Sevgili okuyucular 12 yıl aktif futbol oynadım. 19 yıldır da İstanbul’da amatörce spor haberleri yazmaktayım. Geçen bu süre içindeaAmatör sporda çekilen sıkıntıları derinlemesine inceledim ve sizlerle paylaşmak istedim.
Bazı il temsilcileri görevlerini en iyi şekilde yerine getirirken bazı il temsilcilerinin ise yeteri kadar çalışmadığı söyleniyor. Sporun önemli noktasında yer alan il temsilcilerinin bir kısmının bilmedikleri spor branşının başın getirilmesi ise büyük bir gaf olarak göze batıyor. Bilmediği bir sporun başına il temsilcisi olarak getirilen kişinin o branşa ne kadar faydalı olabileceğini düşünmemiz lazım.
Eski kalite kalmadı
Amatör futbol karşılaşmalarında eski kaliteden eser yok. Amatör sporun futbol olduğu yanlışına düşenler arasında belediyeler de var… Son yıllarda kulüplere malzeme yardımı yapılıyor. Ancak bu durum sadece futbol branşları ile sınırlı kalıyor.
İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu yönetimi tam anlamıyla memnuniyeti yakalamış değil. Amatör Kümede sponsorluk anlaşmaları kulüpleri biraz rahatlatacak gibi gözüküyor. Bunun yanında bir grup amatör kulüp ise İASKF yönetiminin daha çok reklam ve şov peşinde olduğunu düşünüyor. Bazıları ise bundan önceki yönetim ile yeni yönetim arasında bir fark bulunmadığını söylemek isterim.
Amatör spor yalnızca futbol değil
Kulüplerin ayakta kalmak için neler yaşadığını hep birlikte görüyoruz. Belli başlı sıkıntılarını biliyorduk ama bilmediklerimizi de öğrendik. Yıllardır amatör kümeye hizmet verenlerle görüştüm. İlginç detaylar yakaladık
Amatör sporun sadece futbol olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Amatör sporda çekilen sıkıntıları yıllardır kulüp başkanlarından, antrenörlerden, hakemlerden, saha komiserlerinden, il temsilcilerinden ve sporculardan sağda solda dinledim. Yaşanan tüm sıkıntıları bizlere anlatmalarını istedik. Amatör sporun içinde uzun yıllar yer alan isimler bizlere açık açık bu sıkıntıları anlattı. Onları dinledim. Amatör kulüplerin içinde bulunduğu durumu biliyorduk. Ancak bizlerin ve muhtemelen sizlerin bilmediği birçok konuyu öğrendik…
Bu sıkıntıları konu başlıkları haline getirdik. Gerçekten amatör sporun ayakta durması büyük özveri istiyor. Sorunlar olmuş yumak yumak, içinden çıkmak ise oldukça zor.
Salonu olmayan okulların spor yapması zor gözüküyor. Salonu olan okullar ise öğrencilerine yeterli eğitimi vermiyor. Bazı branşlarda kulüpler ve okullar iş birliği içinde. Okul salonlarının kirli ve pis olması tepki topluyor. Bunun yanında okullar mevcut salonlarını kulüplere antrenmana vermiyor. Nedeni ise salonlarda yakılacak elektrik ücretlerinin okullar tarafından ödenmesi... Bu nedenle okullar salonlarını amatör kulüplere antrenman yapmak için vermiyor.
Yasa var ama sponsor yok!
Kulüplerin en çok istediği ancak başaramadığı durum destekleyici bulamamak… Amatör kulüpler başkan ve yöneticilerin omuzları altında yaşamlarını sürdürüyor. Onların çabası mahalle takımlarını ayakta tutuyor. Sponsorluk için çalınan kapılar yüzlerine kapatılıyor… Sponsor yasasında firmaların kulüplere yaptığı ödemelerinin tamamının vergiden düşülmesi bilinmesine rağmen amatör kulüplere bu destek verilmiyor. Amatör kulüpler sezon başında lisans, filiz lisans ve vize işlemlerini maddi olanaklar nedeniyle yapamıyor. Bu nedenle yeterince sporcu sayısını bulamıyor. Bir futbolcunun lisans, vize, aktarma işlemlerini düşünürsek 1000 lirayı buluyor. Futbolcu sayısının fazlalığını düşünürsek ise bu amatör kulüplerin olmayan bütçelerinde bulunması imkânsız bir rakam.
Belediyeden belediyeye fark
Bazıları belediyelerin amatör spor için yeterince destek verdiğine inanıyor bazılar ise bu desteği yeterli bulmuyor. Malzeme konusunda çekilen bu sıkıntılar belediyeler tarafından karşılanmış gözüküyor. Ancak bu yeterli gelmiyor. Belediyelerin amatör sporu desteklemek adına daha fazla spor imkânı sunması gerektiği düşünülüyor.
Amatör spor denilince akıllara sadece futbol gelmesin… Birçoğumuz amatör sporun futboldan ibaret olduğunu düşünüyoruz ama yanılıyoruz.
Donanımlı hoca sorunu
Alt yapının gelişmemesi ise en önemli problemlerden bir tanesi… Kulüpler maddi olanaklar nedeniyle altyapıya eğilemiyor. Ya da ancak birkaç branşı bir arada götürebiliyor. Bu nedenle birçok kulüp alt yapısından feda etmek zorunda kalıyor.
Sporun en kritik yerinde bulunan hocalar ise yeterli donanımı bulunmadığı acı bir gerçek… Kulüplerin alt yapılarında bulunan birçok hocalar yeterli eğitimi almadan görev yapıyor. Antrenörlere yeterli eğitimin verilmediğinden de şikâyet ediliyor. Sporcunun en önemli çağında verilecek eğitim başarıyı doğrudan etkiliyor. Bu nedenle bu önemli noktalarda görev yapan hocalar eğitimli mezunu olması gerekiyor…
Spor branşlarında hakemlerin de eğitimsizliğinden yakınılıyor. Özellikle bu sezon futbol Branşında amatör karşılaşmalarda hakemlere tepkiler haddinden fazla oluyor. Bunun nedeni ise hakemlerin yeterince eğitim görmemesi.
Bunun yanında genç hakemlerin ‘ben oldum’ havasına girip amatör maçlara yeterli önemi göstermemesi en büyük tehlikelerden birisi olarak gösteriliyor…
YAZI: YILMAZ AKTEPE
4 yorum:
Çok güzel bi yazı olmuş Özellklede Alt yapıdaki yetersiz hocalar konusunda çok haklısınız Alt yaş gruplarında Yönetici kartıyla girip alt yaş gruplarında çocuklara karşı küfür kelamda bulunan adamlar var bunlara yaptırım şart
Sayın Yılmaz,
Sesimizi duyurduğunuz için teşekkürler.Sorunlar dile getirilmeli ki çözüm yolları aransın.
Şu sorunun cevabını arıyorum.2. Amatörde liglere katılmak için başvurduk 600 lira istediler.Parayı yatırdık.Katılma cezası kestiler,teşvik yerine!Yedek kulübesine girecek görevli kartı gerekli.Kişi başına 30 lira istediler.Kulüb zaten parayı zor buluyor.Bir de federasyon istiyor.Kulübe yardım etmekten vazgeçtik bari gölge etmesinler...
Lütfen sizler de dertlerinizi dile getirin.Biz sokaktaki çocukları sahalara çekmek istiyoruz.30 tane filiz lisans çıkardık.Kimseden bir kuruş yardım almadık.Federasyon bunlara destek vermelidir.
Güzel bir konuya temas ermişsin.umarım bu konular cevap bulur,KURALLAR HER KES İÇİN aYNI İŞLeR!!!
Sayın Aktepe, yazdıklarınıza canı gönülden katılmamak mümkün değil. Eğer iletişim kurabilirsek 35 yıldır amatör sporun pek çok branşına hizmet veren biri olarak, Kağıthane ilçesinde, kulüpler birlikleri ve belediye olarak yaptığımız çalışmaları örnek olması açısından sizlerle paylaşabilir.Selamlar.
Yorum Gönder