Pazartesi, Ağustos 21, 2017

VAN PERSİE Mİ? FUTBOL AKADEMİSİ Mİ?

Robin Van Persie ülkemize gelmiş en kariyerli oyunculardan biri. Yıllarca İngiltere liginde Arsenal ve Manchester United'de oynadıktan sonra 32 yaşında Fenerbahçe'ye transfer oldu. Fenerbahçe Robin Van Persie ile 6.5 milyon euro bonservis ve yıllık 5 milyon euro maaşla 3 yıllık sözleşme imzaladı. Yani Van Persie Fenerbahçe'ye 3 yıl için yaklaşık 21.5 milyon euroya mâl oldu.
Peki aldığı paranın hakkını verdi mi? İnanıyorum herkes bu soruya hayır yanıtını vermiştir. Van Persie'nin kariyerini sorgulamak kesinlikle bizim haddimiz değil.
Yazımıza Van Persie ile başladık artık asıl anlatmak istediğimiz konuya geçelim. Ülkemizde altyapıların çok zayıf hatta olmadığını sık sık dile getiriyoruz. Özellikle Süper Ligde mücadele eden kulüplerimiz altyapıdan oyuncu yetiştirmektense genel de yurt dışından oyuncu transfer etmeyi tercih ediyorlar. Ara sırada ülkemizde biraz ön plana çıkan oyunculara milyon eurolar vererek kadrolarına katıyorlar. Ülkemizde altyapıya önem veren kulüp sayısı neredeyse bir elin parmaklarını geçmiyor. Süper Ligde Bursaspor ile TFF 1.ligde Altınorduspor bu bir elin parmağını geçmeyen takımlara en iyi iki örnek. Güzel bir sistem kurmuşlar. Özellikle Altınorduspor bir kaç milyon euroya kurduğu futbol akademisiyle Türkiye'nin her yerindeki minik futbolcuları izleyip beğendiklerini bünyelerine katıyor. Bu oyuncuları futbol akademilerinde eğiterek, uluslararası turnuvalara yollayarak tecrübe kazandırıp 17-18 yaşında TFF 1.liginde forma giydiriyor. İşte Cengiz Ünder bunlardan biri.Sadece 17 yaşında A takımda oynatıp Medipol Başakşehirspor'a yolluyorlar.Aynı Cengiz bugün Roma'da forma giyiyor.İşte Çağlar Soyüncü onu da 18 yaşında A takımda oynatıp sonrasında Bundesliga'ya yolluyorlar.Bugün Bundesliga'nın gelecek vaad eden oyuncularından biri.



İşte Seydi Kayasoy, Yusuf Acer,Barış ve Kerim Alıcı,Fatih Aktay,Kaleci Berke Özer,Yusuf Yalçın Arslan, Oğulcan Ülgün hepsi sadece 17-20 aralığındalar ve A takımda 11'de oynuyorlar. Gelecekte de belki 5 milyon euro gibi rakamlarla transfer olacaklar. Yedeklerde ise en az 3-4 tane altyapı oyuncusu var halen. Altınorduspor takımının yabancı oyuncusu yok.Genelde altyapıdan yetişen oyuncularla TFF 1.ligde oynayıp Süper Ligi kovalıyorlar.


Bir diğer örnek Bursaspor. Onlarda altyapıdan yetişen oyuncularına forma veriyorlar. İşte Enes Ünal o oyunculardan biri.Geçen yıl Hollanda liginde 18 gol atarak gol krallığında üst sıralarda yer aldı. Bu sezon İspanya'ya Villareal'e transfer oldu. İşte Ozan Tufan 8 milyon euroya 19 yaşında Fenerbahçe'ye transfer oldu. İşte Ertuğrul Ersoy,Kubilay Kanatsızkuş,Mert Örnek bugun Bursaspor A takımında forma giyiyor. Hepsi altyapının ürünü.
Bugünde oyuncu yetiştirmeye devam ediyorlar.


Altınorduspor gibi,Bursaspor gibi kulüpler yıllık 15-20 milyon euro bütçelerle bu akademilerde oyuncu yetiştirip satarak önemli paralar kazanırken,ülkemizin güzide kulüpleri Fenerbahçe,Galatasaray,Beşiktaş,
Trabzonspor yıllık 100-150 milyon euroluk bütçelerle neden bunu uygulamıyor. Sadece Van Persie'ye verecekleri bir yıllık ücretle neden futbol akademisi kurmuyorlar.


Kulüplerimiz çok büyük borç batağında yüzüyor. Borçları da her geçen gün artıyor. Kulüplerin kurtuluşu bu tarz futbol akademileri kurmak,oyuncu yetiştirerek oynatmak ve satmaktan geçiyor.Kulüpler iyi hocalarla böyle akademiler kursun.Hem A takım da oynayacak oyuncu yetiştirirler.Hem de milyon eurolara bu oyuncuları satarak kulüplerine büyük paralar kazandırabilirler. Bir tarafta 5 milyon euroya oynatılan bir oyuncu.Bir tarafta aynı ücrete her yıl onlarca oyuncu yetiştirecek bir futbol akademisi. Siz hangisini tercih edersiniz?
Yazıya son verirken kulüplerimize Van Persie örneğini vererek soruyorum.
Sizce Van Persie mi ? Yoksa Futbol Akademisi mi?


Yazı: Ümit Yılmaz

Hiç yorum yok:

Çağlayanspor'dan sezona süper başlangıç

İstanbul U18B Ligi 14. Grup'ta Kağıthane Çağlayanspor deplasmanda İstanbul Gençlergücü'nü 8-0 yenerek üçte üç yaptı ve haftayı lider...