Salı, Aralık 15, 2015

Amatör futbolcular için ara transfer rehberi


Amatör futbolda ara transfer dönemine az bir zaman kaldı. 4 Ocak'ta başlayacak olan ikinci transfer dönemi 16 Şubat'a kadar sürecek. 2. Amatör Lig'deki takımların tamamının yanı sıra Süper Amatör Lig, Bölgesel Amatör Lig ekipleri de kadrolarına takviye yapacak, hatta bazı 1. Amatör Lig ekipleri birkaç maçlığına oyuncu bile alabilecek.

Bu transfer dönemi öncesi kulüplerimize ve futbolcularımıza ışık tutması açısından bir rehber hazırlayalım dedik:

Esamiye yazılıp yazılmamak fark eder mi?
Bir futbolcu bir sezonda, belirlenen transfer dönemlerinde 3 transfer yapabilir. En önemli nokta, transfer yaparken eski kulübünüzde kaç maç yaptığınızın, esamiye yazılıp yazılmadığınızın hiçbir önemi yoktur. 

Bir sezonda kaç takıma gidilir?
Sezona aynı kulüpte başlayıp vize yaptırmanız ‘1’ transfer sayılır ve geriye 2 hamleniz kalır. Aynı şekilde amatöre dönme, filiz lisans çıkarmak da ‘1’ transferdir. Bir futbolcu bir sezon içinde aynı seviyede iki takımda oynayabilir, üçüncü transferin farklı bir kümede olması gerekir.

Örneğin, sezona 1. Amatör’de başlayan  ve temmuz ayında burada lisans çıkaran Efkan, burasıyla anlaşamayıp yine 1. Amatör’de yer alan başka kulübe gidebilir. Sonra Efkan ocak ayında 1. Amatör tamamlandıktan sonra dilerse BAL veya 2. Amatör’e gider. Lakin şöyle bir istisna vardır, eğer yaşı gençse 1. Amatör Lig’de yer alan bir takımın U19’unda oynamak şartı ile oraya da transfer olabilir.  

Farzı misal 1. Amatör’de Yongalıkspor, Taşyatakspor ve Ballıkayaspor aynı grupta olsun. Sezona Yongalıkspor’da başlayan Efkan, sonra aynı gruptaki Taşyatakspor’a gider. Efkan’ın yaşı mesela 17’yse, Ballıkayaspor’un U19 takımında oynamak için buradan lisans çıkarabilir. Lakin Ballıkayaspor’un U17’sinin yanında A takımında da oynadığı anda o maçı Ballıkayaspor hükmen kaybeder. Yahut yaşı büyükse Taşyatakspor'dan, aynı ilde veya başka bir ilde 2. Amatör veya SAL takımına gideri.

Aynı takıma ikinci kez oynanabilir
Efkan şunu da yapabilir: Sezona BAL’da başlar, sonra Süper Amatör’e gidebilir, akabinde yeniden BAL’a dönebilir. (Bazı akıllı kulüplerimiz zamanında, oyuncularının cezalarını çekmesi için bunu yapmıştır)

Kulüp izin vermezse ikinci ve üçüncü transfer olmaz!
Futbolcu üç transfer hamlesini de aynı transfer döneminde yapabilir.
Transfer yapılabilmesinin koşuluna gelince: İkinci ve üçüncü transferlerde futbolcunun kulübünün izin vermesi ve muvafakatname alınması şarttır. Örneğin sezon başında 18-23 yaş arası için 3000, 23-25 yaş için 1500 TL ödeyip oyuncunun serbest kalmasını sağlayabilirsiniz. Ara transferde böyle bir şey mümkün değildir, oyuncunun kulübünün onay vermesi şarttır.

Ligden çekilen takımların oyuncuların durumu farklı!
Büyükler (BAL, SAL, 1. Amatör, 2. Amatör) seviyesinde bir kulübün ister maç yapmasın 1 ister 15 maç yapsın ligden çekilmesi durumda, o sezon için vizelenen 1996 ve öncesi doğumlu oyuncusu serbest kalır.

Büyükler kategorisinde takımı olmayan bir kulübün, U19 ekibi ligde çekilirse bu kez 1997 ve 1998 doğumlu oyuncular da serbest kalır. Bu oyuncular transfer olurken ‘muvafakatname’ yani izin belgesi almak zorunda değildir. Yani takımınız ligden çekilmişse yeni takımınıza bedelsiz transfer olabilirsiniz. (Elbette gittiğiniz kulüp TFF’ye transfer parası yatırmak zorunda. Burada sadece eski kulübünüze yetiştirme bedeli veya ekstra para vermekten kurtuluyorsunuz).

A takım çekildi ama alt yapı devam ise...
Bunun dışında diyelim A takım liglere devam ediyor ama o kulübün U17’si çekildi. Bu durumda o kulübün 1999 doğumlu tüm oyuncuları serbest kalır. Üstüne üstlük eğer söz konusu kulüp daha alt kategorilere katılmıyorsa 2000 ve sonra doğan tüm oyuncular serbest kalır. Ama U17 çekilmiş, U16’sı varsa 2000’liler serbest kalmaz.

Yukarıdaki şartlara haiz oyuncular veya 18 yaş altındakilerin velileri TFF İl Temsilciliği’ne başvurur.

Bir önemli nokta da, takımınız ne zaman çekilirse çekilsin, başka takıma gitmek için transfer dönemini beklemek zorundasınız. Yani takım ekim ayında çekilse bile siz ocak ayında transfer olabilirsiniz.

HAZIRLAYAN: EFKAN BUCAK

11 yorum:

Adsız dedi ki...

İyi günler U17 takımı ligden çekilmiş U16 Takımı lige katılmayan 2000 doğumlu bir oyuncu transferi için ne gerekir..? Bunun için transfer dönemini beklemek gerekirmi? Transfer ücreti gerekirmi yoksa oyuncu tamamen serbestmi kalır?

Efkan dedi ki...

Merhaba,
U17 takımı ligden çekilip, u16 için tff'ye başvuru yapmayan kulübün 2000 doğumlu oyuncusu serbest kalır. Oyuncunun velisi TFF İstanbul il temsilciliği'ne giderek başvurur. Başka takıma transfer olmak için transfer dönemini bekler (yani bu sezon 4 ocak'tan önce bir yere gidemez). Gittiği kulüp tff'nin istediği aktarma bedelini öder ancak eski kulübe hiçbir şekilde ücret ödenmez.

Adsız dedi ki...

Teşekkürler sağolun...

Adsız dedi ki...

2001 doğumluların katıldığı u15 ligini tamamlayıp 2002lilerin katıldığı u14 ligine girmeyen takımlarım 2002 doğumlu oyuncuları serbest kalır mı ?

Efkan dedi ki...

Hayır, 2002 doğumlu oyuncunuz serbest kalmaz zira kulüp ligi tamamlayıp sorumluluğunu yerine getirmiştir. Bu durumda normal transfer prosedürleri geçerlidir.

Adsız dedi ki...

Merhaba, Ocak 1991 doğumlu oyuncular, doğum gününden sonra 25 yaş üstü olarak sayılıyor mu? transfer olmak için oynadığı külüpten izne ihtiyaçları varmı? teşekkürler

Adsız dedi ki...

1. Amatör kümede lisanslı olup 2015 2016 sezonunda vize yaptırmayan yaşı büyük bir futbolcu 2. Amatör kümede giderken kulübünün onayını alması gerekiyor mu.

Efkan dedi ki...

Yukarıdaki sorulara cevaben
- Ocak 1991 doğumlu futbolcu bu sezona bir kulüpte başlamış ise önümüzdeki ara transferde mutlaka kulüpten izin belgesi ALMALI
- 2015-2016'ya vizesiz giren 25 yaş üstü futbolcunun 2. amatöre giderken önceki kulübünden İZİN ALMASI GEREKMEZ

umarım yardımcı olabilmişimdir

Unknown dedi ki...

Ben küçükköy kultursporda oynuyorum 1999 doğumluyum kulubum ile sıkıntı içinde oldugum için başka bir kulübe gidip ben bu kulüpte oynamak istiyorum dedim ve idmanlara çıktım ama eski kulubumun haberi yok yeni gidicegim takım yani Gaziosmanpaşa spor beni transfer ederken eski kulübüne katkı payı veya yetistime bedeli ödemekle yukumlumuyuz yukumlusekte ödenecek tutar ne kadar nasıl hesaplaniyoo

Semihh dedi ki...

Ben u15 liginde bir amatör kulüpte oynuyorum.ama başka bir kulüpte oynamak istiyorum.lisansımı yenilemedim.diğer kulüpte oynamak için bonservisi almam gerekirmi?

Adsız dedi ki...

simdi ben şubat 1991 doğumluyum. tarnsfer sezonunda 25 yaş üzeri mi geçiyorum öğrenebilir miyim

İstanbul 1. Amatör'de 3 maça hükmen kararı

İstanbul 1. Amatör Lig Tertip Komitesi bugünkü toplantısında üç maçta hükmen galibiyete karar verdi.