Zara Ekinli gurbetteki Sivaslıların İstanbul’da kurdukları takımları. İstanbul Süper Amatör Lig'de mücadele ediyor. Bu sezon grup maçlarında iki sefer seyretme fırsatım oldu. Grup maçlarını 12 puan farkla lider bitiren Zara Ekinli klasman maçlarında ise aynı başarıyı gösteremedi. Bu yazımda bu durumlar ile ilgili konulara değinmeyeceğim. Çok farklı bir konuyu ele alacağım. İlk maçına gittiğimde beni derinden üzen bir olay oldu. Aslında olay değil ama adını siz ne koyarsanız koyun.
Zara Ekinlispor takımı sahaya çıktığında oyuncuların içinde bir yabancı oyuncu vardı. Diyeceksiniz ki bunda ne var her takımın amatörde iki yabancı oynatma hakkı var. Evet doğru söylüyorsunuz. Ama Zara Ekinli ve Zara Ekinli gibi takımların misyonu bu olmamalı. Alt yapısında ki takımları Türkiye Şampiyonası'na katılma başarısı göstermiş bir takımda hiç yabacı olmamalı ve birde aşağıda detaylı olarak yazacağım nedenlerden dolayı hiç mi hiç olmamalı.
Zara Belediyespor’ un 3. Lige çıkması, 4 Eylülün 2. Lig için oynuyor olması, Sivassporun Süper ligde başarılı sonuçlar alması, Ziraat Türkiye kupasında yoluna devam etmesi ve Yıldızeli Birlik ve Emniyetgücü takımlarının Bal’a çıkmış olması. Bu takımların yoluna sağlam devam edebilmesi için maddi desteğe ihtiyaç olacak. Bu maddi destek nereye kadar devam eder. Bu takımların taşıma su ile dönmeyeceği bir gerçek. Bu iş taşıma su ile yürümeyecek ise kalıcı çözümler bulunması gerek. Bu kalıcı çözümlerden biri neden Zara Ekinli takımı olmasın? Peki bu nasıl olacak? Aslında çok basit uygulayan olursa.
Zara Ekinlispor'un misyonu ne olmalı. Sadece kuru kuruya BAL'a çıkmak mı olmalı. Yoksa Sivas takımları için verimli bir futbolcu fabrikası mı olmalı. Bence her ikisi de olmalı. Ama birinci hedefi futbolcu fabrikası olmalı. Bu nasıl olacak. İstanbul, futbolcu deryası bu deryadan genç, yetenekli ve AHLAKLI olanında bulup oynatacak. Bu oynayan oyuncular kendilerini geliştirecek. Yarışmacı kimliğini kazanacak. Burada başarılı olanları Yıldızeli Birlik, Emniyetgücü ve Zaraspor'a gönderecek, Burada başarılı olanlar 4 Eylülspor'da oynayacak, burada da başarılı olanlar Sivasspor'da soluğu alacak. Ne kadar güzel değil mi az masraf, verimli kaynak, kaynakları yerinde kullanma, yerli malı yurdun malı olacak. Sen bulacaksın, keşif edeceksin ve oynatarak piyasasını yapacaksın. Sonrada kim isterse ona istediğin fiyata satacaksın. Gelecek korkun olmayacak. Çünkü arkadan gelenler ile bu işi devam ettireceksin. Yeter ki Futbolcu fabrikası çalışmaya başlasın ve seri üretime geçsin.
Bence çok güzel bir sistem. Bunun uygulamaları daha önce Gaziantep’te yaşandı. Hatırlarsanız Gaski 3. Lig'de mücadele ediyordu. Sankospor 1. Lig'de (Bugünkü PTT 1. Ligi) Gaziantepspor’da Süper Lig'de. Başarılı oyuncular keşif ediliyor, Gaski'ye getirilip oynatılıyordu. Buradan Sankospor'a (Daha sonra Gaziantep BB oldu), oradan da Gaziantepspor’a geçiyorlardı. Bunun bir diğer örneği ise Bursa’da yaşandı. Bursaspor Süper ligde mücadele ederken Bursaspor Amatör takımıda 1. ligde(Bugünkü Ptt. 1. Ligi) mücadele ediyordu. 1. Ligde şampiyon olup Süper Lig'e çıktı. Ancak isimleri ve yönetimleri aynı olduğu için Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Süper Lig'e alınmadı. Bursaspor da bu takımı kapattı. Bence çok büyük yanlış yaptılar. Başka isim ve yönetim altında yoluna devam etmeliydi.
Örnekleri olan bu uygulamayı Zara Ekinli İstanbul gibi bir yerde çok rahatlıkla uygulaya bilir. Genç yetenekli oyuncular ve aileleri kendilerine gelecek vaat eden kulübe gönüllü gelirler. Yeter ki o ışığı görsünler. Sivas takımları az para harcayarak çok önemli futbolcuları kazanmış olur. Bu da Türk futbolunda kısa sürede yetenekli oyuncuların kazandırılması demek. Genç yetenekli futbolcuların gönülden tercih ettikleri kulüp olurlar.
Bu modele uygun diğer takımlarımızda bu sistemi uygulayabilir. Yada diğer takımlarımızda aynı sistemin farklı versiyonlarını kullanarak futbolcu fabrikası olabilirler.
YAZI: YUNUS EMRE
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Kurum ve kişilere hakaret eden yorumlar yayımlanmaz. Gözden kaçmış yorumlar olabilir, lütfen bizimle iletişime geçiniz.