Salı, Aralık 01, 2015

BU HABERİ OKUYORSANIZ SİZ DE AMATÖR SAHADA SAĞLIKÇI OLABİLİRSİNİZ!


Amatör spor sahalarının en büyük sorunu olan sağlık konusunda artık mutlu sona gelindi, gerekli tüm yasal düzenlemeler yapıldı. 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesinin birinci fırkasının (d) bendinin ikinci cümlesi değiştirildi. Bu tek değişen cümle Türkiye'de binlerce amatör sporcunun kaderini değiştirdi. Buna göre spor müsabakalarında sağlık personeli veya Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatına göre eğitimden geçerek sertifika alan ilk yardım personeli bulundurulacak.

TFF İstanbul İl Temsilcisi ve İASKF Genel Sekreteri Ali Tanrıyaşükür geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Tanrıyaşükür, TFF Yönetim Kurulu Üyesi ve TASKK Genel Başkanı Ali Düşmez'in üç yıldır bu konuyla uğraştığını belirterek, "Kulüplerimizin iki büyük sorunu vardı: Harçlar ve sağlık. İlkini halletmiştik, sağlık da halloldu. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni bürokrasini fazla olması. Sayın Düşmez'in yanı sıra Sayın Mehmet Baykan'ın da büyük çabaları oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi. 

Yetki TFF'de
Peki pratikte çözüm nasıl olacak? Sağlık Bakanlığı mümkün olduğu kadar kendisi sahalarda personel görevlendirmeye çalışacak ancak eldeki personelin yeterli olacağı düşünülmüyor. Bu nedenle Bakanlık, TFF'ye sağlık personeli konusunda yetki verecek. TFF talep toplayacak, adaylar Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği ilk yardım kursuna katılacak, sertifikasını alan adaylar sahalarda görev yapacak.

Görevli personelin doktor olmayacağının altını çizen Tanrıyaşükür "Zaten doktor da olsa saha içinde yapılabilecekler sınırlı. Görevli sağlıkçılar ilk yardım konusunda uzman olacak ve gerekli durumlarda ilk müdahaleyi yapacak" dedi.

Kaynak TFF'den
Kursta başarı sağlayan görevliler TFF tarafından tıpkı saha komiserlerinde olduğu gibi ikamet yerlerine yakın statlarda görevlendirilecek ve maç başına belli bir ücret ödenecek. Rakam belli olmasa da ücretin maç başına 20-30 TL olabileceği kaydedildi. Tüm bu ücretler TFF tarafından ödenecek. Gelecek sezona kadar tüm hazırlıkların tamamlanması bekleniyor.

Peki isteyen herkes sağlık görevlisi olabilecek mi? "Temel olarak evet yanıtını verebilirim" diyen Tanrıyaşükür, "Elbette bazı kriterler olacaktır. Örneğin en azından orta öğrenim mezuniyeti isteyebiliriz. Zaten sınav da olacaktır. Kurslar için de adaylardan sembolik olarak 1 TL ücret almayı planlıyoruz" dedi.




'Artık topa korkmadan vuracaklar'
Tüm sahalarda ambulans olmasının ise mümkün olmadığını belirten Tanrıyaşükür, "İstanbul'da zaten yeterince ambulans yok. Hepimiz görüyoruz yola çıktığımızda yollarda ambulanslar bir yerlere yetişmeye çalışıyor. Ancak artık ambulanslar gelene kadar futbolcularımıza müdahale edebilecek yetkin personellerimiz olacak. Futbolcularımız artık topa korkmadan vurabilecek" diye konuştu.

Daha önce de İASKF olarak sporcular için İstanbul'da iki hastaneyle anlaştıklarını hatırlatan Tanrıyaşükür, "Son karar Türk sporu için bir devrim. Ancak 'kulüplerin sorunu kalmadı' demeyeceğiz, yeni projelerimiz var" ifadelerini kullandı.

HABER: EFKAN BUCAK

Hiç yorum yok:

Aydınspor'da yeni yönetim belli oldu

Aydın Süper Amatör Lig'de şampiyonluk mücadelesi verecek olan Aydınspor'da yeni yönetimi belli oldu.