Yerel Futbol Sitesi'nde yeni bir bölüme başlıyoruz... Akademik kariyerli antrenörlerimizden Koray Yıldız ve Emrah Gültekin, her hafta köşesinde teknik-taktik konulardaki yazılarıyla bizlerle olacak.
Sezon başı ve yönetim ve teknik ekip olarak hedef belirlemek
Profesyonel veya amatör statüde olsun her kulübün sezona başlarken bir hedefi vardır. Sezon içerisinde, gelişi güzel bir performansı en aza indirmek veya ortadan kaldırmak için antrenör ve yöneticilerin ortak noktada hareket edip bu belirlenen hedefe odaklanmaları gerekmektedir. Bu noktadan sonra yönetim olarak teknik ekibin yıl içerisinde hedefe giden yolda en az sekteye uğramaları için el birliği ile çözümleme politikasını doğru planlaması gerekmektedir. Gerek oyuncu transferleri gerekse kullanılacak ekipmanların temin edilmesi anlamında özverili bir çalışma içerisine girip eksiksiz veya eksiksize yakın planlar oluşturulmalıdır. Amatör takımlarımızda gözlemlediğim kadarıyla teknik ekip olarak ise bir sezon boyunca uygulanacak çalışmaların temel taslakları hazırlanmalıdır, ki bunlar şu şekilde olabilir;
1) Belirlenen hedef doğrultusunda teknik ekibin sergileyeceği oyun sistemine göre oyuncuların oluşturulması
Gözlemlediğim kadarıyla maddi ve manevi imkansızlıklar sonucunda bu hedefe gidememenin iki önemli unsuru var, kimi kulüpte yönetici transferi kendi yapsın istiyor Teknik direktörünün bu kadro doğrultusunda yol haritası çizmesini bekliyor. Bir başka durum ise transfer dönemini maddi imkansızlıklar yüzünden maddi beklentisi büyük olan oyuncuların taleplerini karşılayamamaktan dolayı transferi gerçekleştiremeyen kulüpler.
2) Doğru oyunculardan oluşturulan takımın gerekli analiz ve hedeflenen noktaya ulaşılacak şekilde ölçüm ve testlerin uygulanması
Her Teknik direktörün bir oyun anlayışı vardır, bu oyun anlayışına uygun oyuncularla sezona başlamak oyuncu kalitesi ve sayısı konusunda sıkıntı yaşamamak ister. Ama oyuncunun özelliklerini ve becerilerini gözetmeksizin oyuncuyu belli bir şablona sokmak isteyen antrenörlerde yok değil böyle durumlarda bekleneni veremeyen oyuncular eşittir başarısız antrenör anlamına geliyor. Bu durumda hem kulüp hem sporcu hem de antrenör beklentiden uzak ve başarısız bir sezon geçirir.
3) İşte bu noktadan sonra her şey bizim ülkemizde farklı işliyor
4) Türkiye'de nasıl yanlışlar yapılıyor, sonucunda ne oluyor?
Amatör kulüp antrenörlerinde gördüğüm sezon başı ve sonuna giden yolda kalıplaşmış bir programlama hatta bir çoğu programlama yapmadan sezona giriş yapmakta, böyle olunca sezon başı veya ortasında karşılaşılan olumsuzluklarda hatayı telefi etmede zorlanmalar yaşanıyor.
5) Yapılması gereken?
Futbol insanın fiziksel performansına dayalı bir oyun olduğu gibi zihinsel olarak da oyuncu hazır durumda tutulmalı, gün gün insan anatomisi farklı tepkiler ve sonuçlar verileceği unutulmadan programlama yapılmalı, hatta her oyuncuya mümkün olduğunca bireysel programlarda uygulanmalı. Bir takım içerisinde aynı mevkiide oynayan oyuncuların bile farklı programlandırılması gerebilir çünkü her insanın anatomisi ve fiziksel özellikleri farklı olduğu gibi antrenman sonucunda müsabakada vereceği performansa etki edeceği unutulmamalıdır. Programlamayı doğru planlı yapabilen her antrenör, oyuncularından olumlu performans alacaktır.
YAZI: KORAY YILDIZ
1 yorum:
1-amatör kümede her ligin sezon planlaması farklı olmalıdır. ( oyuncunun; yaşı, zaman,iş durumu, daha sonra beslenme maddiyat vs. Takip etmeli)
2-planlama yapmadan önce mevcut oyunculardan alınacak maxsimal verimlilik tespit edilmeli ve gereksiz (transfer) harcama yapılmamalıdır. İyi oyuncuların olduğu takıma hocalık yapmak basittir.
3-profesyonel takımlar için yapılacak çok işler var.. henüz amatör takımlarda hocalık yaparken haddimizi aşmaya gerek yok..
Yorum Gönder