Cuma, Ekim 23, 2015

GÜNAH KEÇİSİ

İlk yazıma göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadan dolayı siz değerli okurlarıma teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Sporcunun kurallara uymaması, hakemin kuralları uygulamaması kaos ortamı oluşturur. Fakat yanıldığımız nokta bütün hataları hakem yapıyormuşçasına hep hakemlere yüklenilmesi. Hakemlerde her insan gibi etten, kemikten yaratılmış, düşünebilen, ailesi, eşi, dostu olan bir varlıktır.

Neden istenilen başarılara ulaşılamayınca herkes hakemlere yükleniyor. Maç içinde bir sürü pozisyon yakala, bunları golle sonuçlandırma ! Hakem penaltı vermedi, hakem çok kötü yönetti ! Başlıklarının arkasına sığın. Hakemler maçın gidişatını etkileyen unsurlardan bir tanesi ve saha içinde eşitliği bozmayacak şekilde maçı yönlendirmesi, olanı vermesi gerekir. Fakat her insan gibi hakem de hata yapabilir. 

Nasıl ki bir kaleci topu elinden kaçırıp golün oluşmayacağı bir durumda gol oluşturabiliyorsa, forvetteki oyuncu nasıl ki boş kaleye gol atamıyorsa hakemin de hata yapabilme olasılığı normal olarak kabul edebilir. Tabi ki kasti davranışlardan bahsetmiyorum.  Sadece hakemlerinde hata yapabilme, yanlış karar verebilme olanaklarının olduğunu ifade etmeye çalışıyorum. Sporcuya, yöneticiye, seyirciye, stat personeline vb. herkese büyük görev düşmektedir. Ne görevi mi ? HAKEME YARDIMCI OLMAK görevi !  

Sporcu aleyhine ya da lehine de olsa doğruyu söylemesi gerekiyor. Örnekle açıklamak gerekirse; sporcu faul yaptı ise faul yaptığını söylemeli. Nasıl ki teknik adamlar , yöneticiler, sporcular vb. kişiler haktan haksızlıktan bahsediyorsa, hakem hakkımızı yedi, vicdanen nasıl rahat edecek mi ? Söylemlerinde bulunuyorsa, faul ise faul demeyen penaltı ise penaltı demeyen antrenör, sporcu vb. hak yemiyor mu ? Sizleri vicdanen kendinizi sorgulamaya davet ediyorum. 

Maç sonrası teknik adamlar çıkıp konuşuyorsa, hakemlere de kendilerini ifade edebilecekleri böyle bir platform oluşturulmalı. Hakem çıkıp konuşmasını yapmalı. Her maç sonrası kamuoyunun sorularını cevaplandırmalı, sadece olumsuz maç sonrası konuşulmasından bahsetmiyorum.  Son olarak yazdıklarım bir ütopya değil, uygulanabilecek spor ahlakının içinde yer alan davranışlar. 

YAZI: HAKAN NERGİS

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Yazınız kapsamlı ve güzel olmuş. Şahsi kanaatim böyle birşeyin olması durumunda daha büğyük kaos ve tartışma ortamı oluşacağı yönünedir.

Kolay gelsin,

Aydınspor'da yeni yönetim belli oldu

Aydın Süper Amatör Lig'de şampiyonluk mücadelesi verecek olan Aydınspor'da yeni yönetimi belli oldu.