Sayfalar

TERFİ ARŞİVİ

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

Sayfalar

Pazartesi, Ağustos 10, 2015

BAL'A YÜKSELME VE DÜŞME DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLERİM



Bir önceki yazımda Bölgesel Amatör Lig'e düşme ve yükselmeyle  alakalı çözüm yazısı yazacağımı söylemiştim. Yazıma başlıyorum arkadaşlar.

Profesyonel lige çıkma önerim
Öncelikle 3. Lig'e çıkma ile ilgili görüşüm.... Şu anda olduğu gibi 11 grupla devam ederse gruplarını lider bitiren 11 takım 3. Lig'e çıksın. Grup sayısı azalırsa farklı bir statü uygulanabilir.

BAL'dan düşme önerim
Grubunu son 3 sırada bitiren 11 grupta toplam 33 takım küme düşsün. Artık ligi 5.-6.sırada bitiren takım il kontenjanı nedeniyle küme düşmesin.

BAL'a yükselme önerim
2015-2016 sezonunda 81 ilimizde Süper Amatör Lig maçları bittikten sonra klasman grubu maçları oynatılmayıp il takım kontenjanına göre gruplarını üst sıralarda bitiren 81 ilimize ait  toplam 156 takım (Bal ligi takım sayısı) BAL ligi play out müsabakaları oynamaya hak kazansın.

NOT:İstanbul il kontenjanı 14 takım olduğu için 2015-2016 sezonu İstanbul Süper Amatör Lig'i 7 grup üzerinden oynatılmalıdır. (7x2 toplam 14 takım)

Tıpkı BAL'da olduğu gibi 11 grup oluşturulsun.
1. Grup'ta Bal 1.grupta bulunan illerin takımları
2. Grup'ta Bal 2.grupta bulunan illerin takımları 
3. Grup'ta Bal 3.grupta bulunan illerin takımları olmak üzere toplam 156 takım BAL'daki il takım konumlarına göre 11 gruba dağıtılsın. BAL'da farklı gruplarda takımı bulunan İstanbul, Kocaeli, İzmir vb. gibi  il  takımları için kura çekilsin; Bal ligi gruplarındaki  takım sayılarına göre gruplar oluşturulsun.

1. Grup toplam 12 takımdan oluşsun. Bu grupta kendi içerisinde 4'erli 3 gruba ayrılsın .Çift devreli lig usulü oynanacak maçlar sonucunda gruplarını ilk sırada bitiren 3 takım BAL ligine yükselsin.  
Aynı sisteme göre diğer gruplarda kendi içerisinde gruplardaki takım sayılarına göre 4'erli ve 5'erli 3 gruba ayrılsın. (Toplam 33 grup) Çift devreli lig usulüne göre oynanacak maçlar sonunda gruplarını ilk sırada bitiren toplam 33 takım BAL'a yükselsin. Bütün takımları düşen ve BAL'a takımı çıkamayıp BAL'a takımı kalmayan illere bir sonraki sezon play-out'una 2 takımla katılma hakkı verilsin. İllerin BAL ligindeki ve BAL play-out'undaki  takım başarısına göre takım sayıları artsın ya da azalsın. Bu sayede illerdeki futbol kalitesinin de  artacağını düşünüyorum.

Bu üzerinde çalıştığım ve sizlerin görüşlerine sunduğum yeni statüye göre artık ligi son 3 sırada bitirmeyen hiç bir takım küme düşmeyecek ve ligde kalmak için play-out maçı oynamayacak.

Bu statü sayesinde tüm illerde lige daha fazla takımla katılmak için gerek BAL liginde gerekse BAL ligine yükselme play outlarında çok daha çetin ve keyifli mücadeleler olacak. BAL'da futbol kalitesi artacak. İllerdeki amatör federasyonlar daha aktif olacak.

Yine bu statü sayesinde takımlar kendi il takımlarıyla mücadele etmekten ziyade diğer il takımlarıyla mücadele ederek illerine takım katkısı sağlamaya çalışacak.
Umarım TFF içerisinde görevli yetkili kişiler tarafından incelenir eksik olan yönleri varsa tamamlanır ve uygulanır. Ya da buna benzer bir statü hazırlanarak özellikle ligden düşme adaletsizliği ortadan kaldırılır.

Son söz olarak açıklamış olduğum yeni statüyle ilgili yorum ve görüşlerinizi bekliyor;tüm amatör futbol sevdalılarına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Allaha emanet olun.

YAZI: ÜMİT YILMAZ

2 yorum:

  1. Ümit hocanın yıllardır amatör futbolumuzda kambur gibi duran BAL'a yükselme ve düşme konusundaki değişiklik önerileri üzerinde durulması gereken görüşler. Umarım futbolumuzun yetkilileri bu konu üzerine ciddi olarak eğilirler.

    YanıtlaSil
  2. Ümit hocanın yıllardır amatör futbolumuzda kambur gibi duran BAL'a yükselme ve düşme konusundaki değişiklik önerileri üzerinde durulması gereken görüşler. Umarım futbolumuzun yetkilileri bu konu üzerine ciddi olarak eğilirler.

    YanıtlaSil

Kurum ve kişilere hakaret eden yorumlar yayımlanmaz. Gözden kaçmış yorumlar olabilir, lütfen bizimle iletişime geçiniz.