Türkiye Yıldız Kızlar Futbol Şampiyonası bu hafta başlarken, katılımcılar arasında, ismini 80’li yılların ünlü çizgi dizisinden alan ‘Jetgiller Spor Kulübü’ dikkat çekiyor. Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde, müzik öğretmeni Özgür Kayaoğlu tarafından kurulan kulübün en büyük özelliği, imkanı olmayan kız çocuklarını sosyal hayata kazandırma amacı gütmesi, yani bir anlamda toplumsal bir proje olması... Üstelik pekçok oyuncunun ders notları takıma katıldıktan sonra büyük yükseliş gösterdi.
Köy köy gezerek takımına futbolcu seçen Başkan Kayaoğlu masrafları tek başına üstleniyor. Öyle ki, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası’nda takımın yol ve otel masrafları için kredi çekti. Kayaoğlu ayrıca kulübü için bir de marş besteledi.
Yerel Futbol olarak, Türkiye Şampiyonası’ndaki ilk maçları öncesi Kulüp Başkanı Özgür Kayaoğlu ile görüştük.
Sayın hocam, sizi mesleğiniz dışında sporla ilgili bir alanla ilgilenmeye ne itti ?
Çok küçük yaşlardan itibaren evde spor kanalları, belgeseller izlenirdi. Bunun dışında özellikle rahmetli babam aylık bilim teknik dergilerine aboneydi. Tabi biz de evde kitap olarak genelde bunları okurduk. Yeme içmeden tutun da sağlıklı yaşam, uzay, teknoloji ve enerji tasarrufuyla ilgili birçok konuda farklı bakış açıları yakalamaya başladım. Özellikle insanların günlük hayattaki işlerini kolaylaştırıcı ve ekip çalışması gerektiren işlerin tespitinde iyi bir bakış açısı yakaladım. Nerde neye ihtiyaç var bu konudaki gözlemlerim o açıdan oldukça iyidir.
Peki, neden bayan futbolu ?
Yaşadığım yerde özellikle köylerde futbola ilgili kızların olduğunu gördüm. Biraz daha araştırınca bölgede epeyce futbolcu kız olduğunu öğrendim. Tabi tablet ve telefonlardan uzakta doğal ortamda yaşayan çocukların bu sebeple dışarda daha çok vakit geçirmeleri anlaşılabilir bir olay. O andan itibaren bu kızların bir kulüp çatısı altında toplanması gerektiğinden hareketle özellikle imkanı olmayan kız çocuklarını sosyal hayata kazandırmak, erken evliliklerin, kadın intiharlarının önüne geçmek adına bunu bir sosyal sorumluluk görevi olarak gördüm ve kolları sıvayarak öğretmenlik yaptığım okulumdan arta kalan zamanlarda köy köy gezmeye başladım. Sonra derneğimizi kurduk. Sonra da TFF’ye kulübümüzü tescil ettirdik. Tabi bu arada çocukların dolmuşla gelmeleri gitmelerinden tutun kulüp kurma masrafları, şampiyonaya gitme gelme ve konaklama masrafları benden çıkıyor 4 aydır. Buradaki asıl amaç bir kar topu yapabilmek ve onun bir çığa dönüşmesine önayak olmak. Çocuklarla antrenmanlar Köyceğiz Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nün antrenörleri eşliğinde çok güzel ilerliyor. Çocukların spor malzemesi ve diğer giderleri anlamında çok eksikleri var. Buradaki birkaç konuya duyarlı esnaf sağolsunlar bazı ufak desteklerde bulunuyor ama büyüyebilmemiz için duyarlı kulüplerimiz, STK’lar, iş adamları ve tanınmış kişilerin de desteklerini bekliyoruz. Bölgede çekiç atan, gülle atan veya sırıkla atlayanlar görseydim o alanlara da yönelirdim. Kaldı ki o branşlarda ülkemiz adına hiçbir olimpiyat derecesi yok. İlerleyen dönemlerde devletimizden ve STK’lardan destek alabilirsek kulübü Türk spor tarihine kazandırmak adına bize görev verilirse tüm Anadolu’yu yeteneklerine göre köy köy gezip bu çocukları spor dünyasına kazandırabiliriz.
Türkiye Yıldız Kızlar Futbol Şampiyonası’nda mücadele ediyorsunuz. Bu konuda biraz bilgi alabilir miyiz?
Dört aylık bir kulübüz ancak jet hızıyla şampiyonaya başvurduk. 22-24 ocak tarihlerinde grup maçlarına çıkıyoruz. Karşımızdaki rakipler yılların takımları ama bizim buraya katılmamızın amacı; TFF’nin bu şampiyonaya katılan kadın kulüplerine 3. Lig’e katılma şansı vermesi. 2018-2019 futbol sezonunda Muğla’da kadınlar kategorisinde Fethiyespor’dah sonra ikinci kadın futbol kulübü olma hakkı kazanacağız. Futbolcularımızın yol ve otel masrafları için de henüz bir destek bulamadığımız için o masrafları da ben öğretmen maaşımın üzerine kredi çekerek kendim karşılıyorum. Onların da rezervasyonunu yaptırdım. Biz bu çalışmamızı güzel Muğlamız’a armağan ediyoruz.
Peki aileler bu olaya nasıl bakıyor ?
Tabi ailelerin genel bakışı çok olumlu fakat bazı aileler çocuklarının derslerden geri kalacakları endişesini taşımaktaydı. Öğrencilerin antrenman ve maçlara başladıktan sonra ders notlarındaki yükselişi onları da şaşırtmıştı. Çünkü gerçek başarı sosyal etkinliklerden geçiyor. Motorun yağa ihtiyacı olduğu gibi sosyal ve sportif etkinlikler de ders başarısının olmazsa olmazıdır. Batı bu sayede ileride. Çünkü çocuk hiçbir yerde deşarj olamadığı kadar orada deşarj oluyor. Bizde matematik ve bol test onlarda sosyal etkinlikler çok önemli. Bizde fen liseleri önemli mesela sanayi devi Almanya’da endüstri meslek liseleri çok önemli. Bizim amacımız Türk toplumuna bu bakış açısını kazandırabilmek. Zaten lisanslı futbolcularımızın aldıkları takdir iftihar onur belgeleri yaptıkları sporun bir eseri bir garanti belgesidir.
Kulübün ismini neden Jetgiller koydunuz ?
Her varlığın bir ismi var ve o isim zamanla o varlıkla bütünleşir. Ben de o noktadan hareketle iyi bir isim arayışına girdim. Çocukken çok sevdiğim bir çizgi film vardı: Jetgiller... Birden aklıma o geldi ve hemen kararımı verdim. Biliyorum ki kulüp oyuncularımız zamanla kulüp isminin adını taşıyabilmek adına daha özverili çalışarak güzel başarılara imza atacaklardır. Ayrıca ismi duyduğunda insanların yüzlerinde Türk sporunun gelişimi adına bir gülümseme olsun istedim.
Jetgiller bir kadın futbol kulübü olarak mı kalacak ?
Biz Jetgiller Gençlik ve Spor Kulübü olarak kurulduk. İlk olarak kadın futbolu olarak tescilimizi yaptırdık. İlerleyen dönemlerde olimpik dallarda da tescil yaptırmak istiyoruz ama dediğim gibi bizim bu oluşumdaki hareket noktamız köylerdeki kızlar. Bize devletimiz ve STK’lar destekte bulunurlarsa biz tüm Anadolu’da köy köy gezerek buralardaki kızları sosyal ve sportif hayata kazandırmak istiyoruz. Kulübümüz tüm dallarda daima bir “kadın spor kulübü” olarak kalacaktır çünkü kadının toplum hayatında en ön sıralarda yer almasını istiyoruz. Biz buradan bir kıvılcım çakarak bu anlayışın diğer tüm iş hayatlarına sıçramasını istiyoruz.
Kulüp için bir de marş bestelediğinizi duyduk. Doğru mu ?
Evet bir müzik öğretmeni olarak kulübüme bir marş yazdım. Bunun profesyonel bir stüdyoda kayda girmesini çok istiyorum. Tabi kulübün tüm kuruluşu da biraz maliyetli bir işti benim için. Bu konuda da konuya duyarlı sanatçılarımızdan destek bekliyoruz.
Marşımızın sözleri şöyle;
Köylerden inip geldik
Şehirlere neşe verdik
Köylerden inip geldik
Şehirlere nefes verdik
Güçlü kızlarız
Özgüvenliyiz
Yurdumuz için koşarız
Taçlı kızlarız
Sahaları yıkarız
Yarına umutla bakarız
Jet gibi uçarız
Stadlara ineriz
Bu bir Anadolu takımı
Jetgiller spor kulübü
Söyleşi: Efkan Bucak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Kurum ve kişilere hakaret eden yorumlar yayımlanmaz. Gözden kaçmış yorumlar olabilir, lütfen bizimle iletişime geçiniz.