Perşembe, Şubat 12, 2015

KADINLARDA ŞAMPİYONLUK KARIŞIK



Kadınlar 1.Lig'de Konak Belediye ve Ataşehir Belediye son beş haftaya puan eşitliği ile giriyorlar. İki takımdan birisi kalan haftalarda puan kaybetmezse şampiyonun nasıl belirleneceği ise biraz karışık.

İki takımın İstanbul'daki karşılaşması 0-0, İzmir'deki rövanş ise 1-1 bitmişti. Başka puan kaybetmeyen iki takım son beş haftaya 35'er puanda giriyor.

Öncelikle başvurmamız gereken, TFF'nin yayınladığı "Kadın Futbol Ligleri Müsabakaları Statüsü". Madde 8'e göre "Kadın Futbol Liglerindeki puan ve averaj usulleri Futbol Müsabaka Talimatı'nın 9. Maddesine göre" belirleniyor.

İlgili talimatın 9.Madde'sine bakıldığında, 2a bendinde iki takımın puan eşitliğinde başvurulması gereken faktörler sıralanıyor. Buna göre, iki takımın aralarındaki maçlarda puan ve averaj eşitliği olması halinde genel averaj şampiyonu belirleyecek.

Bu maddeden yola çıkan Konal Belediyespor, genel averajın belirleyici olduğunu savunuyor. Ataşehir'e göre halihazırda 22 gollük bir avantajı olan İzmir ekibi kalan maçlarda olabildiğince gol atarak bu avantajı lig sonuna kadar korumak isteğinde.

Ancak Ataşehir ilgili maddenin başka bir yerine dikkat çekiyor. 2.bendin başında yer alan bir ibareye göre bu madde ancak “Müsabaka Statüleri”nde ve her sezon öncesinde yayımlanan “Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar”da aksi belirtilmediği sürece geçerli.

Yine TFF'nin yayınladığı "Amatör Futbol Uygulama El Kitabı"nın 10.maddesinin a bendinde ise genel puan ve aralarındaki maçlardaki puan ile averaj eşitliği halinde baraj karşılaşması oynanacağı ifade ediliyor. Dolayısı ile Ataşehir'in görüşü puan eşitliğinin yeni bir şampiyonluk maçı getirmesi gerektiği yönünde.

Burada belirsizliği yaratan ifade ise 10.maddenin başındaki "Bölgesel Amatör Lig’de, İllerde oynayan yerel amatör futbol lig müsabakalarında ve diğer amatör lig müsabakalarında" uygulanacağına dair bölüm. Kadın futbolu geçmediği için yoruma açık bir durum ortaya çıkıyor. Konak ifadede kadın futbolu geçmediği, Ataşehir ise kadın futbolunun zaten amatör statüde oynandığı yönünden yaklaştığından karar sürecinde TFF'nin başı ağrıyacakmış gibi duruyor. 

Belki de en hayırlısı, bu sezon sessizce mükemmel bir performans gösteren Trabzon İdmanocağı'nın iki takımla oynayacağı maçlardan puan ve puanlar çıkartarak bu problemi lig bitmeden halletmesi olacak.

Hiç yorum yok:

Aydınspor'da yeni yönetim belli oldu

Aydın Süper Amatör Lig'de şampiyonluk mücadelesi verecek olan Aydınspor'da yeni yönetimi belli oldu.