıda belirttiğim sıradaki karar ve denetleme mercilerinin görevlerini yeterince yapmamaları, uygulamada ise yetkinin firmalarda olması. Ama asıl önemli olan bu yanlış yapı üzerinde çalışan antrenörler de doğru, bilinçli ve sistemli antrenman programları dışında, eksik temek yapılanmadan uzak, ehil olmayan antrenörlerin zeminin zorlu şartlarına göre program hazırlamamasıdır. Bu temel sebeplerden dolayı belli başlı gelişim evrelerini tamamlamamış genç sporcularda eklem ve yumuşak doku zedelenmeleri, en önemlisi pubis rahatsızlığı. Son yıllarda bu rahatsızlığın daha çok artması sentetik çim sahaların ne denli uygunsuz ve sağlığa zarar verdiğinin göstergesidir.

Araştırma yapıldığında görülecektir ki, Fenerbahçe'de, Galatasaray'da, Beşiktaş'ta alt yapı ünitelerinin içerisinde yer alan oyuncuların sentetik çim saha sakatlıklarının içerisinde bocaladığını ve sentetik sahaların tahribatının ve Pubis hastalığının tedavisinin doğal çim sahalarda olduğu gerçeğidir. UEFA kriterlerine uygun sahaların yapılması ve yapılmış olan sahalarında standartlar çerçevesinde sporun hizmetine sunulması dileğiyle.

Not: UEFA'nın sentetik çim sahalarla ilgili Türkiye’de yapılması gereken fakat yapılmayan e ve f maddelerini sizlerin bilgilerine sunuyorum.

e) Halının içerisinde metrekareye 25 kg. gelecek şekilde elenmiş, yıkanmış, fırınlanmış, silis kumu özel kum dökme ve fırçalama makinesi ile yedirilecektir.

f) Yedirilen kum üzerinde metrekareye 9 kg. gelecek şekilde terma plastik yeşil granül özel makinesi ile yedirilip oyun oynayacak vaziyete getirilecektir. Kullanılacak granül ortalama 2.5 mm çapında silindirik şekillerde ve homojen yapıda olacaktır. Geri dönüşümden mamül olmayan tamamen yeni, tozsuz kokusuz ve renk vermeyen özelliklerde olacaktır. Ürün FİFA laboratuarlarında test edilmiş olmalıdır gıda ile temasında ise zararlı olmadığına dair sertifikası olmalıdır.


YAZI: OKTAY ARTIŞ


1 yorum:

ONUR KAYMAKÇI dedi ki...

HOCAM IN DEDİĞİ ÇOK DOĞRUDUR BEN SN OKTAY HOCANIN DİKİLİTAŞSPOR DAN ÖĞRENCİSİYİM VE GEÇEN SENE KAĞITHANE SPOR DA OYNARKEN PUBIS RAHATSIZLIĞINA YAKALANDIM VE NE KADAR TEDAVİ VARSA DENEDİM PNP İĞNESİ,MASAJ,KORTİZON İĞNESİ EN SONUNDA AMELİYAT OLDUM VE YENİ YENİ TOPARLANMAKTAYIM VE ŞUAN AYAZAĞASPOR DA OYNAMAKTAYIM.HOCAMIN DEĞİNDİĞİ BU HADİSEYİ GEREKİRSE SPOR BAKANLIĞINA KADAR GÖTÜRÜLMESİ GEREKTİĞİNE İNANMAKTAYIM HERNEKADAR KÜÇÜK Bİ AYRINTI OLSADA TÜRK FUTBOLUNDAKİ BAŞARISIZLIK BENCE KÜÇÜK AYRINTILARIN İÇİNDE DİYE DÜŞÜNMEKTEYİ.

BAL 10. Grup 22 Aralık 2024 Pazar Programı

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...