Sayfalar
▼
TERFİ ARŞİVİ
▼
TÜRKİYE ŞAMPİYONASI
▼
Sayfalar
▼
Cumartesi, Mayıs 07, 2016
Mavi kartı dünyayı peşine taktı
Artvin Arhavi’de Hacılar İlköğretim Okulu’nda görev yapan beden eğitimi öğretmeni Fikret Kadıoğlu, mavi kart projesiyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi 2015 Türkiye Fair Play Ödülleri Jürisi tarafından ‘Sportif Tanıtım Dalı Şeref Diplomasi Ödülü’ne layık görüldü. Şimdilerde ise mor kart uygulamasıyla çocukları küçük yaşlardan itibaren kırmızı kartlık hareketlerden uzak tutacak bir proje üzerinde çalışıyor.
İşte Fikret Kadıoğlu’nun devrim gibi projesi...
En fazla karta madalya
2007-2008 eğitim yılında başlatılan, koordinatörlüğünü Kadıoğlu’nun üstlendiği Arhavi Grassroots (Herkes için futbol) şenliklerinde kurallarda bir de değişiklik yapıldı, sarı ve kırmızı kartlar kaldırıldı. Yerine ise ‘Mavi Kart’ uygulamasına başlandı. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim görevlisi Prof. Dr. Turgay Biçer’den onay alınarak başlatılan mavi kart uygulaması için kötü hareketi cezalandırmaktansa iyi hareketi ödüllendirerek pekiştirmenin daha kalıcı bir eğitim olduğu fikrinden yola çıkıldı. Rakibine zarar vermeden oynamayı düşünen, yere düşen rakibine elini uzatan, hakeme yardımcı olan, saha içinde saygı ile hareket eden, mavi kartla ödüllendirilmekte, en fazla mavi kart gören ilk 3 çocuk şenliklerin sonunda madalya kazanmaktaydı.
‘TMOK beni onore etti’
Bu uygulama büyük beğeni kazanırken 2013’te Türkiye Futbol Federasyonu tarafından en iyi proje ve en iyi Grassroots lideri olarak seçildi. Daha sonra UEFA Grassroots Komitesi’nin önerisi ve UEFA İcra Kurulu’nun kararıyla 2013 yılının en iyi Grassroots lideri seçildi. Kadıoğlu ödülünü Oslo’da efsane İtalyan futbolcu Gianni Rivera’dan aldı.
Kadıoğlu ayrıca, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından ‘Sportif Tanıtım Dalı Şeref Diploması Ödülü’ne layık görüldü. Olimpiyatevi’nde düzenlenen törende konuşan Kadıoğlu, “Böyle bir ödül almak beni çok mutlu etti. Komiteden aldığım ödülle sahip çıkıldığımı hissettim” dedi.
'İtalyanlar sahip çıktı'
Karar’ın sorularını yanıtlayan Kadıoğlu, “Mavi kart projesi daha önce de çıkabilir miydi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bizim mavi kart uygulamamız 2008’de başladı. Biz bu projeyi altyapılarda uyguladık. İtalya ve İsrail, 2011’de ‘yeşil kart’ adı altında benzer bir proje hazırladı. Onların projesinin farkı, oyuncuya kart maçtan sonra gösteriliyor. Federasyon zamanında bu olaya sahip çıkabilseydi UEFA’da dersleri biz verecektik. 2013’te Norveç’e gittiğimde İtalyanlar bize ders verdi ve ben çok üzüldüm. Moralim bozuldu ve kimseye derdimi anlatamadım. Adamlar bizim projemizi profesyonel lige uyarlayıp bize anlattılar!”
Dünyada eşi yok: Mor Kart!
UEFA Başkanı Michel Platini, geçen yıl yaptığı açıklamada beyaz kart uygulamasına başlayabileceklerini belirtmiş, “Bazı kırmızı kartlık hareketleri ‘beyaz kart’ olarak değerlendirip futbolcuyu 10 dakika oyun dışı bırakabiliriz” ifadesini kullanmıştı.
Fikret Kadıoğlu’ysa ‘mor kart’la benzer uygulamaya çoktan başlamış durumda: “Biz bu sene Artvin’de futbol şenliğimizi 8. kez düzenliyoruz. Mor kart uygulamasıyla kırmızı kartlık müdahale yapan çocuğu 2 dakika oyun dışı tutuyoruz. Oyundan çıkıyor, hocası onu uyarıyor ve tekrar oyuna giriyor. İlkokul öğrencisi zaten oyuna girdiğinde bu hareketi tekrarlamıyor. Dünyada 2 dakika oyun dışı ve mor kart uygulaması yok. Yeşil kart ve benim 2008’de başlattığım mavi kart uygulaması var. Mor kartın amacı oyunculara hentbolda olduğu gibi cezalar uygulanması. Liselerde 5 dakika, üst liglerde de 10 dakika oyun dışı kalma cezası uygulaması futbolun ruhuna daha uygun...”
HABER: HAKAN AKAR / Karar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Kurum ve kişilere hakaret eden yorumlar yayımlanmaz. Gözden kaçmış yorumlar olabilir, lütfen bizimle iletişime geçiniz.