TASKK Başkanı Ali Düşmez “Her zaman amatörlerin emrinde olduk ve olmaya devam edeceğiz. Birlikte sevineceğiz, birlikte üzüleceğiz. Bizi şimdiye kadar olduğu bundan sonra da sürekli olarak Kulüplerimizin yanında göreceksiniz” dedi.
İstinye Orhan Saka Amatörler Evinde Sitemizin sorularını cevaplayan TFF Yönetim Kurulu Üyesi Ali Düşmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hepimiz sporun içinden gelmeyiz. Bu işe gönlünü veren ve geçmişte gri lekesi olmayıp hizmetle bütünleşmiş insanların bir araya gelmesiyle bir Yönetim oluşturduk. Hiç kimse birbirini seçmedi. İASKF seçiminde hatalar yapmış olabiliriz, çok değerli Başkanlarımızı dışarıda bırakmış olabiliriz. Biz o günün şartlarında 24 içinde Yönetim yapmak durumunda kaldık. Davamızın en ortasından Hasan Cevahir dışarıda kaldı mesela. Hazirun listesini sabah namazı vakitlerinde aldık. Ben de listeleri yaptım, 13.30’da Kongreye geldim. Ben şimdi bunu yapmam. Biz hizmet yapmak istiyoruz. Çok daha iyi Yönetim yapacağız, eksiklerimizi biliyoruz. Amatörlere aldırdığımız bu oksijeni daha derin aldırmayı hedefliyoruz. Bunu yapabilecek gücümüz de var. Hizmet yapan insanlar, hizmet yapmak isteyenler başka bir kaygı taşımazlar. Bizim başka kaygımız yok. Birini parlatıp diye bir düşüncemiz yok. Bu dönemde geçen dönemden geçen dönemden daha güçlü, daha kararlı ve istekli olarak ben ve arkadaşlarım bunu işin işindeyiz. Önümüzdeki dönem çıtayı çok daha yükseltecek arkadaşlarla daha başarılı olacağız. Bu dönem bize bu gücü verdi. Bu dönem çok değerli arkadaşlar kazandık. Bunun yanında ummadığımız olaylarla da karşılaştık. Yeni alacağımız arkadaşlarla o ilçelerde çok daha güçlü ve çok daha uyumlu hizmet yapacağız. Kişiler gelip geçicidir, insanın ömrü nedir? Biz de 40’lı yaşları geçtik. Dava ve mesele önemli. Arkadaşlarla oturduk, bir davaya çıktık. Arkadaşların teveccühü ile bizi Başkan seçtiler. Biz başka bir göreve gidersek, arkadaşlarımız bu göreve aynı şekilde devam ettirecektir. Şimdi bu 2.5 sene zarfında neler yapıldı bunu anlatacağız. Ders çalışmadık. Yapılanları anlatmak için hazırlık yapmadık. Ancak insan yaptığını unutmaz. İş başladığı yok hükmünde olan bir Federasyonun, Konfederasyon’a üye olması önemliydi. Bizim en önemli işlevimiz budur. Bu bize ciddi bir ivme kazandırdı. Doğrusunu söylemek gerekirse bizim için biraz yeni ortamı teneffüs etmekle geçti diyebilirim, insanların birbirini anlaması ile geçti. Fakat ondan burası hükm-ü şahsiyet (tüzel kişilik) kazandı."
Kurumun siyasete dahil edildiği ileri sürüldü
Ali Düşmez: Bunlar yanlış şeyler, bizi karalamak için bunlardan söz ediyorlar. Biz burada spora hizmet ediyoruz. Dışarıda benim de kulağıma kadar geliyor, duyuyorum ‘o siyasi bu siyasi’ diyorlar… Olmuyor böyle, bunları kabul etmiyorum. Ben önce spor adamıyım daha sonra siyasiyim. Benim anladığım siyaset özetle şudur: Onlar politikadan bahsediyor. Ben ise siyasetinin erdemli bir iş olduğunu düşünüyorum. O erdem de şudur; Siyasetçinin toplum yararına hiçbir kimseyi ayırmadan yapacağı hizmetlerin yekünüdür. A partisi, B partisi, C partisi yoktur o koltukta. Biz 2.5 sene zarfında yüzde yüz yaptığımız bir iştir… Benim arkadaşlarımın içinde her partiden insanlar da var. Hatta çok uyumlu çalıştığım başka partiden insanlar da var. Onun için siyasetin gereği o hizmeti yapabilmektir. Siz, centilmence siyasi arenada mücadele edebilirisiniz ancak bulunduğunuz koltukta parti ayırımı olmaz. Kulüp Başkanı iken 5 değişik Partiden Belediye Başkanı ile çalıştım. Biz siyaset üstü konumdayız. Burada, bu hizmetleri yaparken siyasi bakış açımız olamaz, olmadı da zaten… Çünkü aksi zaten bizim inançlarımıza ters. O zaman doğruya yanlış, yanlışa da doğru diyemeyiz. Göreve glier gelmez, İlçe Yönetimlerini ziyaret ettik, ilk olarak Sarıyer’e gittik. Çünkü bizim ilçemiz orası. Spora katkı yapabilen herkesi ziyaret ettik hiç ayırım yapmadan. Gitmediğimiz de oldu, Beyoğlu’na gitmedik mesela. Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan benim kardeşim, Fikret Bey’in de yakını. Yakın olduğumuz için gitmedik... En kalabalık da Şişli’ye gittik, 30 kişi ile gidildi Şili Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e… ‘ben bu kadar kalabalık geleceklerini bilmiyordum’ dedi Sarıgül. Bizim burada her siyasi renk var. Burayı kimse siyasete alet etmesin. Kim kazanırsa ondan Amatörlere katkı bekliyoruz. İlçeler için de Büyükşehir içinde. Sporu her şeyin üstünde bir çimento olarak görüyoruz. Hiç kimse amatörlerin üstünden prim yapmasın buna müsaade etmeyiz amatör camia olarak. Hangi belediye olursa olsun amatörlere katkı istiyoruz. Samimi, dürüst Amatör Kulüpler yalnız spor ile ilgilenir.
2.5 senede neler yapıldı?
Ali Düşmez: Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’na üye olduktan sonra her şeyden önce devlet ricali geldi. Bu binanın yetkili ve etkili şahsiyetlerle iletişim kurur bir hal aldığını söyleyebiliriz. Bunun önemli bir aşama olduğunu söyleyebiliriz. Konuşmalarımızın birinde Sayın Bakanımıza binanın bakıma ihtiyacı olduğunu söyledik. Sağ olsunlar, bize Konfederasyon aracılığıyla Bakanlık binanın çok kötü durumda olan bu binanın sıfırlanmasını sağladı. Aslan yattığı yerden belli olur. Bu hizmetin Kulüplerin yansıdığını görüyorsunuz. Biz evvelden burada 100 kişi kura çekemezdik. Şimdi 300 kişi 3 saat daha dursak havalandırmamız ile ses düzenimiz ile Kulüplerin emrindeyiz. Gelen misafirlerin ağırlanması da bunun içinde. TFF Denetçileri, MHK Yöneticileri, Kondeferasyon toplantıları ve birçok Sivil Toplum Kuruluşları ve Önderleri gibi… Görme engelliler, zihinsel engelliler burada defalarca toplantılar yaptılar, etkinlikler düzenlediler. Bunlar insanları etkilemiyor mu? X bir ilçeden STK geliyor, ağırlıyoruz. Burası nefes alabilen bir yer oldu bu bina onun için önemli. Lisans ile alakalı durumlarda Orhan Saka Amatörler evi 7 gün açık. Ben 20 sene Kulüp Başkanlığı yaptım, geçmiş senelerde oynatamadığımız futbolcular vardı, biz 2.5 senede bu konuda önemli yol kat ettik. Amatör Kurul Başkanı olarak imza ile futbolcunun oynamasını sağladık. Gece sabaha kadar lisans yaptık. Bu binanın yerleşik düzeni geçmesi ile oldu bunlar. Bu binanın yapılmasını bu yönetim hallettirmiş ve çok başarılı bir iş yapmıştır. Ne parasına karışmıştır, ne parasına puluna… Ancak fonksiyonuna karışmıştır. O toplumda koparılan yaygaranın kötü niyetli yaygara olduğunu düşünüyoruz. Bizim para ile pulla işimiz yok. Biz yalnızca bu güzelliği buraya getirdik, hizmeti yaptık, Kulüplerden alkış bekliyoruz.
Sahalardaki sağlık hizmeti ile neler yaptınız?
Ali Düşmez: Sağlık işi bizim olmazsa olmazımız. Çok üstüne gittik, bir noktaya da gelmiştik fakat halk kurumsal olarak Sağlık hizmetleri ikiye ayrıldı. Tam da o aşamada yeni bir uygulama çıktı. Yeni bir uygulama oldu kanun hükmünde kararname çıktı hastanelerde. Tabi Doktor eksikliği var. Eksiklikte olsa bu meseleyi bizim halletme zorunluluğumuz var. Onun için sağlıkta çok girişimler yaptık hep beraber. Sosyal güvencesi olmayan dünya kadar sporcumuz var. Bu maçlardaki sağlıktan bile daha önemli. Hele ki İstanbul’un az gelişmiş bazı ilçeleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da. Annesinin-Babasının hiçbir güvencesi yok, bağı kopuyor. Sağlıkta daha büyük bir meseleyi hallettik. Tüm sporcular ve Hakemler bu sosyal güvenceden yararlanıyor. Örnekleri de var. Türkiye’de yüzlerce hasta tedavi edildi. Somut örnek de İstanbul’dan, Vatanspor’dan bir kız. Hiçbir güvencesi olmadan tedavi edildi, biz de takip ettik bunu Yönetim olarak. Bu fasıldan o da yararlandı. Bu çok önemli. Biz olaya İstanbul olarak değil sadece insanlık ve Türkiye olarak bakıyoruz. Sağlık konusunu bitirmek üzereyiz, finans olarak hallettik prosedür tarafındayız. Her sahaya bir sağlıkçı verilmesi konusunda da girişimlerimiz başladı. Sosyal güvencesi olmayan tüm sporcular sosyal güvenlikten faydalanıyor. Buradan bir kağıt veriyoruz, prosedür yapılıyor. 20 bin liralık tedaviyi bedava yapıyorlar.
Maçta sakatlanan bir sporcu hastaneye gitse, bu futbolcudan ya da Kulübünden para istenir mi?
Ali Düşmez: Hayır istemezler, bedava yaptı tedaviyi Vatan Lisesi. Zaten Devletin böyle bir projesi var deniliyor. Güvencesi olmayana Devlet zaten bakıyordu deniliyor… Buna açıklık getirelim, 18 yaş altı olursa ve acil olursa bakıyordu. Karıştırıyorlar bunu. Bunu kötü niyetli adamlar yayıyorlar. Bu çok başarılı bir iş. Bunu ufaltmak istiyorlar. Ayrıca bu tedavi paraları ödeniyor. Sağlık Bakanlığına bu para ödeniyor. Gençlik Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan bir protokol bu. Aktif sporcu olduğun sürece sorun yok.
Ali Düşmez TFF’de Amatörler için neler yaptı?
Ali Düşmez: Çok şey yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Aslında yaptıklarımızı anlatmak pek bizim tarzımız değil, ancak siz sordunuz biz bunlara cevap verelim: Şimdi bir kitapçığımız var. Bunu anlatmak istiyorum. Bu kitapçığın erken çıkması başarıdır. Evvelki sene kitapçığın çıkmamasında dolayı birçok Kulüp transferini gerçekleştiremedi. Geldiğimizden bu yana kitapçık erkenden çıkartılıyor. Amatör Kurul toplanıyor önce, yazıyorsun… Bütün Türkiye’nin kararı ile oluyor. Eskiden Eylül’de çıkıyordu bu kitapçık. 2 ay önce çıkınca Kulüp ona göre hesabını yapıyor. Şimdi gelelim TFF ile ilgili soruya; Türkiye’de amatörler yeni yeni konuşuluyor. 3 senedir TFF’deyim. Hiçbir transferlere zam yok. Bu sene de 50 TL geriye gitti. ’50 TL para mı diyorlar’ 10 transfer 500 TL yapar, İstanbul’da 5.000 transfer var. 250 Bin TL Kulüplerimin cebine giriyor. Zam yapmıyoruz indiriyoruz. Buna İstanbul olarak bakmayın, ülke genelinde 1.5 milyon yapar. Ülkede %7 enflasyon var. Ben şirket yönetmiş bir adamım. 3 senede % 21 Kulüplerin avantajı var. Çok güçlenirsek daha iyisini yaparız umarım hiç para almayız, Ancak bunları birleşirsek daha iyi yaparız. Yoksa dağıl, parçalan, siyaseti sok araya… Böyle olursa hızla ilerleyemeyiz.
Not: Son bölümde TFF Amatör İşler Kurulu Üyesi Sayın Ali Düşmez’e sorularımızı ve karşılığında aldığımız cevapları okuyacaksınız.
HABER: ALİ KEMAL DEMİR / TALİP ERCAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder