Sayfalar

TERFİ ARŞİVİ

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

Sayfalar

Çarşamba, Kasım 11, 2015

14 YAŞINDAKİ FUTBOLCUYA KÜFÜR ETMENİN PSİKOLOJİSİ


Futbol hepimizin çok sevdiği bir spor. Hepimiz bu oyunu izlerken çok zevk alıyoruz ama bu tribünlere gelen arkadaşlarımız hangi duygularla tribüne geliyor gerçekten anlamak çok zor. Maçın keyfini yaşamak varken sahadaki futbolculara, küfür etmek,hakaret etmek sizlere ne kazandırıyor bunu kesinlikle anlamış değilim.

Geçtiğimiz günlerde sadece 14 yaşında bir kardeşimize yapılanları duyunca çok üzüldüm ve bu yazıyı yazmaya karar verdim. U-15 Ligi'nde oynanan bir maç... Yani oynayan arkadaşlar sadece 14 yaşında. Bir takım şampiyonluğa oynarken bir takım üçüncü sırada. Maç üçüncü sıradaki takımın sahasında. Ve bu kulüp benim yakından bildiğim ve sevdiğim bir kulüp. Her maçını gerçekten merak ettiğim, takip ettiğim bir takım. Ama bu maçta yapılanları duyunca maalesef tüm sempatim kayboldu.

Maç başlıyor ve maalesef o çok övdüğüm kulüp taraftarları bir kaç kişi de olsa tüm maç boyunca misafir takımın kale arkasından sadece 14 yaşında olan kaleciye küfür ediyorlar. Sadece 14 yaşında olan bir futbolcu kardeşimize yapıyorlar bunu. Türk futboluna yıllarca hizmet etmiş milli takımımızda oynamış ünlü bir futbol adamımızın yeğeni bu kaleci kardeşimiz. Yakından tanıdığım bir çocuk. Kesinlikle tribünleri kışkırtacak bir çocuk değil. Kendi halinde efendi  bir kardeşimiz. Pırıl pırıl. Gerçekten gelecek vaat eden bir futbolcu adayı. Ama tribünde kendini taraftar olarak gören ama sadece 14 yaşındaki bir çocuğa bile tahammülü olmayan kişiler bu kardeşimize maç boyu küfür ederek ne kazandılar, ellerine ne geçti bunu anlamış değilim.

Futbol tabi ki seyirciyle güzel ama böyle yapacaklarsa hiç bir maça gelmesinler. Hem kendilerini hem de izledikleri maçı rezil etmesinler. Çok şeyler yazmak istiyorum. İçim çok dolu ama nasıl yazacağım inanın bilemiyorum. 2 sayfalık bir yazıyı sadece 10 dakikada yazıyorum ama bu yazının sonunu nasıl yazacağım bilemiyorum. Bu kardeşimize gerçekten çok üzüldüm. Bu kardeşimizin takımı maçı kaybetti. Belki şampiyonluğu da kaybedecek. Kesinlikle bu saatten sonra bunun bir önemi de yok. Sadece 14 yaşında bir çocuğun hiç de hak etmediği bir şekilde bu tarz bir muameleye maruz kalması hangi  şampiyonluktan daha değersiz?

Üzülme yaşı küçük ama yüreği büyük kardeşim sen bu güzel spora hizmet etmeye devam et. Biz senin gibi pırıl pırıl kardeşlerimizin arkasında sonuna kadar kalmaya devam edeceğiz.

Ve siz bu çocuğa küfür edenler utanmadınız mı? Siz asla sporsever olamazsınız. Bir küçük çocuğa bile tahammülünüz yok. Bu yazı biraz bireysel bir yazı oldu. Başka bir konuya değinmek, genel bir sorunu yazmak istiyordum ama kime neyi yazacaksın, neyi anlatacaksın? Kesinlikle sözün bittiği kelimelerin yetmediği bir yerdeyiz. Bu kardeşimize bu muameleyi yapan sözde taraftarlar. Size son söz olarak söyleyeceğim. Yazık gerçekten çok yazık. Önce kendi çocuğunuzu düşünün. Sizin çocuğunuza böyle bir muamele yapılmasını istemiyorsanız sizde diğer çocuklara bu saygısızlığı bir daha asla yapmayın. 

YAZI: ÜMİT YILMAZ / 10 KASIM 2015

3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. oda bişeymi bu hafta oynanan U-12 (2004-2005-2006 doğumlular) Bakırköy Kartaltepe-Ataköy Çobançeşme maçında çobançeşme taraftarı 12 yaşındaki çocuğa faul yaptı diye ana avrat sövdü ve nerdeyse linç olucaktı. sözde şenlik dimi bu ligin amacı o kadar dengesiz ve bilinçsiz yönetici-antrenör ve veliler varki sonumuz hiç iyi değil.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Ümit hocam, maalesef insanlıktan nasibini almamış, futbolun 3 sonuçlu bir spor dalı olduğunu içine sindiremeyen 'taraftarlar' altyapılarda bile dediğiniz iğrençliklere sebep oluyorlar. İzlediğim bir altyapı maçında rakip takımın topçusunu küfür ettiler. O çocuğun babası da maçtaymış. Utanmıyor musun çocuğa küfür etmeye dedi. Ne cevap alsa beğenirsiniz. ''Çocuğunun küfür yemesini istemiyorsan futbolcu yapma sende...'' Düşünebiliyor musunuz adam özür dileyeceğine küfür etmeyi o kadar içselleştirmiş ki pişkin pişkin bu cevabı verebiliyor. Siz yine de enseyi karartmadan, soyadınız gibi yılmadan eleştirilerinizi yapmaya devam edin. Saygılar...

    YanıtlaSil

Kurum ve kişilere hakaret eden yorumlar yayımlanmaz. Gözden kaçmış yorumlar olabilir, lütfen bizimle iletişime geçiniz.