Cumartesi, Mayıs 26, 2018

Kayıp Lig U18

Dünya futbol tarihinde bir zamanların gözde yaş grubu olan U18'in Türkiye dahil bir çok Avrupa coğrafyasında esamesinin bile okumaması yaptığımız araştırmalar sonucunda takımlarımızın altyapı teknik kadroları tarafından yadırganıyor. UEFA ve FIFA'nın uluslararası altyapı turnuvalarına referans olan U18 kategorisi,2002 yılında Avrupa Yaş Altı Şampiyonası kaldırıldıktan sonra,2013-2014 Sezonu başında da Avrupa futbolunca dışlandı,Türkiye de buna ayak uydurarak yerine U19 dahil edildi.
***


Herşey onunla başladı ama...
21-27 Mart tarihinde başlayan UEFA 19 Yaş Altı Şampiyonası,FIFA tarafından 1948'de U18 etkinliği olarak başlatılmış,1955 yılından itibaren de UEFA tarafından devam ettirilen bir futbol organizasyonu.Dünya Gençler Şampiyonası adı ile başlayan turnuva 1980 yılında, gençleri futbola teşvik etmek ve gelişimlerini sağlamak amacıyla 18 Yaş Altı Futbol Şampiyonası olarak değiştirilmiş, 2001 yılında statüde çeşitli düzenlemeler yapılarak bugünkü adını almıştır. U19 ismi ise 2002 yılından beri kullanılmaktadır. U18 adıyla oynanan şampiyona; Oktay Derelioğlu,Emre Aşık,Mustafa Kocabey,Hasan Özer gibi yıldızların bulunduğu kadroyla,ülkemizin 1992'de Portekiz'i uzatmada 2-1 yenerek şampiyon olduğu bir yıl sonra ise İngiltere'ye 1-0 mağlup olarak ikinci olduğu şampiyonadır. U19 adını aldıktan sonra bir de 2004'de finalde İspanya'ya 1-0 kaybettiğimiz maçımız var.


31 Mart 1953'de Fransa'yı 1-0 yenerek başladığımız U18 Milli Takım serüvenimiz özel maçlar,turnuvalar,şampiyonalar dahil 653'ü buldu.Türkiye'de ligi olmayan ama milli takımı olan bu yaş grubu, tüm milli takımlar bazında en çok karşılaşmaya çıktığımız kategoridir.Ülke futbolumuzda olduğu gibi,U18 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası futbol dünyasına da bir çok ünlü ismi servis etmiştir.Gary Neville, Sol Campbell,Paul Scholes, Mikaël Silvestre, William Gallas, Thierry Henry,David Trezeguet, Gianluigi Buffon,Francesco Totti,Andrea Pirlo,Robbie Keane,Fernando Torres, David Silva, Sergio Ramos bunlardan sadece birkaçı. “Azurri” kariyeri boyunca 9 gol atan ''Efsane'' Totti,A milli takımdan sonra en çok golü U18 Avrupa Şampiyonaları'nda atmıştır(7 gol).


***
UEFA'nın U19 Şampiyonlar Ligi olarak lanse ettiği ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılan takımların U19 kategorilerinin katıldığı turnuva da aslında bir U18 maçıyla start verilmiş bir organizasyondur.UEFA, 2010 yılında düzenlediği ''Grassroots Günü'' kapsamında "UEFA Under-18 Challenge" olarak anılacak bir maç düzenler.O yılın Şampiyonlar Ligi finaline kalan Bayern Münich ile Inter Milan'ın U18 takımları arasında oynanan bu gösteri maçı,şimdilerde UEFA Şampiyonlar Ligi'ne iştirak eden takımların U19 yaş altı gruplarının katıldığı UEFA Gençlik Ligi fikrine ön ayak olmuştur.
***


Tabii ki FIFA ile UEFA'nın bu kategorinin göz ardı edilmesi kararında kendilerine göre ''haklı'' bir dayanağı vardır ama bunu kamuoyu bilmemektedir.UEFA, UEFA Yürütme Komitesi'nin 6 Aralık 2012 Perşembe günü İsviçre'deki toplantısında bu ligin ''ölüm fermanını'' imzalamıştır.Bu toplantıda alınan kararla; 2013/2014 sezonunda UEFA Gençlik Ligi yarışması düzenleyeceğini aslında bunun üç yıl önce Avrupa Kulüp Birliği (ECA) 'nin isteği doğrultusunda yapıldığını belirtmiştir. Ama ECA, burada kategori seçiminde(U18 ya da U19) söz hakkını kullanmış mıdır herhangi bir kayıt yoktur.''UEFA daha önce Mayıs 2010'da iki UEFA Şampiyonlar Ligi finalisti arasında UEFA U18 maçı düzenlemişti'' açıklamasıın da bulunduğu karar sonrası bu şampiyonanın U19 düzeyinde oynanacağını deklare ederek U18 kategorisini de saf dışı bırakma kararını almıştır.
***



Türkiye'de 2007-2008 Sezonu'nda Deplasmanlı Gençler Ligi adıyla başlayan daha sonra Gelişim(Akademi) Ligleri ismini alan organizasyonda 2010-2011,2011-2012 ve 2012-2013 Sezonlarında oynatılan U18 Ligi, Avrupa arenasında bu yaş kategorisinin U19 ile harmanlanarak yola devam etmesi kararı sonucunda kaldırıldı.Ekseriyetle Fenerbahçe takımı bu ligden sayısız yıldız çıkardı;Hakan Çinemre,Recep Niyaz,Erten Ersu,Beykan Şimşek,Uygar Mert Zeybek gibi...Trabzonsporlu Yüksel Şişman da bu ligde parlayan bir yıldız oldu.
Avrupa'da ise İspanya geçen sezon bu ligi kaldırarak yerine takımların isteğe bağlı olarak U18 veya U19 takımları ile iştirak ettği Gençler Onur Ligi'ni kurdu.Her ne kadar ligin adı değişse de burada ter döken 112 takımdan 90 tanesi 18 yaş altı takımı.Yani İspanya U18 sevdasından vazgeçmemiş görünüyor. Bu ligin oynandığı diğer bir Avrupa ülkesi de İngiltere.U18 Premier Lig adı altında oynanan lig,2012-13 sezonunun başında Premier Academy League'in yerine geçerek gençlerin gelişimini artırmayı ve akademi ile as takım arasındaki oyunculara geçişte yardımcı olmayı hedeflemiş.


***


İşin amatör futbol ayağında ise altyapılarda 2014-2015 Sezonu'nda Gelişim Ligi gibi (U13'den-U18 hariç-U19'a) yeni bir format oluşturuldu.Aslında amatör liglerde U18 var ile yok arasındaydı.Çünkü amatör kümede maçlar bugünün U19 formatını andıran U17-U18 karması olarak devam etmekteydi.Zaten bu aşamadan sonra A Takım segmenti geliyordu.Amatör liglerde as takıma geçme kategorisi gözü ile bakılan U18'in kaldırılması ve yerine U19'un adapte edilmesi oyuncu bulmakta zorlanan amatörlerin omuzuna ayrıca bir yük bindirmişti.O yıl alınan bu karar neticesinde 1998 doğumlu çoğu futbolcu ya futbolu bırakmak ya da bir yıl beklemek zorunda kalmıştı. Bir çok amatör kulüp bu karara tepki gösterirken,TFF'yi sert dille eleştirmişti.Takımlar futbolcularının bir yılı boş geçirdiklerini belirterek,TFF'yi bu önemli detayı atlamakla itham etmişlerdi.Yerel futbol yazarları bu kararın profesyonel takımların isteği doğrultusunda alındığı görüşündeydiler.Silivri ekibi Beycilerspor'un Başkanı Levent Koç,sezon başında yaptığı açıklamada;'TFF amatör kümelere beklenen önemi göstermiyor.FIFA, bir altyapı futbolcusunun bir sezonda 40 resmi müsabaka oynaması gerekir derken,bizim çocuklarımız bir yılını boş geçirecekler.Oynayanlar da 14 maça çıkıyorlar.Böyle giderse yeni futbolcular çıkmayacak.U18'in kaldırılması çok iginç ve yanlıştır.Neden bu ligi kaldırıyorlar? Kim istedi,kimin bu işten menfaati var?'' açıklamasını yapmıştı.
***
U18'in kaldırılması ve yerine U19'un faaliyete geçirilmesine sitem eden sadece amatörler değildi! 2013 yılında Gençlerbirliği'nin kurulan U19 takımının ilk Teknik Direktörü Veyis Kanber takımının resmi sitesine şu açıklamaları yapıyor:''U18 Ligi alınan bir kararla iptal edildi.Bu lig artık Avrupa’da da olmayacak. Bu takımdaki oyuncularımız da yaz başından beri hazırlanıyordu.Onları mağdur etmemek adına bir kısmını Hacettepe U19 takımında, bir kısmını da A2 takımımızda değerlendirdik.Bir bölümünü de biz U19 takımımıza aldık.Şu anda U18 takımımızdan 7 tane oyuncu bizimle çalışmalarına devam ediyor. Ligde onları da değerlendireceğiz.Bu sezon Akademi liglerine U19 yaş grubu da eklendi.Tabi bu bizim ülkemizde bir hafta içinde alınan bir karar oldu.U19 Ligi tahmin ediyorum ki U19 Milli Takımı için yetersiz kaynakların tespitinden sonra kuruşmuş bir lig. Bu zamana kadar böyle bir lig çalışması yoktu. Zannediyorum ki bu karar,biz dahil tüm takımları sıkıntıya soktu.Bu yaş seviyesinde oyuncuları bulmak, çıkarmak ve tespitini yapmak için bir çok çalışma yapıldı.Hem şehir dışından hem de şehir içinden bir çok takımdan oyuncu araştırması yaptık. Daha önceden scout hocalarımızın da izlediği oyuncuları kadromuza dahil ettik.Ülkemizde futbolcu yetiştirme kısmında genelde sıkıntı yaşanıyor. Tespit ettiğimiz oyuncular, dışarıdan getirdiğimiz oyuncular ya şehirlerinde futbola geç başlamışlar ya da geç tespit edilmişler. Küçük yaşlarda, yaşlarının gerektirdiği temel antrenmanları almadıkları için A takımlara çıkmak için dayanıklı ve hazır değiller Öncelikle bu konular üzerine eğiliyoruz. Bu oyuncularımızı belli bir antrenman temposuna ulaştırmaya çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz bu oyuncuları yukarıya sunabileceğimiz oyuncular haline getirmek. Belli bir kaliteye ulaştıktan sonra da başarı hedefinden şaşmadan yukarıları hedefliyoruz.''



***


Futboldan erken kopmaların nedeni U18'in olmayışı
Yaptığımız araştırmalara göre U17'den hali hazırda kurulu bir kadro yapısı bulunan U19'a geçiş dönemi olan bu sancılı süreçte birçok genç futbolcunun bu güzel oyundan koptuğunu görüyoruz. U19 takımlarının geniş kadrolarında oynama şansı bulamayan futbolcuların bu ligde forma giyecemeyecek olması futbol sektörü içinde,bu yaşa kadar herhangi bir aşama kaydedemeyen bir sporcunun bu yaştan sonra şahsına ve oyuna bir katkı getiremeyeceği görüşünün hakim olduğu, bir nevi ''elemasyon'' olarak görülen bu geçiş dönemi genç dimağlar için bir ''kabus'' niteliğindedir.Tabii her antrenörün de ayrı bir başarı kriteri vardır.''Doğru ellerde'' olmak da çok önemlidir. Zamanında;Samuel Eto'o'yu Fenerbahçe ve Stephan Appiah'ı da Galatasaray altyapısından gönderen mekanizmada genç oyuncuları beklemeye tahammül edemeyenler de olabilir.''Türkiye'deki tüm genç nüfusu kucaklayarak futbolun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için projeler üretmek '' amacıyla kurulmuş olan Futbol Gelişim Direktörlüğü üzerinde ise ligi olmayanların ''vebali'' vardır.Bu dönemden önceki yaş gruplarında beklentileri farklı sebepler nedeniyle karşılayamamış ya da hiç öyle “büyük futbolcu olacak” izlenimi vermemiş futbolcular, an gelir başarıya ve hayallerindeki kariyere ulaşırlar.Bu ligin olmaması nedeniyle kim bilir kaç gencin elinden bu şansı alınıyor? 
***
Türkiye'nin önde gelen kulüplerin altyapı teknik sorumlularına U18 Ligi'nin olmamasının kazanımlarını ve kaybettirdiklerini sorduk.Büyük çoğunlunluk U17 ile U19 arasında ara bir ligin varlığının Türk futbolunun altyapısına katkısı olacağı görüşünde.Gençleri bir yıl daha futbolun içinde tutmak ve istisnai yeni yıldızlar kazanımı için bu ligin faal olması görüşündeler.
***


 


Altınordu U18 Takım Antrenörü Ekrem Kahya:U18 Ligi olmalı!
Türkiye'nin altyapı futbolu ve son yıllarda futbolcu ihracatında medarı iftiharı Altınordu, ülkemizde resmi sitesinde ''U18 Takımı'' ibaresi geçen tek kulüp. Aslında U19 Ligi'nde oynayan bu kategorinin Takım Antrenörü Sayn Ekrem Kahya,Türkiye'de UEFA-Pro Lisans sahibi olup bu yaş kategorisini çalıştıran tek teknik adam. 1998-2007 yılları arasında ADO Den Haag, VVV Venlo, Denizlispor, Go Ahead Eagles takımlarında forma giyen ve ADO Den Haag'da A Takım, U23 ve U19 Takımlarında antrenörlük yapan tecrübeli hocamıza kayıp lig U18'i sorduk.Orijinal ''La Masia'nın'' çöküşüne tanıklık ettiğmiz şu dönemde Türkiye belki dünyaya ''Yeni La Masia'' Altınordu'yu yakın bir tarihte sunabilir! Ben buna inanıyorum.Çünkü referanslarımız bayağı kuvvetli:Cengiz Ünder,Çağlar Söyüncü. Belki yakın gelecekte Berke Özer...Çünkü;Türkiye'nin en sistemli altyapı organizasyonuna sahip bu sempatik kulübümüz için söylenen ''Türk fubolunun kurtuluş modeli'' söylemine büyük çoğunluk gibi inanlardanız. ''Bu topraklardan kazandıklarımı, bu toprakların evlatlarına harcamaktan gurur duyuyorum. Bu ülkenin çocuklarına gerçek profesyonelliği öğretmek, bunun sonucunda Türk futbolunda örnek bir model oluşturmak ve Türkiye'nin sürdürülebilir başarılar elde edebilen bir futbol endüstrisine dönmesini sağlamak.'' diyen Seyit Mehmet Özkan gibi bir ''lidere'' sahipler!
***
*Sayın Kahya,U18 Ligi ülkemizde ve Avrupa'da bir çok ülkede yok.Ligi olmayan bir Milli Takımı var ama herhangi Avrupa veya Dünya üzerinde bir şampiyonası yok,Katılımların az olduğu özel turnuvalar oynuyorlar.Şampiyonalar U19'a kaydırıldı.Gençlerimiz U17'den U19'a geçişte bir ''korku'' yaşıyorlar;kadroya girebilmek adına.
- Futbolcunun kesinlikle korkmasına gerek yok.Futbolcunun yapacağı tek şey; aynı mevkide veya yanında-etrafında oynayacak oyuncudan iyi olmasıdır. Hollanda'da 15 yaşındaki bir oyuncu,U19 müsabakasına bile katılıyor.Ama Türkiye'de ben U19 takımında U17'den futbolcu oynatabiliyorum ama U16'dan yetenekli bir futbolcuyu oynatamıyorum.Bu kural bana çok şaçma geliyor.Sonuçta 14-15-16 yaşındaki bir futbolcu yeteri kaliteye sahipse U19'da da oynayabilir.Ben futbolcunun doğum tarihinden ziyade takıma katkısına,gösterdiği performansa bakarım.
*Sayın Hocam,TFF'den geriye dönük esame listelerini incelediğimde U17'den sonra futboldan kopma en çok bu geçiş döneme rastlıyor.Gençlerimiz bir yıl dahi de olsa futbolun içinde kalmak istiyorlar.Akademi liginin tadını almış bir çocuk da düzenli bir organizasyonu olmayan amatör liglerde oynamak istemiyor.
-Bizim Elit Ligler'de şartlarımız var,pek de hoşnut olmadığımız şartlar.Alt ligleri düşünmek bile istemiyorum.
*TFF, Gelişim Ligleri'nde bu sezon ''gönlümüzden geçen'' organizasyonu yaptı ve Süper ile 1.Lig takımlarını lige katılımını mecburi kıldı.Adanaspor hariç tüm kulüplerimiz iştirak ettiler.Ama akabinde 2. ve 3.Lig takımlarını bu lige almadı.Daha sonra bu yanlıştan da dönüldü.Liglerin bu şekilde oynanmasının arkasında Altınordu'nun olduğu İstanbullu bazı kulüpler tarafından kulislerde konuşuldu.
-İnsanların söyledikleri kendilerini bağlar.Altınordu olarak Türk futboluna ve ülkesine bu kadar yatırım yapan,Türk gençliğine değer ve önem veren bir kulüp Başkanı'nın söylediği söz zaten dinlenmeli ve uyulması lazım.Seyit Mehmet Özkan Bey bu konuda bir şeyler söylüyorsa edindiği tecrübelere dayanarak söylüyordur.Yani boş bir şey söylemiyordur. Altınordu'nun hedefi tabii ki kendi A Takımı'na futbolcu yetiştirmektir.Buraya olmasa da Türk futboluna futbolcu kazandırmak ama bu Süper Lig olur,bu Premier Lig olur.Burada tüm çocukların da en üst seviyede oynamak gibi bir hayali de yok,hayal dünyasında da yaşamıyoruz.Burada yetişen her oyuncu Süper Lig'de oynacak diye bir kuralımız da yok.Herkesin kalitesi belli.Hedefimiz en üst seviyeye çıkarak Türk futboluna oyuncu kazandırmak için buradayız..Biz burada alt milli takımlarımız için de futbolcu yetiştiriyoruz.İnşaallah buradaki futbolcuların yarınlarımızda A Milli Takım'da,Şampiyonlar Ligi'nde veya başka yerlerde görmek için biz burada uğraş veriyoruz.Ben altı yıl Hollanda'da çalıştım Süper Lig'de.Ajax'ı da PSV'yi de gördüm.Bizim onlardan gerçekten bir eksiğimiz yok!Ama mevcut şartlar gereği normal karşılıyorumTürk futbolunu.Türkiye'nin dört bir yanına gittim,buralarda bayağı yetenekli futbolcular var ama imkan yok!İmkanlar olsa bu ülkeden daha kaliteli futbolcular çıkacaktır.Biraz kendimize çeki düzen versek daha yetenekli futbolcular çıkartabiliriz. Burada,fikir sahibi işin ehli insanların fikirlerini almadan yapılan şeyler var veya büyük bir çoğunluğun fikirlerini alıp orta nokta bularak hep beraber kollarımızı sıvayıp çalışmak var.Bu ülke futbolu için daha hayırlıama kararı biz vermiyoruz,Federasyon veriyor.Biz kendi işimize odaklanıp,kendi işimize bakıyoruz.
*Sayın Kahya,U18 Ligi'nin olmaması bir kayıp mıdır?
-Bazı oyuncular için kayıp olabilir.U17'den direkt U19'a gitmek bazı futbolcular için erken olabilir.Ara bir takım olsa,gelişimi sağlamak için bir yıla daha ihtiyacı olabilir.U18 Ligi olmayınca bazı yetenekli futbolcular kaybolabiliyor. Belki o anda tam olarak büyüme çağını doldurmadı veya vücundunda büyümeye bağlı ağrılar vardı,ağrıları dinmeden tam iyileşemedi,kendini oyuna veremedi.O bakımdan dediğinize yüzde yüz katılıyorum.Aslında U19'dan A Takım arasında da bir ara lig (U20) olmalı.Belki 18-19 yaşlarında A Takım'a çıkamayacak bir futbolcu bir-iki sene daha pişse belki oradan A Takım'a çıkabilir.Bu aralar gerçekten çok önemli ama önce elimizdeki takımlara bir çeki düzen versek daha başka şeyler yapabiliriz ama elimizdekilerin kıymetini bilmiyoruz ki daha başka projelere başlayalım.
*Sayın Kahya, amatör ve profesyonel klüplerin altyapı sorumlularıyla yaptığım görüşmelerde çok büyük bir kesim bu ligi istiyor.Ancak elimizdeki bu diyorlar,bununla yetinmeliyiz.Sizce burada bir ''emir demiri keser'' yaklaşımı mı vardır? Bu kolaya kaçmak değil midir?
-Tabiiki,bu işin kolay yolu.Federasyon yapmıyorsa bizim yapacağımız bir şey yok.O zaman kendimiz bir şeyler yapalım.Elimizdekilere değer verelim.Mehmet Bey'in sunduğu imkanlar zaten belli başına bir nimet.O'nun verdiğibu emeğine karşılık bizim burada zaten daha çok çalışmamız lazım.Keşke elimizden gelse de başkalarına da yardım edebilsek. Bu sadece Altınordu'yla olacak iş değil.Biraz daha altyapıya önem versek gerçekten bu ülkede yok,yok! Bizim burada bulunan yeteneklere bir katkımız olursa ben şükrederim.Avrupa'nın iyi takımlarında veya Süper Lig'de 3-5 tane benim takımımdan oyuncu çıksa,burada beraber yemek yediğimiz çocukları oralarda görsem benim için 10-20 şampiyonluğa değer.Biz burada şampiyonluklarla uğraşmıyoruz,bizim iddiamız Altınordu'ya,Türk futboluna oyuncu yetiştirip,Avrupa'ya göndererek ülkemizi en iyi şekilde temsiletmek,biz bunun peşindeyiz.



***


Taner Alpak;futbola Galatasaray'da başlayıp amatör Dolayobaspor'da son veren,1992 yılında Yurdeşen Karahasan ve Adnan Polat, "Bursa'ya Hakan Şükür'ü almaya gidiyoruz" derken bazı yöneticilerin "elimizde Taner varken ne gerek var Hakan'a" dedirten,futbola stoper olarak başlayıp, bir anda santrafor yapılmış oyuncuydu.Galatasaray'da profesyonel takım antrenörlüğünden,A2,U19-U17-U16-U15'a kadar geniş bir yelpazede çalışmış teknik adamamızdır Taner Hocamız.Sevgili Hocamıza da kayıp lig U18'i sorduk.
***
Taner Alpak(Galatasaray U19 Teknik Sorumlusu): Bence, eğer bu ülkenin U18 Milli Takımı varsa ligi de olmalıdır.U21 Ligi yerine U18 olursa daha iyi olacağı kanaatindeyim.Çünkü U17,U18 ve U19 yaş grupları futbol için çok önemli yaş kategorileridir.
*Sayın Alpak, hali hazırda kurulu bir kadronun içinde kendine yer bulabilmek her futbolcu için geçerli değil.İstisnalar kaideyi bozmaz.Bu geçiş dönemi futbolu bırakma evresi midir?
-Evet.Ülke olarak hakikaten çok yetenekliyiz,çok kaliteli gençlerimiz var ve çıkmaya da devam ediyor, edecek de! Fakat bunların çok iyi işlenmesi gerekmekte. Öncelikle bu iş gönül işi yani antrenör olursunuz ama bu işi nerede yapacağız çok önemli.Akademi tamamen içten gelerek çalışılması gereken bir mecra. Özveri bir antrenör için çok önemli.Fakat bazı antrenörlerimiz bu en önemli yerde var olan yetenekleri de geriye götürüyor,yok ediyor.Akademi bir takımın kilit noktasıdır.Herkese teslim edilmemesi gerekiyor.Yok adamın UEFA-Pro Lisansı varmış yok adamın ağzı iyi laf yapıyor diye Akademi sorumluluğunu veriyorlar.Aslında buraların geçmişte futbol oynamış insanlara teslim edilmesi gerekmektedir.Tabii ki okul okumuş kişilerin de bu işin içinde olması antrenman bilimi açısından çok önemli,bunu kabul ediyorum.Hatta onlardan öğreneceğimiz çok şeyler var ve oluyor da! Ama iş sahanın içine geldiği zaman sahada duruş,pasın şiddeti,pasın kalitesi,o topa ilk dokunuş, çocuğun saha içi ve dışı ruh hali bambaşka.İşte burada bizim çocuklarımıza anlattıklarımız ve verdiklerimiz hiç bir kitapta yazmaz. Biz bunları futbolculuk kariyerimizde çok yaşadık.Bu geçmişte de böyleydi, gelecekte de böyle olacak.


 


***


Hasan Kemal Özdemir,nam-ı değer ''Rambo Hasan''.Fenerbahçeli eski futbolcu ve bu takımda profesyonel takım antrenörlüğü,A2 Teknik Sorumlusu ve şu anda U19 Teknik Sorumlusu olarak çalışan,1980-1982 yılları arasında U18 Milli Takımı'nda 4 kez forma giyen bir teknik adamımız.Sorumuza tek kelimiyle net cevap verdi:''Normalde bütün yaş gruplarının liglerde olması gerekir tabii ki.Ama şartlar neyse ona uymalıyız.''


***


Diğer profesyonel ve amatör kulüplerimizin altyapı teknik sorumlularımızın görüşleri ise şöyle:


***


İsmail Aras (Sancaktepe Belediyespor Gençlik Gelişim Teknik Sorumlusu):Biz bu ligi her platformda tartışıyoruz ama Federasyon tesis, imkan yetersizliğinden bahsediyor.Oysa A Takım seviyesine yaklaşmış müsabık olmaya en çok ihtiyacı olan çoğu sporcu ya bir seneyi boş geçiriyor ya da futbolu bırakıyor.İşin ilginç tarafı ise U18 Milli Takımı var ama ligi yok yani neresinden bakarsanız bakın Federasyon'un tutarsızlığı. Ama olması gereken bir ihtimal olarak düşünüyorum.U17'den sonra iki grup birleşiyor ve takımın yarısı gidiyor.Oysa 18 yaş demek yanlış yapmaya müsait bir çağın olduğu süreç.Biz bu süreçte çocuklarımızı futboldan koparıp sokağa atıyoruz..
***


Selçuk Yıldırımkaya (Pendikspor Gençlik Gelişim Teknik Sorumlusu):U18 Ligi'nin olmamasının hiçbir kazanımının olduğunu düşünmüyorum. Gençlerimize kendi yaş grupların da bir yıl daha fırsat verilmesi taraftarıyım.En büyük sıkıntıyı U17 den U19'a geçişlerde yaşıyoruz.Yetkililer sahaların yetersiz olmasından dolayı bu şekilde bir uygulama yaptıklarını söylemektedirler ve 18 yaşına gelen bir sporcunun artık profesyonel liglerde oynayabilmeli tezini savunuyorlar ama aynı şeyleri U19 ile U 21 için söylemiyorlar.Gençlerimiz için çok çok önemli olan bu konuya İlginiz için öncelikle çok teşekkür ederim.Onyedi yaşına kadar emek veren çocuklarımıza ve ailelerimize bu fırsatı vermemiz gerektiğini düşünüyorum.


***


Mustafa Yıldırım (İstanbul Damlaspor eski  Altyapı Sorumlusu/Alman Futbol Federasyonu Futbolcu Gelişim Programı Sertifikası sahibi) :U18'in olmaması çok kötü, aslında U19'un olmaması gerekiyor. Aslında bu yaş grubunun artık A takımda oynaması gerekiyor. U 17'den U19'a geçiş çok zor ve çocuklar genelde kadroya giremiyorlar ve futbolu bırakıyorlar. Bu şekilde futbolu bırakan birçok örnek gördüm. U19 oyuncu amatörde A takım oyuncusu olması gerekiyor, profesyonelde U21 oynaması gerekiyor.Kanaatimce TFF ve profesyonel kulüpler için alt yapılar gereksizdir.Yöneticiler için kulüpler rant olmuş, kulüp süsü ve görüntü olsun diye herkes para kazanmak için "kulüpçülük" oynuyor.Bundan dolayı alt yapıda kaliteli hocalar çalıştırmıyorlar. Hem ucuz olsun hem de istedikleri gibi hocayı yönlendirmek isterler.Şu anda bir kaç kulüp hariç altyapı işini ciddi yapmıyorlar. Yapmak isteyenlerde bu işten anlamayıp kötü antrenörleri getiriyorlar.Ayrıca çocukların hayalleri ile oynamalarına izin vermemek lazım, onların hakklarını yedirmemek lazım.


***


Süleyman Koltan(Antalya DSİ Spor Teknik Sorumlusu/U14 Türkiye Şampiyonu/U15 Türkiye ikincisi):U18 Ligi ayrışma yeri o yüzden olmaması bence de doğru.Eksik fiziksel sıkıntısı olanlar U17 ile U17'ye fazla gelenler U19 ile devam ediyor.Ama ülkemizde, üniversite sorunu olan yerlerde U18 oynanıp, U19'u boşaltmak gerekir ki daha randımanlı olsun.


***


Aziz Topal(Haznedar İdman Ocağı SK Teknik Sorumlusu):U18 Ligi'nin olmamasının kazanımı birileri adına sezon takviminin erkenden bitimidir benim görüşümce. Bu sezon üzerinden gidelim mesela,2000 doğumlu oyuncular U19 Ligi'nde çok fazla süre alamıyorlar. Seneye kadro planlaması için takımda tutulan oyuncular var. Gerçi amatör kulüpler için şunu da göz ardı etmemek gerekir. Takımların fikstürleri çok sıkışık. Bir antrenör hafta sonu üç kategoride maça çıkmak zorunda kalıyor. U18 de gelirse aynı antrenör hafta sonu dört kategoride maça çıkmak zorunda kalacak ki yetişmesine de imkan yok. Çünkü maç saatleri çakışıyor. Amatör liglerde antrenörlerin bu ligi isteyeceğini sanmıyorum çünkü şartlar çok ağır.


***


Sezen Aksu'nun ''Gülümse'' şarkısının sözünü değiştirerek başlık yaptık ''Belki şehre bir lig gelir'' diye.Yazımızın sonunu futbol denilen güzel oyuna ithafen yine aynı şarkının bir sözü ile bitiriyoruz:''Ama sen başkasın anlıyor musun,başkasın.'' Lig'siz ve futbolsuz kalmamanız dileğimizle!


ARİF DOĞAN


 

Hiç yorum yok:

Haftanın sürprizi Oklalıspor'dan

İstanbul Süper Amatör Lig 7. Grup'ta ilk 7 maçını kaybeden ve haftaya puansız son sırada giren Oklalıspor deplasmanda şampiyonluk adayla...