Yine bir seyahat vesilesi ile göz gezdirme fırsatı bulduğum İtalya futbolu'na dair izlenimlerimdir.
Lig piramidi 10 katlı
Sanırım sokaktan on yaşında bir çocuk çevirip sorsanız Serie A ve Serie B nedir bilir. Dolayısı ile burada pek oyalanmayacağım. Sadece ilk kurulan klübün 1870'lerde Genoa olduğunu ve ekibin 1898'deki ilk turnuvada da şampiyon olduğunu söylemek yeterli. İkinci dünya savaşından beri Liga Calcio isimli organizasyon tarafından yönetilen üst düzey futbol, 2009 yılında televizyon gelirleri üzerindeki anlaşmazlık nedeni ile bölünmüş. Şimdi Seria A'yı ayrı, Serie B'yi ayrı bir organizayon yönetiyor. Üçüncü ve dördüncü ligler ise ikişer gruplu. Lega Pro denilen organizasyonun yönettiği bu ligler ile birlikte, profesyonel düzeydeki ilk dört ligde toplam 111 takım mücadele ediyor.
Gelelim bizim meselemize. Beşinci düzeyden itibaren Amatörler, ya da Dilettanti başlıyor. Milli Amatör Lig anlamına gelen Lega Nazionale Dilettanti organizasyonunun yönettiği amatörler'in en üst ligi bizim BAL'ı andıran Serie D. Dokuz grupta oynanan ligdeki grup birincileri otomatik olarak Profesyonel dördüncü lige yükseliyorlar. Bir de Scudetto Dilattanti denilen kupa var. Bu dokuz şampiyon takım aralarında bir turnuva oynayarak İtalyan Amatör Lig şampiyonunu tayin ediyorlar. Bizim BAL'da bu eksik sanki. İtalya'ya yıllar önce ilk geldiğimde Seria A'da koşturan Venezia, mali sorunlar nedeni ile düştüğü amatör liglerden daha geçen yıl Serie D'de grubunu kazanarak yeni çıkmış gözüküyor. Tabi bir de Rus bir milyarder var resmin içinde yeni başkan olarak. Başka da tanıdık bir sima göremedim burada.
Alttaki ligler ise Eccellenza (28 grup), Promozione (54 grup), Prima Categoria (106 grup), Segunda Categoria (182 Grup) ve Terza Categoria (209 grup) olarak sıralanıyorlar. Piramidin altına gittikçe yerel komiteler lig organizasyonunda daha etkin rol oynuyorlar. Kaba bir tahmin ile, altıyüze yakın amatör ligde on bini aşkın takım mücadele ediyor.
Haydi Roma, ama Decimo Roma !
Ziyaret edilen şehir Roma olunca, şöyle bir baktım Roma'nın en alt düzeyinde kim varmış diye. 10.Lig düzeyindeki Terza Cateria'da beş grup var Roma'da. Bitime ise dört hafta kalmış. İlk grupta lider takımın adı gerçekten fantastik : Castel Madama. İkinci grubun ilginç takımı ise Alman isimdaşı ile aynı logoyu ve renkleri paylaşam Borussia Roma. Orta sıralardalar. Üçüncü grupta biraz kimlik bunalımında gördüğüm Real Flamenco, dördüncü grupta ise Amerikan esintili Blue Devils ve Liverpool'a selam eden Susta Hotspurs var. Beşinci ve son grup ise bana en çekici gelen takımı barındırıyor : Decimo Roma. Alkaralar yirmialtı hafta sonunda bir puan ile İtalya'nın en alt liginde, başkentin en başarısız takımı durumundalar.
Oysa çok da güzel bir web sitesi yapmışlar kendilerine. Maçlar için davet posterleri, maç fotoğrafları, herşey yerli yerinde. Hani bizde, Spor Toto birinci ligde bile böyle sitesi olmayan takım vardır. Sponsorları var. Hatta web sitesini tasarlayan firmadan da olsa forma reklamı dahi almışlar. Önceleri takdir ettim, adamlar onuncu ligden başlamışlar, adlarını da Onuncu Roma koymuşlar diye. Meğer Roma'nın 12 yönetim bölgesinden onuncusundanlarmış. 2011 yılında bir grup arkadaşın eğlenmek için bir araya gelip futbol oynaması ile başlayan süreç, 2012'de katılınan bir turnuvada başarı ile ciddileşmiş. Bu yıl da ASD Atletico'nun sahasını kullanma izni koparıp lige girmişler. Görünüşe göre girdikleri yol umduklarından daha çakıllı ama hala her maça poster yapıyorlar, sanırım oldukça da eğleniyorlar.
Bir de Vatikanspor var
Vatikan'ın futbolu gençlere ahlaki değerleri kazandırmak için önemli bir araç olarak gördüğü biliniyor. Hatta St.Peter meydanının hemen yanında bir sahada düzenledikleri Clericus Cup'da yer yıl çeşitli yerlerden dini okulların futbol mücadelesine evsahipliği yapıyorlar. Yedinci kez yapılacak bu yılki mücadele 18 mayısta başlayacak. Daha önce de zaman zaman profesyonel bir Vatican City takımı söylemleri İtalyan ve İngiliz gazetelerinde yer bulmuş, ancak asılsız çıkmıştı.
Aslında Vatikan'ın 1974'ten beri bir futbol federasyonu var. Vatikan mili takımı FIFA üyesi olmasa da resmi maçlar yapıyor. Takım Papa'nın koruma birliğini oluşturan İsviçre Muhafız alayı askerlerinden oluşuyor. Sarı forma beyaz şortlular tarihlerinde dört kez sahaya çıktılar. İlk maçlarında Monako, sonrakinde San Marino ile 0-0 berabere kaldılar. Ardından Vatikan 2010 yılında çok enteresan bir maça imza attı. Katolik dünyanın merkezi, Beytüllahim'deki Papa John Paul 2 Vakfı'nın organizasyonunda, Batı Şeria'nın Al Khader Stadı'nda Filistin Milli Takımı ile karşılaştı. Amaç Filistin'deki sorunlara dikkat çekmekti, takım da milli takım iddiası ile yer almıyordu sahada. İlk yarısı golsüz biten karşılaşmanın ikinci yarısında genç ve zinde Filistin takımı maçı 9-1 kazanmayı bildi. Vatikan son kez sahaya 2011 yılında Monako karşısında çıktı ve 2-1 kaybetti.
Bu Vatikan takımı bana biraz bizim Diyanetspor'u hatırlattı. İster misiniz bir Vatikanspor Diyanetspor maçı olsun. Her iki takımın da 1,5 milyar kadar taraftarı olduğu gözönüne alınırsa bin yılın maçı olur herhalde.
Erdem G
[gallery link="file"]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Kurum ve kişilere hakaret eden yorumlar yayımlanmaz. Gözden kaçmış yorumlar olabilir, lütfen bizimle iletişime geçiniz.