Sayfalar

TERFİ ARŞİVİ

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

Sayfalar

Salı, Ağustos 04, 2015

BAL MI YOKSA ZEHİR Mİ



Bölgesel Amatör Lig ile ilgili yazılarımıza devam ediyoruz. BAL'la ilgili bir çok yazı yazıldı. Özellikle küme düşme statüsünün adaletsiz olduğu defalarca ifade edildi. YEREL FUTBOL.COM sitesinde benim de bir kaç yazım yayımlandı. Bir kaç yazımda yayımlanmak üzere beklemekte.
Yavaş yavaş konuya girmek istiyorum arkadaşlar. Bu yazıdaki örneğim 2014-2015 sezonu Bölgesel Amatör Lig 1. Grup takımlarından 12 Bingölspor olacak. BAL 1. Grup'ta son haftalara kadar puan farkıyla önde olan 12 Bingölspor son haftalarda kaybettiği puanlarla ligi 1 puan farkla Cizrespor'un ardından 2. sırada bitirdi. Buraya kadar her şey normal. Asıl anlatmak istediğim şu arkadaşlar. Bingöl ili BAL'da tek takımla temsil edildiği için 12 Bingöl takımı Yerel lig şampiyonuyla Play-out maçı oynuyor ve bu  maçı kazanarak BAL'da kalmayı başarıyor. Neredeyse profesyonel 3. Lig'e çıkmak üzereyken lig sonunda kendi yerel  ligine  düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Şimdi kendimizi bu takımda oynayan futbol kardeşlerimizin yerine koyalım. Profesyonel lige merhaba diyecekken bir anda küme düşmek bu kardeşlerimizin bundan sonraki futbol hayatlarını etkiler mi etkilemez mi?
Böyle bir statü Türk futboluna katkı sağlamaz arkadaşlar. Ya şampiyon olacaksın ya da küme düşeceksin. Böyle bir sistem araştırma yaptım dünyanın hiç bir ülkesinde ve liginde yok. Maalesef sadece bizim ülkemize ve yöneticilerimize özgü bir çözüm modeli. Ben yaptım oldu işte tam da bunun için söylenmiş olmalı.

Şimdi size şunu soruyorum. Bu lig 12 Bingöl takımındaki kardeşlerimiz için BAL mı yoksa ZEHİR mi olmuş oluyor. Lige güzel bir başlangıç yap. Ligi son 3-4 haftaya kadar önde götür sonra şampiyonluğu kaybedince küme düşmeme maçı oyna. Bunun gibi bir çok örnek verebilirim. En çarpıcı örnek bu olduğu için 12 Bingölspor kulübümüzü yazmayı  uygun gördüm.

Bir örnekte İstanbul takımları için yazmak isterim. İstanbul ili nüfus ve kulüp sayısı açısından en büyük il olduğu için BAL liginde 3 grupta toplam 13 takımla temsil ediliyor. (Bu sayı bu yıl 14 oldu) 2014-2015 sezonunda 9.10. ve 11.grupta mücadele eden toplam 13 takımdan 4'ü direkt olarak küme düşerken;  aralarında ligi 3.sırada bitiren takımlarında olduğu 5 takım play out maçı oynadı. Bu play out sonucunda 4 takım BAL liginde kalırken bir takım kaybederek küme düştü.

Anlatmak istediğim nokta şu. Bu lige katılan İstanbul takımları adeta küme düşmemek için canla başla birbirleriyle mücadele ediyorlar. Rakipleri diğer il takımlarından ziyade İstanbul takımları. Diğer il takımlarıyla yaptıkları maçlar 3 puan değerindeyken kendi aralarındaki maçlar adeta 6 puanlık. İstanbul takımları hepimizin malumu bu lige en fazla yatırım yapan takımların başında geliyor. Bazı İstanbul takımlarının neredeyse 2-3 milyon lira harcadığını duyuyoruz. Kadrolarına önemli oyuncular alıyorlar. Çok önemli yatırımlar yapıyorlar. Hedefleri tabi ki profesyonel lig ama bir anda yerel lige düşme tehlikeleri de var.

Bu sistemin yanlış olduğunu defalardır yazıyorum. Bundan sonra yazacağım konu bunun çözümü olacak.  Bu konuyla alakalı biraz kafa yordum ve herkesin mutlu olacağını düşündüğüm bir formül buldum. Yeni bir statü hazırladım.Bence çok daha adil, çok daha uygulanabilir bir statü ama Türk Futbolunu yöneten beyler bunu uygulamak istermi bunu bilemem. Türk futbolunu yöneten beylere başta amatör futboldan sorumlu TFF yönetim kurulu üyesi Sayın Ali Düşmez'e ulaşmak ve statüyü anlatmak isterim. Bizler YEREL FUTBOL .COM sitesinde Efkan Bey'in izniyle  yazı yazma imkanı bulduğumuz sürece  kafa yormaya yanlışlıkların düzelmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bizler amatör kulüplerimizin sözcüsü, hak arayıcısı olmaya devam edeceğiz.

Kulüplerimize de bir çok kere çağrıda bulundum sizlerde çözüm yolları sunun. Bir iki kişinin ağzından çıkan söz kaderiniz olmasın. Profesyonel lig hayali kurarken küme düşme üzüntüsünü yaşamayın. Tekrar yazıyorum benim kendimle alakalı en ufak bir beklentim ve isteğim yok. Olmayacak da. Sadece amacım yapılan yanlışların düzeltilmesini sağlamak ve amatör kulüplere elimden geldiğince yardımcı olmak. Ayrıca hiç bir kulüple bağım yok. Kimsenin adamı ya da kalemi değilim.
Bu sitede yazı yazdığımı bilen bazı arkadaşlarım 'çok sert cümleler kullanıyorsun. Bazıları üzülebilir kul hakkına girme' deseler de yapılan yanlışları birilerinin söylemesi lazım. Bazıları üzülecek diye yapılan yanlışları yazmaktan kaçmak bizlere yakışmaz.

Son söz olarak bir kaç soru sorarak topu amatör futbolu yöneten beylere atıyorum. Sorularımın cevabını beklediğimi belirterek amatör futbol sevdalılarına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Soru 1: 12 Bingölspor örneğindeki gibi ligi 2.sırada bitiren bir takımın küme düşme tehlikesi yaşaması adil mi?
Soru 2: Ya şampiyon ol ya da düş sistemi ne kadar adaletli?Türk futboluna ne kazandırır ?
Soru 3: Milyonlarca lira yatırım yapan kulüplerin verdiği emeklere yazık günah değil mi?
Soru 4 Bu sistemi düzeltebilecek bir plan  ya da  projeniz yok mu?
Soru 5: Ben yaptım oldu mantığıyla kulüplerin kaderiyle oynamak vicdanınızı sızlatmıyor mu?
Soru 6: Nasılsa amatör futbol diyerek çözümden kaçmak Türk futboluna hizmet etmek mi oluyor?
Soru7: Türkiye'de futbol kalitesinin  düşmesinde uyguladığınız sistemlerin payı yok mu ?
Soru 8 : 75 milyonluk ülkede milli takıma kaliteli oyuncu yetişmemesindeki sizin payınız nedir?


Saygılarımla

YAZI: ÜMİT YILMAZ

5 yorum:

  1. Hocam yazdiginiza ek olarak gecen sene sultanbeyli belediyespor da ikinci olup ucuncu lige cikma playoff maci oynayinca kaybetmis, sonrasinda dusmemek icin playout maci oynamisti. Cok dogru noktalara parmak basmissiniz. Ama malesef boyle adaletsiz bir ulke burasi

    YanıtlaSil
  2. Sampiyonun final oynatildigi sacma sapan bi lig,26 mac yap sampiyon ol,uzerine tek mac final musabakasina cik,bu sistemin arkasinda duranlarla amator futbol ilerleyecek öylemi,cok komik :)))

    YanıtlaSil
  3. Yıllardır bal da belirtiğiniz yanlışların olmasına rağmen hala yanlışların tekrarlanması futbolu yönetenlerin ne kadar boş olduklarını futbolun "f" anlamadıklarını gösterir,tek kelimeyle "yazık"

    YanıtlaSil
  4. Mantalite meselesi Ümit hocam,bugün takip ediyoruz yerel futboldan süper amatör ve 1.amatör tertip komitesi seçim yoluyla belirlenecekken katılımın nerdeyse olmadığı sebebiyle iptal ediliyor.Bal içinde aynı şeyler geçerli bir yol tutturulmuş bence çok eksiklerle yanlışlarla dolu kervan yolda düzülür mantığıyla sürdürülüyor.Hatırlarsın 80 lerde 90 larda bu lig başka adlar altında ihdas edilip oynatılıp daha sonra lağvedilmişti.Çok orjinal ve hakkaniyetli çözüm üreten görüşlerini keyifle okuyorum okumaya devamda edeceğim.Yalnız kulüpler net olarak söz sahibi olmadığı müddetçe ilerleme sağlanamıyor.Kulüp yöneticileri de statü konusunda fazla bir rahatsızlık duymuyorlar ki çok fazla bu konuda beyanlarına rastlamıyoruz.Bal ligi tahkim edilmeli ağırlığı arttırılmalı en önemlisi yeni birşeyler kazandırmalı Türk futboluna,yoksa şimdiki gibi açıkçası takım sayısı çok fazla artı oyuncu sayısıda öyle, böyle bir ligle istihdam sağlayalım anlayışı var gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
  5. ÜMİT YILMAZ19.08.2015 19:04

    Selam.Bu yazımın sonunda amatör futbolu yöneten beylere bazı sorular sormuştum.Cevaplarını beklediğimi yazmıştım.Her zaman ki gibi cevap alamadım.Sayın yöneticilere bir yazar adayı olarak değil sade bir futbolsever olarak şunu söylüyorum.Bu soruları sorduğum için beni muhatap kabul etmeyebilirsiniz ama bu soruların cevabını bekleyen onlarca kulüp var.Emek veren,çaba gösteren bu kulüpleri gözardı edemezsiniz ,görmezden gelemezsiniz.Bu kulüpler yaşama,varolma savaşı veriyorlar.Bu kulüpler olmazsa kendinizin de olamayacağını düşünerek lütfen bu kulüpleri muhatap kabul edin ve sorulan soruların cevaplarını verin.Eğer bu anlayışla devam ederseniz bir süre sonra liglerde mücadele edecek kulüp bile bulamayacaksınız.
    Bu konuyla alakalı yorum yazmayı düşünmemiştim ama maalesef hakkını koruma ihtiyacı duymayan kulüpler adına nacizane yorum yazma ihtiyacı hissettim arkadaşlar.
    Saygılarımla Ümit YILMAZ

    YanıtlaSil

Kurum ve kişilere hakaret eden yorumlar yayımlanmaz. Gözden kaçmış yorumlar olabilir, lütfen bizimle iletişime geçiniz.