Perşembe, Nisan 09, 2015

ÇERKESLERİN KULÜBÜ FK 1864 İLGİ BEKLİYOR


İstanbul 2. Amatör Lig’de mücadele eden FK 1864 isminde büyük bir milletin tarihini, acısını taşıyan bir kulüp. Lakin Yeşil-Sarılılar temsil ettiği halkların desteğinden çok uzak, zor şartlarda mücadelesini sürdürüyor.

Kuruluş tarihini ismine alan kulüplere futbol dünyasında zaman zaman rastlanır. İstanbul 2. Amatör Lig’de mücadele eden FK 1864’ün hikayesi ise çok farklı. İstanbul’daki Kuzey Kafkasyalılar tarafından kurulan kulüp camiadan yeterli desteği görebilmiş değil ve birkaç kişinin çabalarıyla yaşam mücadelesi veriyor.

Sarı-Yeşil-Siyah renklere sahip FK 1864 ismini Büyük Çerkes Sürgünü’nün tarihinden almakta. Kulüp İstanbul 1864 Kafkasyalılar Kültür Derneği tarafından 2008’de çok büyük umutlarla kuruldu. Kendisine ait manifestosu olan, değişik organizasyonlar planlayan, İç Anadolu illerinde bile temsilci atayan kulüp için işler beklenildiği gibi gitmedi. 

‘Yenilsek de yensek de tribünde leperuj var, şeşen var’ (Çerkez dans çeşitleri) diyen Yeşil-Sarılılar’ın marşı bile hazırdı: Kuzey Kafkas Dağları’nın çocuklarıyız/Omuz verdik, sportmence sahalardayız/Centilmenlik hoşgörüdür nidalarımız/Haydi haydi... Yewa yewa 1864!

Lakin İstanbul’daki Çerkeslerden beklenen desteği görmeyen, maçlarına 3-5 kişiye oynayan kulüp maddi zorluklarla karşılaştı, buna sahada alınan kötü sonuçlar da eklenince kulüp 2. Amatör Lig’e girmemeye karar verdi ve bir süre alt yapıda mücadelesini sürdürdü.

Pendik’te faaliyet gösteren FK 1864, alt yapıdaki çalışmalarının meyvesini 2013-2014 sezonunda aldı ve U17’de şampiyon oldu. Kulüp uzun zaman sonra bu sezon 2. Amatör’de A takım seviyesinde liglere girdi.

'Az daha lige girmiyorduk'
Kulüp şu anda iki kişinin omuzlarında: Kuruluşundan bu yana takımda yöneticilik ve teknik adamlık yapan Recep Ersoy’la, yeni başkan seçilen kardeşi Ahmet Ersoy…
“Bu sezon az daha liglere girmeyecektik” diyen Recep Ersoy, “İmkanlarımız çok kısıtlı. 2. Amatör’de bile futbolcular para istiyor. Biz de U19’da oynayıp yaşı dolan futbolcularımızla lige girdik. Bizim amacımız spor yapmak, sporcu yetiştirmek. Son iki yılda Çaykur Rizespor, Sancaktepe Belediyespor, Beylerbeyi ve Tuzlaspor’a toplam 6 futbolcu verdik ve profesyonel oldular” dedi.

İl dışından daha fazla destek var
İstanbul’daki Çerkes cemiyetlerinden ilgi ve destek göremediklerini belirten Ersoy, “İstanbul’da 50 dernek var ama maddi olsun manevi olsun destek yok. Sağ olsunlar bazen il dışından Çerkes dostlarımız yardım eli uzatıyor. Antalya’da Nartspor kapanmıştı onların forması geldi. Bursa’dan Çerkesler yağmurluk ve forma gönderdiler. Benim babam da Çerkes. Bu kulüp bize bir emanet. Elimizden geldiğince sürdüreceğiz” diye konuştu.

İstanbul 2. Amatör Lig 14. Grup’ta mücadele eden FK 1864 grubun en güçlü ekiplerinden Velibabaspor’u 3-2 yenerek rakibine tek yenilgisini tattırsa da 7 maçta 8 puan toplayabildi ve 1. Amatör Lig’e yükselme hedefinden uzaklaştı.

HABER: EFKAN BUCAK

Hiç yorum yok:

İbrahim Kadir Avcı'nın yeni takımı belli oldu

Elazığ 1. Amatör Lig takımlarından Elazığ İdman Yurdu transfere başladı.