Perşembe, Ekim 15, 2015

SPORDA ŞİDDET

Şiddet kabul edilmesi mümkün olmayan bir olgudur. Spor kurumsaldır. Çünkü topluma hitap eder ve sporculara şiddet değil saygı ve sevgiye dayalı bir eğitim verilir. Spor insan yaşamının kalitesini artırmayı sağlar. Toplumumuza baktığımda insanlar teknolojinin gelişmesiyle, kentleşmeyle birlikte ve eklenen iş stresiyle birlikte saygı ve sevgiyi unutup kin ve nefret davranışları sergilemekte ve en kötüsü bunun farkında olmamalarıdır. Spor da ortaya çıkan şiddet olayları toplumca üzerimizde travma yaratmaktadır. Sporun taşıdığı kardeşlik, dostluk ve barış sembolleri maalesef unutulmaktadır. 

Şiddet olaylarının önüne geçebilmek için başta Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarına büyük görev düşmektedir. Bu kurumlarla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Sağlık Bakanlığı’nın, Sosyoloji ve Psikoloji Bölümleri ve Enstitülerinin, Federasyonların ortak proje ve çalışmalarla çeşitli önlemler alması, insanlarımızda doğru spor kültürünü oluşturacak etkinlikler düzenlemesi Türk Sporu adına büyük katkı sağlayacaktır. 

Şiddetin yalnız saha içi değil saha dışında da önüne geçilmesi gerekir. Örneğin; sosyal medyada örgütlenme gerçekleştiren sayfalar tespit edilmeli ya da stat içine asılacak toplum birlik ve ahlakını bozacak pankartlar kaldırılmalıdır. Diğer bir örnek ise basın ve medyaya düşen görevdir, yenilen takım aleyhine atılan manşetler ya da gazete başlıkları 'yıktı, dağıttı, duman etti' gibi. Bu tarz başlık ve manşetler masum görünmekte ama yenilen takımın taraftarını rencide ve tahrik etmekte kin, nefret ve intikam alma duygusunu ön plana çıkarmaktadır. 

Ben hatırlamıyorum ama belki siz hatırlıyorsunuzdur. Neyi mi ? Basın ve medyanın güzel başlıklar attığı, pozitif bir hava oluşturduğu Galatasaray-Fenerbahçe ya da Beşiktaş-Galatasaray maçlarında olaylar yaşandığını, kötü başlık, negatif hava ve kaosu ifade eder. Eskiden ayrı takım taraftarları formalarını giyer, yan yana oturur, kendi takımlarını saygı ve sevgi çerçevesinde desteklerdi. Şimdi ise baktığımızda deplasman yasağıyla karşı karşıya kalmaktayız. Spor kulüpleri ise seyircilerine destek olmalı ve bu yolda onlara sahip çıkmalıdır. Çünkü saha içi güvenlik kulüp yöneticilerinin açıklamaları ve sporcu davranışlarıyla şekillenmektedir. Maç öncesi, sırası ve sonrası yapılan davranış, hareket ve konuşmalar oynanacak maçı hem olumlu hem de olumsuz havaya sürükleyebilir. 

Bu durum gelecek maçlar için önem arz etmektedir. Spor kulüplerinin resmi web sitesi, sosyal medya hesaplarından dostluk, birlik ve beraberlik mesajları her zaman yayınlaması şiddeti azaltacaktır. Ayrıca farklı takımlara ait taraftar gruplarını  bir araya getirecek etkinlikler düzenlenmesi gerekir. Sadece sporda değil her alanda şiddetsiz bir yaşama sahip olmanız dileğiyle…  Spor ve sağlıkla kalın.

YAZI: HAKAN NERGİS

Hiç yorum yok:

İshaklıspor maça otostop çekerek gitti

Üçüncü Lig 2. Grup takımlarından Beykoz İshaklıspor, Kelkit Hürriyetspor deplasmanına giderken otobüsü bozulduğu için karşılaşmaya otostop y...