Selam.Sporu önceden belirlenmiş kurallara göre gerek bireysel gerekse takım olarak mücadele edilen rekabete ve yarışmaya dayalı bedensel hareketler bütünü diye tanımlayabiliriz.
Yukarıdaki tanıma göre futbolda takım olarak yapılan fiziksel olarak en fazla mücadelenin verildiği spor dallarından biridir.90 yada 120 dakikalık bir müsabaka esnasında birbirinden farklı yüzlerce enstantane yaşanan futbolda takımlar müsabakayı kazanmak için elinden gelen tüm çabayı gösterirler. Müsabaka boyunca sayısız organizasyon yaparak rakibine karşı üstünlük sağlamaya çalışan takımlar bazende kazanmak için adil olmayan yollara başvururlar.Saha içerisinde futbol oyun kurallarının dışına çıkarak aşırı sert mücadele verirler. Rakibi sindirmeye çalışırlar. Tribünlerde bulunan seyircilerinin de baskısıyla müsabaka hakemlerini etkilemeye çalışırlar. Sporun ve sporcunun doğasına aykırı hareketler yaparak müsabakada tansiyonu yükseltip haksız olarak ta olsa kazanmanın yollarını ararlar .Günümüz futbolunda sadece kazananın konuşulduğu sahada centilmence, sportmence mücadele edip kaybedenin neredeyse konuşulmadığı bir futbol ortamında bu ve benzeri olayların yaşanması hiç de şaşırtıcı değildir. Her şeyin sadece kazanmak üzerine kurgulandığı sporun birleştiriciliğinin, kaynaştırıcılığının, kardeşliğinin geri plana atıldığı günümüzde kazanan her zaman haklı mıdır ? sorusunu sormak doğal bir durum olarak karşımızda durmaktadır.
Herkes kazanmak için gerekli çalışmalarını yapar.Plan ve projesini kazanmak üzerine hazırlar.
Sporda kazanmak önemlidir ama dostluğu,centilmenliği sonraki nesillere bırakmak çok daha önemlidir.Sporun doğası centilmence ve hak ederek kazanmaktır.Nefret edilerek değil alkışlanarak sahadan ayrılmaktır. Müsabakayı haksız olarak kazanmak belki puan anlamında başarı kazandırabilir ama centilmence ve sportmence mücadele etmek saygı ve sempati kazandırır. Haksız kazanç elde etmektense adil,sportmence,oyun kuralları çerçevesinde mücadele etmek doğru olanıdır.Gerçek sporcuya yakışan davranış biçimi de budur.
Haksız bir penaltıyla yada tartışmalı bir pozisyon sonucu atılan golle kazanılan maçlar bir kişinin malını çalmaktan farksızdır.Deyim yerindeyse emek hırsızlığıdır.Gerçi bazı durumlarda kazanan takımın kusuru olmayabilir ama yine de kazanan takım sevincini abartmadan yaşamalıdır.Kendileri lehine yapılan yanlışlığı kabul etmek,rakip takımı teselli etmek en büyük erdemdir.Kendisini rakip takım yerine koyarak empati yapmalıdır.
Son söz sporda kazanmak için her yol mübah görülmemelidir.Sporun ruhuna uygun hareket edilerek oyun sonunda çıkacak sonuca saygı duyulmalıdır.
Kısaca kazanan her zaman haklı değildir.
Saygılarımla
YAZI: ÜMİT YILMAZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder