Cuma, Eylül 11, 2015

İSTANBUL'A ELİT LİG LAZIM!


İstanbul amatör liglerinde özellikle alt yapı kategorilerinde 2014-2015 sezonu oldukça keyifli maçlara sahne oldu. U11,12 ve 13 liglerinin seyir zevki diğer liglere göre 1 kademe daha ilerideydi. Bu maçlarda futbolcu kardeşlerimiz oturdukları mahalleye yakın sahalarda oynadıkları için anne ve babalarının oldukça fazla ilgisiyle maçlara çıktılar. Bazı maçlar seyir düzeyi olarak beklentilerin çok üzerindeyken bazı maçlarda futbol kalitesi yok denecek kadar düşük seviyelerdeydi. 

Özellikle amatör liglerde marka olan kulüplerin oyuncuları mücadele ve kalite olarak kendilerinden çok daha mütevazi olan kulüplerin oyuncularına büyük üstünlük sağladılar. Maçlarda inanılmaz farklı skorlar ortaya çıktı. Bazı maçlar maalesef fark açılınca hakemler tarafından 10-15 dakika erken bitirildi. İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu U 12 ligi 24.grubu elit grup olarak oynatarak oldukça başarılı bir karara  imza attı. Başta Fenerbahçe olmak üzere Kartal,Pendik,Ümraniye gibi profesyonel kulüplerin yanında Çubuklu, Dudullu, Selimiye, Bağlarbaşı ve Paşabahçe gibi amatör kulüpler bu grubu oluşturdu. Yaklaşık 15 maçı izlediğim bu grupta futbol kalitesi normal ligin en az 2 -3 seviye üzerindeydi. Paşabahçe takımı maalesef yeterli derecede hazırlanamadığı için oldukça zayıf bir takımla mücadele etti. Ama başta Fenerbahçe ve Çubukluspor olmak üzere diğer takımlar inanılmaz iyi maçlar oynadılar. Benim izlediğim kadarıyla her takımda gelecek yıllarda Türk futboluna damga vuracak çok sayıda yetenekli oyuncu mücadele etti. Elit grup haricinde diğer gruplarda da çok sayıda maç izlemiş biri olarak elit ligden aldığım tadı pek çok maçta alamadım. Elit grupta neredeyse tüm maçlarda heyecan ve çekişme yaşanırken normal gruplarda pek çok maç ilk yarı bitmeden neredeyse sonuçlanmıştı.

Benim bu yazıda Federasyona önerim yetenekli futbolcuların çok daha kısa sürede keşfedilmesi,altyapı liglerindeki kalitenin arttırılması,yetenekli futbolcuların üst lig takımlarına geçişinin çok daha kolay olması ve maçları takip edecek seyirci sayısının daha fazla olması için mutlak surette her kategoride gruplarını  ilk 4 sırada tamamlayan takımların  oluşturacağı elit liglerin oluşturulması. Lig sonunda sezonu elit ligde gruplarında son 2 sırayı alan takımın  normal lige düşmesi ve normal ligde gruplarında ilk 2 sırayı alan takımların elit lige çıkmasıyla kurulacak sistemle futbol kalitesi mutlak surette artacak.Lige heyecan ve tempo gelecektir.

8’er takımlı 20 grup elit lig olarak   8’er takımlı 20 grup normal lig olarak oynatılmalıdır.

Örneğin Anadolu yakasında U-15,U-16-U17  Elit liglerinde Çubuklu, Bağlarbaşı, Dudullu, Dolayoba, Çakmak,Selimiye,Beykoz ve Çamlıca takımlarının oluşturacağı bir grupta her maç final olur bundan hem İstanbul hem de Türk futbolu kazanır.

Avrupa yakasında Damlaspor, Tepebağ Kültür, Zara Ekinli, İfa, Seyrantepe Of, Bağcılar, Avcılar Belediye ve Vefa takımlarının oluşturacağı bir grupta da her maç inanılmaz güzel görüntülere ve çekişmelere sahne olur.

Buna benzer elit lig gruplarının oluşturulmasıyla kalite birkaç kat artacaktır.
Son söz olarak alt yaş kategorilerinde kurulacak elit ligler sayesinde ligde başarılı olmuş tüm kulüpler kendi seviyesindeki takımlarla mücadele edecekleri için oyuncuların gelişimi ve yetenekleri çok daha hızlı ve üst  seviyelerde olacaktır. Bu da başta İstanbul futbolu olmak üzere Türk futboluna çok büyük katkılar sunacaktır. Ligden çekilmeler olmayacağı için ligin kalitesi de düşmeyecektir.

Not: Önerilen  takımlar her yıl İstanbul ve Türkiye şampiyonalarında genellikle üst sıralara oynayan takımlardan oluşmaktadır. Puan durumuna bakılarak yapılan bir öneri değildir. Bu kulüpler alt yapılarından Türk futboluna  sayısız yetenekler kazandıran kulüplerimizden bazılarıdır. Bu kulüplerin oluşturacağı elit lig grubu Türk futboluna gerçekten büyük katkılar sunacaktır.

YAZI: ÜMİT YILMAZ      
Bu yazı 10 Temmuz 2015 tarihinde yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

İstanbul doğal çimli bir sahaya kavuşuyor

İstanbul'un Ataşehir ilçesinde faaliyet gösteren Sitespor'un doğal olarak çimlendirilen sahası 29 Ekim 2024 günü hizmete açılacak.