Pazar, Ağustos 02, 2015

HANGİ KULÜBÜN İSMİ NEREDEN GELİYOR?


İstanbul'da kimi kulüpler isimleriyle dikkat çekmekte. Birçoğunun isminin anlamını yalnızca kurucuları ve futbolcuları bilmekte. Biz de, hem sizleri bilgilendirmek hem de ilerleyen zamanlar için bir baş ucu eseri olması adına nacizane bir derleme yapmak istedik.

Bu çalışmaya yorum yaparak yahut efkanspor@gmail.com mail atarak katkıda bulunabilirsiniz.

1863 Boğaziçi SK: Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve mezunlarının kurduğu kulübün ismindeki 1863, Boğaziçi Üniversitei'nin kuruluş tarihidir.

1877 Alemdağspor: Alemdağ'da kurulan bu kulübün ismindeki 1877, bölge halkının Kafkaslar'dan gelip Alemdağ'a yerleştiği tarih.

1907 Ataköy Çobançeşmespor: Yenibosna-Bakırköy sınırında E5 Karayolu'nun kenarındaki eski Fenerbahçe Futbol Okulu'na bağlı olarak kurulan bu kulüp yakın olduğu iki ayrı mahallenin ismini aldı. 1907 Fenerbahçe'den gelmekte.

Açı Gençlik: Adını, bünyesinde olduğu Açı Okulları'nda almakta.

Akdeniz Nurçelikspor: Kulüp ilk kurulduğunda Nurçelikspor'du. Bu, kurucu ve başkan, eski milli futbolcu Nurcan Çelik'in isminin kısaltmasıydı. Kulüp daha sonra KKTC'den Akdeniz Spor Kulübü ile birleşerek Akdeniz Nurçelikspor oldu.

Altınaslar SK: Bayrampaşa temsilcisinin kuruluş aşamasında, bünyesindeki futbolcuların yeteneğine ithafen 'altın' ve 'aslar' ifadeleri birleştirilmiş ve kulübün ismi meydana gelmiştir.

Arena Olimpik SK: Kulüp, Galatasaray'ın sahasının bulunduğu Türk Telekom Arena Stadı'na yakın bir yerde kurulduğundan başta Arena SK olarak düşünüldü lakin halihazırda Büyükçekmece'de İstanbul Arena SK olduğundan 'Olimpik' ifadesi eklendi.

Ataşehir Çamolukspor: Ataşehir İnönü Mahallesi sakinlerinin pek çoğunun Giresun Çamoluklu olması nedeniyle kulüp Kayışdağı Çamolukspor olarak kurulmuş, sonrasında Ataşehir İdman Yurdu ve Ataşehir Çamolukspor isimlerini almıştır. 

Bayrampaşa Demirspor: Altıntepsi Mahallesi'nde kurulan kulüp, mahallede daha önce kurulan Altıntepsispor'daki 'Altın'a nispet olarak 'Demir' adını seçmiştir.

Beylikdüzü 2011 SK: Kulübün sahibi olan World Akademi'nin kuruluş tarihi 2011 kulübün de ismi olmuştur.

Cennet Barbarosspor: Küçükçekmece'de aynı mahallede yer alan Cennetspor ve Hür Barbarosspor'un birleşmesiyle oluşmuştur.

CFS Bağcılarspor: Galatasaray Bağcılar Futbok Okulu'nun Burhan Felekspor'u alıp Bağcılar'a taşımasıyla oluşmuştur. C-F-S kurucularının isimlerinin ilk harfleridir (Cemal-Fettah-Sinan).

Ceylanspor: İsmini, kulübün halen onursal başkanı olan Hüseyin Ceylan'ın soyisminden alır. Kendisinin geçirdiği rahatsızlık sonrası jest olarak kulübün ismi Ceylanspor yapılmıştır.

Çayırbaşı Özkanspor: İsmini, kulübün Çayırbaşı'nda kurulu olduğu sokağın isminden almakta.

Çırçırspor: İsmi her ne kadar çoğu kişiye ilginç gelse de Çırçır, Fatih'te At Pazarı'nda bir cadde adıdır.

Çağrım Marmara 1907: Çağrım, kulübün sponsor firmasının ismidir. 1907 Fenerbahçe'den gelmekte.

Fatih Vatanspor: İsmini Vatan Caddesi üzerindeki Vatan Lisesi'nden almakta. Eski ismleri Vatan Lisesi SK idi, okulla bağlantıları kalmayınca bu ismi seçtiler.

Fetih Kelkitspor: Gümüşhane'den gelen insanlarımızın kurduğu kulüpteki Fetih ismi Ataşehir'e bağlı mahallenin ismi, Kelkit ise Gümüşhane'nin ilçesi.

FK 1864: Kafkas halklarının büyük üzüntüyle hatırladığı Büyük Çerkes Sürgünü'nün tarihi olan 1864'i kendisine isim seçen kulüp, Ümraniye'deki İstanbul 1864 Kafkasyalılar Kültür Derneği tarafından kuruldu. Kulüp daha sonra Pendik'e taşındı.

GOP Venüs: Beşyüzevler semtinde kulübü kuranların, gökteki en parlak yıldız Venüs'ü, güzel ve şık göründüğü için isim olarak seçtikleri belirtilmekte.


Göktürk Sarayspor: Göktürk'teki Galatasaray Futbol Okulu'na bağlı olan kulüp ismi ve kısaltması Galatasaray'a benzer olması için Göktürk Saray ismini almıştır.

Güney Yıldızı SK: İsmini, kulübün Nurtepe'de kurulu olduğu sokağın isminden almakta.

Güzelhisarspor: Kulübün bulunduğu Mevlanakapı Mahallesi'ndeki surlara ithafen Güzelhisarspor ismi koyulmuştur.

Irmakspor: Eski ismi Türkistanspor olarak kulüp, Irmak Grup tarafından satın alındıktan sonra firmanın ismini aldı.

İFA: 80'li yıllarda Rüstem Atam öncülüğünde ülkesini, toprağını çok seven bir grup insan, milli birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi noktasında kafa yorar ve genç nesillerin kötü alışkanlıklar edinmemeleri, siyasi kargaşada kaybolup gitmemeleri için İstanbul-Halkalı’da bir futbol kulübü kurar, adını da ‘İfaspor’ koyarlar. Kulübüm ismi 'spordan beklenen barış ve kardeşlik duygularının pekiştirilmesi vazifesinin ifa edilmesi' anlamını taşıyor. Kulübün resmi açıklaması bu yönde.

İkinci Nesil: Futbolcuların aileleri, zamanında köyden kente göç eden insanlar. Kulüp bu birinci neslin çocuklarına, yani ‘İkinci Nesil’e hizmet veriyor. İsmini de buradan almakta.

Kartal Elçispor: Kulübün eski ismi Kurfalıspor. Kartal Kurfalı Mahallesi'nin siyah-beyazlı kulübü mahallenin İstanbul futbol arenasındaki 'elçi'si olmak adına bu ismi aldı.

KBS Kurtköy: KBS, kulübün sahibi Kalıp Bağlama Sistemleri firmasının kısaltması.

Kentyıldızspor: Kulüp ismini, Atışalanı Mahallesi'nde gençlerin pek sevdiği, onların spor yapmasına vesile olan Kent Baba'dan almakta... 'Kent Baba'nın Yıldızları' kısaca Kentyıldızspor olmuştur. Kulüp 1 sezon Kastamonu Kentyıldızspor olarak da mücadele etmiş hatta tarihinde ilk ve sezon kez o sezon 3. Lig'e terfi maçlarına katılmıştır (Lakin ilk turda Bursa Kurtuluşspor'a penaltılarla elendiler)

Kosova Güçspor: Küçükçekmece Tepeüstü bölgesindeki Kosova ve Arnavutluk göçmenlerinin kurduğu kulüp... Kulübün ilk ismi Bozkurt'tu 80 döneminde Küçükçekmece İdman Yurdu (Şimdi liglerde yer alan aynı isimli kulüpler hiçbir bağı yok) ismiyle mücadele ederken aynı ilçeden Güçspor'la birleşti. Daha sonra bu ismi aldı.

Onayspor: İsmini kurucusu ve sponsoru olan spor malzemeleri firmasından almakta.

Öz Karacaahmetspor: İlk Karacaahmetspor 80 döneminde kapatılır. Mahalleli bu nedenle yeniden kurduğu kulübe 'Öz' ifadesini de isme ekler.

Simurgspor: Simurg, Zümrüdü Anka Kuşu'nun bir diğer ismidir. Kulüp de bu ihtişamlı ismi kendisine seçmiştir.

Sultangücü: Kurucular 'Sultangazi'nin gücü'nü kısaltarak Sultangücü ifadesini kendilerine isim seçmiştir.

Şafak 76 SK: Rakam, kurucularının memleketi Iğdır'ın plaka numarası... Şafak ise kulübün başarılı günlerinin başlangıcına, yani şafağına ihtafen seçilen bir ifade.

TEM Terkos: Kulübün eski başkanının sahibi olduğu firmanın ismi TEM... Kendisine vefa olarak firmanın adı kulübün isminden çıkarılmadı.

Tunaspor: Kulübün Bayrampaşa'da kurulduğu caddenin ismi Tuna'dır. İsim de buradan gelmekte.

Yenidünyaspor: İsmini kulübün kurucusu ve başkanı Burhan Yenidünya'dan almakta.

Yıldıztabya Mimarsinanspor: Mimarsinan, kulübün kurulduğu sokağın da ismi.

Yoncaspor: Kulübün ilk idman ve maçlarını yaptığı sahada yoncaların fazla olması ve bu adın şık durması nedeniyle kulüp Yoncaspor ismini almıştı.

Yücespor: Kulüp ismini, Bakırköy'de pekçok yeteneğin yetiştiği Zuhuratbaba Sahası'nın yakınlarındaki Yüce Tarla Caddesi'nden almaktadır.


Zaferspor: İsmini, kulübün kurucusu ve başkanı Cengiz Zafer'den almakta.


İsmi, İstanbul dışında yerleşim yeri olan kulüpler:

Alucra Doluderespor (Giresun)
Ataşehir Çamolukspor (Giresun)
Cevizlispor (Antalya/Akseki)
Çatalzeytin Zümrütspor (Kastamonu)
Çankırı Marufspor
Dobrucaspor (Bulgaristan)
Fetih Kelkitspor (Gümüşhane)
Giresun Emeksanspor 
Günyamaçspor (Sivas/Hafik)
Kemahspor (Erzincan)
Kumkapı Sarıçubuk (Sivas/İmranlı)
Poligon Fethiyespor (Muğla)
Seyrantepe Ofspor (Trabzon)
Ulutepespor (Tokat/Turhal)
Yeşil Ilgazspor (Çankırı)

HABER: EFKAN BUCAK

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ifa nın açılımının, islam,fazilet,ahlak olduğunu
amatör camiada herkes bilir de kulüp niye bunu
açıklamaktan gocunur?

İshaklıspor maça otostop çekerek gitti

Üçüncü Lig 2. Grup takımlarından Beykoz İshaklıspor, Kelkit Hürriyetspor deplasmanına giderken otobüsü bozulduğu için karşılaşmaya otostop y...