Cuma, Ekim 09, 2015

SEN DUYAMAZSIN, ORADA DEĞİLDİN...


Kimse kimseye suç atmıyor sevgili Ümit. Haklısın futbol sahalarında sağlık memuru olmadığı için sakatlanan sporcu, hakem, gözlemci, yöneticiye bunun yanında seyirciye ilk müdahale sağlıkçı olmayan fakat iyi niyetleriyle hareket eden vatandaşlar tarafından yapılmakta. Bu ilk müdahaleler çok ağır ve telafisi olmayan vakalarda gerçekleşiyor. Yoksa küçük vakalarda zaten kulüp yöneticileri hepimizin alay konusu yaptığımız 'SİHİRLİ SU' ile olaya müdahale edilmekte.

Sorun şu ki, her maçta sağlıkçı adına ödenen bir ödenek mevcut. Bu ödenek neden ödenmekte ve sağlıkçısı olmayan statlarda ödenmeye devam ediyor mu? Hiçbir açıklama yapılmamaktadır. Rahmetli Turgut Şen hastalandığında ambulans en erken 20 dakikada geldi. Bunun yanı sıra Örnektepe-Kocamustafapaşa u-19 maçında genç tam önümüzde yere düştüğünde ilk müdahaleyi kaç kişinin yaptığını sayamadım. Görevli polisin söylediği şu sözler işin vahametini anlatıyordu “Eğer aksi durum olsa müdahale edenleri götürürdük.” Kimse suçu birbirinin üzerine atmıyor. Göreve talip olanların görevlerini eksiksiz yapmaları isteniyor. Hepsi bu.

Bir hastaya müdahale geç yapılıyorsa o insanın geleceğiyle oynanmaktadır. Statlarımızda mescitlerimiz mevcut demek imkânları var bir sağlık odası neden mevcut değil? Bizler mademki amatör sporun sesi olmaktayız bizim sesimizi neden duymuyorlar. İllaki eylem mi yapmak lazım doğruyu bulmak için? Kimseyi suçlamıyoruz zaten böyle bir hakkımız olamaz. Ama senede ortalama 23000 amatör müsabakanın oynandığı statlarımızda tedbir olarak sporcu sağlığının alınması, beton duvarların sünger yastıklar ile korunması il ve ilçe belediyelerin statlara sağlık personeli görevlendirmesi zorunlu görevlerdir. 

Bugün amatör küme kulüplerini “Neden maçlara çıkıyorsunuz“ diye itham ederken federasyonu temize çıkarmak söz konusu bile olamaz. Selimpaşaspor Yöneticisi Turgut Bey kalp krizi geçirdiğinde oradaydım. Yaşanmaması gereken bir olaya tanık oldum. Federasyon öncelikle sağlık sorununu halletmeli. Başkanından en alt kademeye kadar. Bugün statlarımızın sahalarında geleceğin sporcuları için sakatlanmalarına zemin olacak o kadar büyük tehlikeler var ki önlemler alınmıyor. Biz her zaman oradayız.

Şimdi teknoloji çağında, tıbbın böylesine geliştiği zamanda hala 'SİHİRLİ SU' ile tedavi olunuyorsa herkes masumdur sakatlanan sporcular ile sahaya takım çıkaran spor kulüpleri suçludur. Göreve gelip görevlerini yapmayanlar ise MASUM. 

Öyle mi? Ben Turgut Bey'in sesini duyar gibi oluyorum diyorsun, duyamazdın çünkü kendisi futbol aşkına susuyordu oturan adamların prim yaptığı ortamda. İnsanlar ölürken ilk müdahale eğer yapılamıyorsa suçlu ölenin değil mi?

YAZI: ORHAN BUDAK

1 yorum:

ÜMİT YILMAZ dedi ki...

Selam sevgili Orhan abi.Üstadım.Bizler senin yazılarınla büyüdük.Seni kendimize örnek aldık.Abi yine harika bir yazı yazmışsın.Eline yüreğine sağlık.Her harfini,her kelimesini defalarca okumak,düşünmek lazım.Bizler elimizden geldiğince bir şeyler yazyor, bazılarına yapılacakları hatırlatıyoruz ama maalesef ne dinleyen var ne de yapan.Ama bizler susmayacağız Orhan abi.Sen önde, biz peşinde inşallah bazı şeylerin düzelmesi için yazmaya devam edeceğiz.Turgut bey'i duyuyorum derken mecazi olarak söyledim.Artık sesimizi duyun.Sahalarda insanlar ölmesin demek istiyor rahmetli Turgut bey.Onun sözlerine tercüman olmak istedim.İnşallah Turgut beyi birileri duymuştur.Üstadım size de teşekkür ediyor yeni yazılarınızı merakla bekliyorum.Saygılarımı sunuyorum.

Dikili Belediyespor alt yapısı ışıl ışıl parlıyor

İzmir Dikili Belediyespor alt yapısı ışıl ışıl parlıyor. Teknik direktör Erden Yengeç yönetiminde son yıllarda A takıma yetiştirdiği oyuncul...