Salı, Mart 08, 2016

Önder: İnşallah o sene, bu sene olacak

Bölgesel Amatör Lig 4. Grup ekiplerinden Yeni Amasyaspor, 3. Lig yolunda camia olarak kilitlenirken biz de Haydar Bulaca ile birlikte Yeni Amasyaspor İdari Menajeri Osman Önder ile özel bir röportaj yaptık.

Bize kendinizden bahseder misiniz?
Öncelikle ekibinize verdiğiniz emek için teşekkür ediyorum. 25 Ağustos 1973'te İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde dünyaya geldim. Evli ve 3 kız çocuk babasıyım. Halen Anadolu Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü son sınıfta okumaktayım.

Futbol ile tanışmanız nasıl oldu?
Futbol camiasında futbolcu olarak bir geçmişim olmadı. Futbolu çok sevdiğimden dolayı kulüpçülük ile ilgili iyi organizasyonlar yapacağımı düşündüğüm için bu iş üzerinde yoğunlaştım. TMSF'nin İstanbul A.Ş'ye el koyması ile beraber aktif olarak bu işin içine girmiş oldum. Bu süreçte bana en çok destegi Kulüp Başkanımız Orhan Seyfi Güner ve Genel Müdürümüz Ergün Yücel vermiştir. Kendilerine buradan teşekkürlerimi bir kez daha sunarım.

İstanbulspor günlerinden bahseder misiniz?
İstanbulspor günleri hayatımda hiçbir zaman unutamayacağım çok özel günlerdi. Kulübümüzün çay ocağında çalışan Arif'ten, sahadaki bakımcı Yaşar abiye tutun da malzemeci, masör, futbolcu, teknik heyet ve yönetim olarak bir aile birlikteliği içindeydik. 4 buçuk sene bu camiada görev yaptım. Acı tatlı bir çok olay yaşadım ancak 2005-2006 sezonunda Sakaryaspor ile Ankara'da oynadığımız Süper Lig'e yükselme müsabakası ve sonrasında yaşananları asla unutamam. İstanbulspor çok elit ve beyefendiliğin kişilik bulduğu bir camia olarak her zaman gönlümdeki yerini koruyacaktır. İnşaallah bir gün o güzel camia içinde tekrar beraber olmak nasip olur diyelim".
"İstanbulspor çok elit ve beyefendiliğin kişilik bulduğu bir camia olarak her zaman gönlümdeki yerini koruyacaktır."

Şu an Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden Yeni Amasyaspor'da görev yapıyorsunuz, bundan okuyucularımıza bahseder misin?
İstanbulspor günlerinden sonra o zamanlarda yine ülkenin flaş takımlarından TFF 2.Lig'de olan Konya Şekerspor'da (Şimdiki Anadolu Selçukluspor) Teknik Direktör İsmail Kartal hocamın daveti üzerine kulüple anlaşarak göreve başladım. 1 buçuk sezon görev yaptıktan sonra o zamanki adı Bank Asya olan 1. Lig'deki İstanbul'un önemli camialarından Kartalspor'da uzun süre görev yaptım. Buradaki görevim sırasında bir futbol aşığı olan kulübümüzün 2. Başkanı Mustafa Ödübek ile iyi bir dostluğumuz oldu. Kartalspor'dan ayrıldıktan sonra Mustafa Bey beni şirketine çağırarak memleketi olan Amasya'ya futbol adına yatırım yapmak istediğini ancak kulübün Süper Amatör Lig'de olduğunu ve işin başına geçmemi; Amasya'yı profesyonel liglere taşımamızı istedi. Ben de kendisini çok sevdiğim ve güvendiğim için ligin neresi olduğuna bakmadan onunla her yerde beraber olacağımı beyan ederek bu göreve başladım. İlk senemizde daha öncede beraber çalıştığım hocalarımdan teknik direktör Osman Zeki Korkmaz ve kaleci antrenörü Mehmet Bayraktar ile beraber Amasya'ya giderek takımı Süper Amatör Lig'de şampiyon yaptık ve Bölgesel Amatör Lig maceramız başlamış oldu.

2014-2015 sezonun flaş takımıydınız ama lig sizin için iyi bitmedi. 
Bizim işimizde, olduğunuz ligde ligi tanımak çok önemli. Geçen sezon aslında çok iyi bir teknik kadro ve futbolcu kadrosu kurduk ancak ne ben, ne teknik ekip ne de futbolcular bu ligi çok iyi tanımıyorduk. Bu ligde emin olun ki saha kalitesi, hakemler ve organizasyonlar o kadar farklı ki siz ne yaparsanız yapın bazen ipler sadece sizin elinizde olmuyor. Onun için geçen sene camiamız böyle bir üzüntü yaşadı. İnşallah o sene bu sene olacak.

Geçen sezon ligi 2. sırada bitirdiniz fakat play-out oynamak zorunda kaldınız. BAL statüsü hakkında düşünceniz nedir?
Bölgesel Amatör Lig, daha öncede dediğim gibi her yönü ile çok farklı bir lig. Geçen sene ligi 2. bitirdik az kalsın küme düşüyorduk. 70. dakikada kazanılan bir penaltı ile Bölgesel Amatör Lig'e tutunduk. Ben şahsıma TFF'nin buraları çok fazla önemseyip çok fazla kafa yorduğunu düşünmüyorum. Çünkü bir ligde her sene lige yükselme ile ilgili statü değişikliği olmaz. Ligin başlamasına 1 ay kala statünün ne olacağı belli oluyor. Sezon bitmeden toplantılarını yaparsın, her şeyi belli edersin, sezon bittiğinde yeni sezon statüsünü belirlersin ve profesyonel ligler gibi açıklarsın  

"Bakış açısı dedim ya!"

2015-2016 sezonu için ligi şampiyon bitirseniz dahi Play-Off oynayacaksınız. Bu durum sizi rahatsız etmiyor mu?
Tabii ki ediyor. Grup şampiyonu olup çıkmak varken yine stres, yine sıkıntı çünkü tek maçlı eleminasyon sisteminde kimin ne yapacağı belli olmuyor. Neyse ki bu sezon 2 maç şansı var. İlk maçı kaybedersen ikinci bir şansın var. Grup şampiyonu olan 12 takımın 9 takımı TFF 3.Lig'e yükselecek. İnşaallah birisi de Yeni Amasyaspor olur.

Amatör liglerin en büyük sıkıntısı bütçe. TFF Bölgesel Amatör Lig ekiplerine gerekli maddi desteği veriyor mu?
Kesinlikle hayır. Sezon başında kulüplerden lige katım payı olarak 20.000 TL. nakit alınıyor. Amatör lig için çok yüksek olan futbolcu lisans maliyeti oyuncu başı 1.000 TL civarı, kesilen cezalar da cabası. Bunun karşılığında sadece sezon başı 10.000 TL ve 10.000 TL yol ve konaklama masrafı veriyorlar. Bizim başkanımız gibi bu işe gönlünü ve ciddi miktarda parasını vermiş insanlar buradaki ilgisizlik ve organizasyon bozukluklarından dolayı mağdur oluyor.

TFF Bölgesel Amatör Lig'de bütçesi iyi ve ilinde profesyonel takımı olmayan kulüpler için 4. Ligi kurmasını ister miydiniz?
Bence ligin adının, kağıt üzerinde statüsünün değişmesinin pek önemi yok. Önemli olan yöneticilerin ve TFF'nin olaya bakış açısının değişmesi. Alt ligler tam düzenli şekilde işlemediği sürece milli arenada kazanacağımız başarılar böyle dönemsel olur, süreklilik olmaz. Temel sağlam olursa bina sağlam olur.

Biraz transfer konularına girelim. Yöneticilik döneminiz boyunca sizi zorlayan transferiniz hangisiydi?
Geçen sezonki Burak Akdiş transferi. Geçen sezon çok fazla verim alamasak da bir önceki sezon TFF 2. Lig'de Kartalspor'un Play-off müsabakalarına kalmasında çok önemli rol oynayan, attığı goller ve yaptığı asistlerle ekonomik anlamda çok sıkıntılı bir dönemden geçen takımını önemli yerde tuttu. Birden 30 maç oynamış ve geçmişinde 500 civarı profesyonel maç bulunan bir oyuncunun amatöre dönmesi zor bir karardı. Yaşı olmasına rağmen maç ve antrenmanlardaki örnek tavırlarıyla bir çok profesyonel takımın listesinde yer alıyordu. Daha önce de beraber çalıştığımız Burak Akdiş'i uzun süren ikna çabalarımız ve başkanımızın maddi fedakarlığı sonucunda Yeni Amasyaspor'a kazandırdık.

"O sene, bu sene"

Bölgesel Amatör Lig'in en flaş yabancı oyuncu transferlerini yapan takım durumundasınız.
Yalnız yabancı transferleri değil, yapmış olduğumuz bütün transferler Yeni Amasyaspor'a spor kamuoyunda ciddi bir prestij ve reklam değeri kattı. Bu yüzden geçen sezon Gideon Adınoy Sani, bu sezon Severin Brice Bikoko transferleri bizim için bilinirliği ve güvenilirliği arttığı için devreye girdiğimiz anda bizim için artı oluyor. Özellikle Bikoko için bir şeyler söylemek istiyorum. Gerçekten çok ağırbaşlı ve tam bir profesyonel. Genelde üst ligde Afrikalı futbolcularla çalıştığımdan İstanbulspor'da Uche'den sonra gördüğüm en iyi karakter.

Bu sezon Yeni Amasyaspor için zor olacak bu sezon için düşünceleriniz nedir?
Sadece şunu söylemek istiyorum: O SENE BU SENE

Son olarak Yeni Amasyaspor taraftarlarına ve okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
"Evet, en önemli kısma geldik. Uzun yıllardır bu işin içindeyim, çalıştığım kulüplerde hiç böyle bir taraftar desteğine sahip olarak maça çıkmadım. Bu çok özel bir duygu. Maça çıktığımızda sanki bir profesyonel ligde üst düzey bir maçta gibi hissediyorum. Bize bu duyguyu yaşatan büyük Amasyaspor taraftarına teşekkür ederim. Bize inansınlar, desteği hiç bir zaman bırakmasınlar. Sizlere de bu fırsatı bana verdiğiniz için teşekkür ederim.

SÖYLEŞİ: HAYDAR BULACA

Hiç yorum yok:

İstanbul doğal çimli bir sahaya kavuşuyor

İstanbul'un Ataşehir ilçesinde faaliyet gösteren Sitespor'un doğal olarak çimlendirilen sahası 29 Ekim 2024 günü hizmete açılacak.