Cuma, Haziran 05, 2015

KADIN FUTBOLUNDA TRANSFER DÜZENLEMESİ


Futbol Federasyonu geçtiğimiz yıllarda ligden çekilen kulüplerin oyuncularının transferine engeller getiren düzenlemeyi değiştirdi.

Kadın Futbolu şubesinin kapanması serbest transfer için yeterli olacak

Geçtiğimiz yıllarda kadın futbol faaliyetini sürdürmeme kararı alan Çamlıca, Lüleburgaz 39, Marmara Üniversitesi gibi takımların futbolcularına, kulübün feshi şart nedeni ile transfer dönemine kadar transfer hakkı tanımayan Federasyon yeni yaptığı düzenleme ile kulübün yalnızca kadın şubesini kapatmasını oyuncuların herhangi bir zamanda transferi için yeterli gören bir karar aldı.

Kadın Ligleri Statüsü yalnızca 19 yaş üstüne hak tanıyordu

Kadın Futbol Ligleri statüsünde katılımı düzenleyen ve aşağıda metni verilen 4.Madde 3.Fırka daha önce kapatılan kulüplerin oyuncularına muvafakatsız transfer hakkı tanıyordu.

"Lige katılamayan, ligden çekilen veya herhangi bir nedenle ligden çıkartılan kulübün o yaş kategorisinde oynamaya hak kazanmış tüm futbolcuları kulüplerinden muvafakatname almaksızın başka bir kulübe tescil edilebilirler."

Amatör Kitapçık transfer dönemini şart koşuyordu

Federasyon bugüne kadar bu maddeyi Amatör Kitapçık'taki 2.Bölüm (Amatör Liglerde Müsabaka ve Disiplin Uygulamaları ile ilgili esaslar) 6.Madde (Lig Fikstürüne dahil olup müsabakalara çıkmayan kulüplerin futbolcularına serbest transfer hakkı verilmesi) ile birlikte değerlendiriyordu. Aşağıda metni verilen bu maddeye göre daha önce ligden çekilen veya girmeme kararı alan Çamlıca, Lüleburgaz 39, Derince, Davultepe, Fıstıkspor, Yenidünya ve benzeri takımların 19 yaş ve üzeri oyuncuları yalnızca transfer döneminde ve transfer ücreti yatırılarak transfer edilebilmişlerdi.

"Büyükler Kategorisinde lige katılacağını yazılı olarak belirten, katılım bedelini ödeyerek lig fikstürüne dahil olup ilk iki (2) müsabakaya çıkmayan, lig başlamadan ligden çekildiğini bildiren takımların 19 yaş ve üzeri futbolcuları TFF Amatör İşler Müdürlüğü’nün onayı ile serbest transfer hakkına sahip olurlar. Futbolcular belirlenen transfer dönemleri içinde diledikleri kulübe, lisanslı oldukları kulüpten muvafakatname almadan gidebilirler."

Kulübün feshi gerekiyordu

Bu maddenin tek istisnası ise yine Amatör Kitapçık'ın Amatör futbolcuların lisanslarının Federasyonca verilmesi ile ilgili esasların yer aldığı 4.Bölüm'ün Fesih edilen Kulüplerde serbest kalan futbolcuların işlemlerini düzenleyen 4.maddesine göre kapanan kulüplerin futbolcularına sağlanan bir ayrıcalıktı.

"Valiliklerce kapatılan, Dernek Yönetim Kurulu kararı gereğince futbol faaliyetlerine son veren veya Federasyonumuz kararıyla futbol tescili iptal edilen kulüplerin futbolcuları serbest kalır. Kulüpler futbol faaliyetini kapattıklarına dair aldıkları Yönetim Kurulu kararını notere onaylattırarak Federasyona başvurduklarında futbol faaliyetlerine son verilir. Bu kulüplerinde futbolcuları serbest kalır. Serbest kalan futbolcu dilediği kulüpte aşağıda belirtilen belgeleri hazırlayarak ve belirtilen ücreti TFF hesabına yatırarak ASKF’ler aracılığıyla TFF Bölge Müdürlüklerinde lisans çıkartabilirler."

Karar alındı, bayan şubesinin kapatılması yeterli

Federasyon geçtiğimiz yıllarda katı olarak uyguladığı kulüp fesih kararını, kulüplerin mefaatine olacak şekilde yeniden yorumlayarak "Kadın futbol şubesinin kapatılmasına dair yönetim kararı"'nı oyuncuların serbest kalması için yeterli görmeye başlamıştır. Ankara'dan görüş alındığı belirtilerek yapılan bu değişiklik ile bundan sonra yalnızca kadın şubesini kapatan ancak erkeklerde devam eden kulüplerin oyuncuları serbest kalacak ve transfer dönemini beklemeden yeni kulüplerine gidebileceklerdir.

Bir kulüp faydalandı bile

Çok yeni olarak uygulanmaya başlayan ve Amatör Kitapçık'ın yeniden yorumlandığı bu değişiklikten kulüplerimiz bilgilenemedikleri için şu ana kadar bu olanaktan faydalanabilen kulüp sayısı saptayabildiğimiz kadarı ile yalnızca bir olarak kalmıştır. Bahsi geçen kulüp 4 haziran tarihinde transferlerini gerçekleştirip lisanslarını çıkartarak, hem mağdur durumda kalan oyuncuların gençler ve yıldızlar Türkiye Şampiyonları'nda forma giyerek futboldan kopmamasını sağlamış, hem de bu kategorilerde iddialı takımlar oluşturmuştur. Bu transferlerde Federasyona transfer ücretinin yatırılması konusunda bir bilgi edinilememiştir.

Her ne kadar lisans dönemi son ermekte olduğundan diğer kulüplerin bu yol ile mağdur durumdaki başka oyunculara destek olması mümkün değilse de, Federasyon yetkililerinden alınan bilgiye göre geleceğe dönük olarak bu uygulama sürecektir.

Hiç yorum yok:

İstanbul 1. Amatör Lig 19 Ekim 2024 Cumartesi Programı

İstanbul 1. Amatör Lig'de günün programı haberimizin devamındadır...