Pazar, Kasım 08, 2015

SEVGİLİ HAKEM ARKADAŞLARIMIZ BİRAZ DAHA DİKKAT

 

                 Amatör futbolla ilgili daha önceki yazılarımızda futbolcuların bu oyunun ruhuna uygun hareket etmesi gerektiğini yazmıştık. Maalesef gördük ki ne yazarsak yazalım söylediklerimiz ve vermek istediğimiz mesajlar gerekli yerlere gitmiyor. Hepimizin bildiği gibi amatör lig mücadeleleri olağanüstü bir durum olmadığı sürece gündeme gelmiyor, gündemi meşgul etmiyor .Zaten hali hazırda bir çok maçı neredeyse parmakla sayılacak kadar az seyircinin izlediği bu müsabakalarda seyircilerin tahrik edilmesi olayların çığırından  çıkması o kadar kolay ki. Genel de skor lehine olan takımın başta kalecisi olmak üzere bir çok oyuncusunun yaptıkları hareketlerle önce sahadaki rakip oyuncuları daha sonra tribünleri tahrik etmesi hemen hemen her maçta görülen  hareketlerdir.

Geçtiğimiz haftalarda benim de  izlediğim  hakem tarafından 80. dakikada tatil edilen maçta oyun berabere giderken  deplasman takımı oyuncularının neredeyse her pozisyonda kendini yere atıp kalkmaması,kalecinin aut atışlarında en azından oyundan bir dakika çalması,maalesef genç ve tecrübesiz hakem arkadaşımızın gerekli uyarıları çok geç yapması nedeniyle önce saha içindeki oyuncuların daha sonra  yedek kulübesindeki oyuncu, teknik adam ve yöneticilerin en sonunda da tribünlerin tahrik olmasıyla maalesef maç hakem arkadaş tarafindan tatil edildi. Eğer hakem arkadaşımız bu zaman geçirme eylemlerine zamanında müdahale edebilseydi bu olayların hiç biri yaşanmaz bu maçta rahatlıkla tamamlanabilirdi. Özellikle dikkat ettiğim için söylüyorum.Maçta ikinci yarı en az 10 -12 dakika bu nedenle  oynanamadı. Zaten  ortalama toplam 35 -40 dakika topun oyunda kaldıģı amatör lig mücadelelerinde bu şekilde 10-12 dakikanında oyundan adeta çalınmasına hakem arkadaşların müsaade etmemesi, bu konuya maksimum düzeyde dikkat etmesi gerekir. Hakem arkadaşımızın 78.dakikada kaleciyi  2-3 farklı pozisyon göstererek uyarması kart göstermemesi pozisyonun bir kaç dakika sonrasında bu kez bir oyuncunun maalesef hakem uygulamalarından adeta yüz bularak kendini yere bırakması bardağı taşıran son damla oldu ve olaylar çığırından çıktı.İl hakem kurulu bu yıl hakemlerin çoğunu gençleştirdi ve neredeyse bütün maçları bu arkadaslarımız yönetiyor. Arkadaşlarımızın  iyi niyetinden kesinlikle şüphemiz yok ama maalesef çoğu maçta oyuna ve skora tesir eden hatalar yapıyorlar.

İl hakem Kurulu'nun bu arkadaşlarımızı  eğitim olarak ve mental olarak maçlara cok daha iyi hazırlaması lazım.Üst klasman  hakem yaşının 22 'ye düştüğü günümüzde bu arkadaşlarımızın 2-3 yıl sonra üst klasmana çıkacağını düşündüğümüzde maalesef profesyonel liglerde bir çok maçın bu nedenlerle tatil edilebileceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Hakem arkadaşlarımızın maçlarına çıkarken amacı mutlaka oyunu bitirmek olmalı. Oyunun mümkün olduğunca 11'e 11 oynanmasını sağlamalı. Saha içerisinde futbolcularla göz temasında bulunmalı. Oyunun akışını ve hızını çok fazla düdük çalarak durdurmamalı. Normal hareketle kartlık hareketleri iyi süzmeli. Bu konuda yardımcılarından mutlaka yardım almalı.Yardımcı hakemine güvenmeli. Yardımcı hakemin görevini de yapmaya çalışmamalı. 

Son söz olarak sevgili İl Hakem Kurulu yetkilileri ve sevgili hakem arkadaşlarımız maçlarınıza daha fazla konsantre olun. İyi niyetli ve kötü niyetli oyuncuları birbirinden ayırın. Tabi ki taraf tutmayın ama oyunun akışını engelleyen kötü niyetli oyunculara da prim vermeyin. Gereğini zamanında yapın.Lütfen biraz daha dikkatli olun. Saygılarımla
                                      
15/10/2015                    YAZAN: ÜMİT YILMAZ

Hiç yorum yok:

İstanbul Süper Amatör 28 Eylül 2024 Cumartesi Sonuçları

İstanbul Süper Amatör Lig'de 2023-24 sezonu tekli gruplarda oynanan maçlarla başladı...