Cumartesi, Haziran 08, 2019

O Sezon: 1999-2000 Karagümrükspor


Profesyonel olduktan sonra ilk kez 1996-97 sezonunda amatör kümeye düşen Karagümrükspor'un 3 yıllık aradan sonra 3. Lig'e döndüğü efsanevi sezonun hikayesi...


Türk futbolunun köklü kulüplerinden olan Karagümrük, kısa zamanda büyük başarılar imza atmış, 1955-1956 sezonunda kendi önderliğinde 2.Profesyonel Küme’nin kurulmasını sağlayarak, Türk Futbolu’na çok büyük bir hizmet yapmış ve uzun yıllar kesintisiz olarak profesyonel liglerde mücadele etmiştir. Türkiye sathında büyük bir sempati toplayan Karagümrüklüler, Yimpaş Yozgatspor Kulübü’ne renklerini ve ismini vermiştir. Karagümrük’ün o senelerdeki başarılarına ithafen 23 Ocak 1959 yılında; Kırmızı-Siyahlı renklerle Yozgatlılar tarafından ‘Karagümrük Spor Kulübü’ ismiyle kurulan takım, 28 Haziran 1961 tarihine kadar liglerde bu isimle mücadele etmiştir.

Tehlikeli 'geliyorum' derken...
Birinci, ikinci ve üçüncü ligler arasında geçen uzun yıllarından ardından , 90’ların ikinci yarısının ardından Karagümrükspor için sıkıntılı günler başlar. Ekonomik problemler kulübe darbe vururken de yeşil sahada alınan başarısız sonuçlar da tehlike sinyallerini vermeye başlar. 1994-95 sezonunda son beş haftada alınan dört galibiyetle, 31 puanla ligde kalınınır, 28 puanlı Petkimspor ve 17 puanlı İznikspor düşer. Bir sonraki sezon son hafta Çengelköyspor’u 2-1 yenen kırmızı siyahlı ekip 29 puanla küme düşen Kilimli Belediyespor’dan sadece 1 puanla ayrılır.


1996-97 sezonuysa belki de Karagümrükspor tarihinen en kötü sezonudur. İlk galibiyetini ancak 13. haftada İzmit deplasmanında Bekirpaşaspor karşısında alabilen kırmızı siyahlı ekip sezon boyunca ancak iki kez  daha (İç sahada Karamürselspor ve Bursa Merinosspor’a karşı) galip gelebilir, son 10 maçının tamamını kaybederek 17 puanla uzak ara sonuncu olarak küme düşer. 

1997-98: Namağlup hayalkırıklığı
Karagümrükspor çabuk toparlanır ve 1997-98 sezonunda yeniden 3. Lig parolasıyla yola çıkılır. O dönem İstanbul’un en üst ligi olan 1. Amatör Lig’de 8. Grup’ta oynadığı 14 maçta 12 galibiyet, 2 beraberlik alan Gümrük, en yakın rakibi Bezirganbahçespor’un 14 puan önünde ipi göğüsler. O dönemki statüye göre 25 grubun birincileri ve ikincileri play-off maçları oynayarak 3. Lig’e terfi maçlarına gitmek için mücadele etmektedir. Play-off’ta 6. Grup’ta Ümraniyespor, Mustafakemalpaşaspor, Emniyetspor ve Teraziderespor ile eşleşen Karagümrükspor 3 galibiyet ve 5 beraberlikle grubu namağlup bitirse de 16 puanlı Ümraniyespor’un ardından ikinci olur, yine de 3. Lig’e terfi müsabakalarına katılmaya hak kazanır.


Karagümrükspor 3. Lig terfi maçları için 15-19 Nisan Eskişehir Grubu’na düşer. İlk etaptaki rakipleri Bolu Çilimlispor ve Ankara Başkent Edaşspor’dur. İlk gün Karagümrük Çilimli’yi 3-1 yener. İddiası büyük ölçüde kazalan Çilimli ikinci gün Başkent Edaşspor’u 6-1 yenilir. Bu sonuç, üçüncü gün Karagümrükspor için galibiyeti zorunlu kılar ancak Edaşspor karşısında alınan 1-1’lik skor Karagümrük için yıkım olur. Tek bir mağlubiyet dahi alınmayan sezon hüsranla tamamlanır. Edaşspor ise finalde bir diğer İstanbul ekibi olan Hadımköyspor’a yenilir ve Eskişehir’de şampiyon Hadımköyspor olur.

1998-99: JetPA Karagümrük günleri
1998-99 sezonuna da fırtına gibi girer Karagümrükspor... Kulüp o dönem Fatih Belediye Başkan adayı olan Çetin Soysal ile JetPa Holding Sahibi Fadıl Akgündüz’ün büyük desteğini alır, hatta JetPa Karagümrükspor adıyla o sezon mücadele eder. Ancak Soysal’ın seçimi kaybetmesi sezon sonunda kulübü olumsuz etkileyen faktörlerden biri olarak kayıtlara geçer.





1. Amatör Lig 19. Grup’ta yer alan Fatih temsilcisi 14 maçta 11 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi alır... Amatör kümede ilk kez kaybeden kırmızı siyahlı ekip yine de en yakın takipçisi Kartaltepespor’un 6 puan önünde 35 puanla şampiyon olur. Play-off’ta Bahçelievler İdman Yurdu, Bayrampaşaspor, Sultanbeylispor ve Tophane Tayfunspor’un önünde şampiyon olan Karagümrükspor İstanbul Şampiyonası’nda Yamanspor’u 3-2 yenip, daha sonra Galatasaray’a gidecek olan Mustafa Sarp’ın formasını giydiği Yücespor’a 4-2 mağlup olur. Ancak bu sonuç çok önemsenmez zira akıllar 3. Lig’e terfi maçlarındadır.

Kaderin cilvesi Karagümrükspor 3. Lig’e terfi maçlarında Yücespor ile aynı grup merkezine düşer. 13-16 Nisan 1999 tarihlerinde Kırklareli’nde yapılan müsabakalara İstanbul’dan Karagümrükspor ve Yücespor, Kocaeli’den İzmit Büyükşehir Belediyespor ve Alikahya Belediyespor, Edirne’den PTT ve Çanakkale’den Dardanel Kepezspor kulüpleri katılır. Ancak Yücespor Dardanel Kepezspor’u yenildiğinden İstanbul Şampiyonası’nın rövanşı burada gerçekleşmez. Önce o dönem Sefa Sirmen’in büyük destek verdiği, kadrosunda iki yabancısı bulunan, hatta İzmit’ten kendi özel ambulansını getiren İzmit Büyükşehir Belediyespor’u ardından Edirne PTT’yi geçen Karagümrük, finalde de Dardanel Kepezspor’u mağlup ederek yolu yarılar.

Yıldırım Bosnaspor ile erken final
İkinci kademe için Karagümrük’ün adresiyse Manisa’dır... Bu arada TFF o sezon kulüplere müjdeli bir haber vererek, ikinci kademeye çıkan 36 takımdan 11’ini 3. Lig’e alacağını açıklar. Bu demek oluyordu ki, Karagümrük 6-10 Mayıs tarihlerinde Manisa’da oynanacak maçlarda en azından final oynasa bile büyük olasılıkla 3. Lig’e çıkacaktır. Manisa grubuna Karagümrükspor dışında İstanbul’dan Yıldırım Bosnaspor, Ankara Tarım Kredispor, Bursa Gemlikspor, Bursa Gürsuspor ve Antalya Varsak Belediyespor alınır. O dönemki statüde ikinci kademede aynı illerin takımlarının ayrı alt gruplara verilme durumu yoktur. Kurada da büyük talihsizlik sonucu Yıldırım Bosnaspor ve Karagümrükspor aynı gruba düşer. Karagümrük’te uzun yıllar genel kaptanlık yapan Hakan Çolak’a göre Saffet Altun başkanlığındaki Yıldırım Bosnaspor o dönem gruba son derece iddialı ve hazırlıklı gelmiş, Bayrampaşa ekibi daha kura çekiminde bu gücünü rakiplerine hissettirmiştir.


Nitekim Karagümrük ilk maçında Yıldırım Bosnaspor’a 2-1 kaybeder... O sezon Karagümrük’te forma giyen Metin Kamacı Yıldırım Bosna maçını şöyle anımsıyor: “O maçın galibi gruptan çıkacaktı, bunu iki taraf da biliyor gibiydi. Yıldırım Bosnaspor gerçekten çok iyi takımdı ancak hakem gününde değildi sanırım. Maç 0-0’ken Yıldırım Bosna bizim savunmanın arkasına top saldı. Arkamdaki Sunay kaleci topu alsın diye rakibini perdeliyordu. Rakip Sunay’ı çekti, Sunay yere yuvarlanırken Yıldırım Bosnalı futbolcu da Sunay’a takıldı. Biz lehimize faul beklerken hakem Bosna’ya penaltı vermesin mi! Rakip futbolcu bile şaşırdı. 1-0 geriye düştük. Sonra 1-1 yapsak da kırmızı kart gördük ve sonlara doğru yediğimiz golle 2-1 kaybettik. Duyduğumuza göre bizim maçtan sonra soyunma odasında prim dağıtılmış.” 
Bu önemli maçı 2-1 kaşbeden Karagümrükspor, Ankara Tarım Kredispor’u mağlup etse de elenir. Yıldırım Bosnaspor ise finalde Gürsuspor’u mağlup ederek 3. Lig’e çıkan taraf olur.

1999-2000: Hızlı başlangıç

1999-2000 sezonunda teknik direktörlüğe, takıma 1889-90 sezonunda 2.Lig’e çıkaradan Tuna Güneysu ve Coşkun Öksüz'ü getiren Karagümrükspor, 1. Amatör Lig 13. Grup’ta Kocamustafapaşaspor, Rumeli Hisarıspor, Hürriyet Eğitimspor, Emirganspor, Çağlayan Akarsuspor (Şimdiki adı Yeni Özkartalspor), Tepecik Kemahspor (Şimdiki adı İstanbul Kemahspor) ve Şehreminispor’un önünde 14 maçta 13 galibiyet, 1 beraberlikle şampiyon olurken 60 gol atıp kalesinde sadece 5 gole izin verir.
Play-off’ta da 11. Grup’ta Rumeli Kavağıspor, Silivrispor ve Mecidiyeköyspor ile eşleşen Fatih ekibi, 6 maçta 5 galibiyet ve 1 beraberlikle en yakın rakibi Rumeli Kavağı’nın 8 puan önünde 3. Lig’e terfi maçlarına gitmeye hak kazanır. İstanbul Şampiyonası’nda ise Yenibosnaspor ve Küçükçekmecespor ile iki maçta da 0-0 berabere kalınır, Küçükçekmecespor’u 1-0 yenen Yenibosnaspor gruptan çıkan ekip olur.  

Ayvalık: Tatil gibi deplasman
3. Lig terfi maçlarında ilk durak bu kez Balıkesir-Ayvalık’tır. 19-23 Nisan 2000 tarihlerindeki maçlarda rakipler İstanbul Yeniköyspor, Soma 13 Eylül Belediyespor, Manisa Mensucatspor, Aydın Polisgücü ve Aydın Pamukspor olarak belirlenir. 18 Nisan’da Çanakkale ASKF’de çekilen kuralar sonunda rakipler ikiye iner: 13 Eylül Belediyespor ve Aydın Polisgücü...

O dönem kulüp müdürlüğü yapan Ergün Arpaçay, Ayvalık günlerini şöyle aktarmakta: 

Karagümrük Yönetim Kurulu, takımın şampiyon olup 3. Lig’e çıkması için hiç bir fedakarlıktan kaçınmamıştı. Kulüp lokali önünden kalkan otobüsler, taraftarları gece gündüz Ayvalık’a taşıyordu... Ayvalık caddeleri, çay bahçeleri, lokantaları Karagümrüklü futbolseverlerle dolmuştu. Taraftarların büyük bölümü Ayvalık’ın Sarımsaklı kesimindeki otellere, pansiyonlara yerleştirilmişti. Evet ‘yerleştirilmişti’ diyorum çünkü çoğunun masrafını kulüp üstlenmişti... Karagümrük Kulübü taraftarlarını Ayvalık’a götürüyor, orada kalmasını, yemesini, içmesini sağlıyor ve tekrar İstanbul’a lokalin önüne kadar getiriyordu. Sanırım böymesine bir özveri futbol tarihine geçecek nitelikteydi. 

Futbol takımı ile yöneticilerden bazıları ve birçok taraftar Kalif Otel’de kalıyordu. Otel yönetimi Karagümrük kafilesine büyük ilgi gösteriyor, başarı dileklerini sık sık tekrarlıyorlardı. Maçlardan sonra otelin lobisinde oyun kritiğini yapıyorduk.... Adım adım şampiyonluğa yaklaşmanın heyecanı içindeydik.... Öylesine büyük heyecan yaşıyorduk ki bazı arkadaşlarımızın stresten kurtulabilmek için ilaç aradıkları bile oluyordu.... Özetlemek gerekirse Ayvalık deplasmanı güzel, mutlu bir tatil havası şeklinde geçmişti. Bunda en önemli etken de başarılı sonuçlardı." 

İzmir'de ilginç bir kaza
Öte yandan Ayvalık günleri aslında kulüp için iyi başlamaz zira Aydın Polisgücü maçı öncesi Cem Şakarer (Futbol hayatını erken bitirmesine neder olacak şekilde) sakatlanır. Yıldız oyuncu apar topar İzmir’e götürülür. Dönemin Genel Kaptanı Hakan Çolak’tan sonrasını dinleyelim:

“Cem sakatlanınca hemen bir arabaya atlayıp onu İzmir’e, dönemin en meşhur doktoru Bülent Zeren’e götürdük. Araçta ben, Tuna Hoca, masörümüz bir de Cem var... Neyse muayene oldu ve Bülent Hoca ‘Oynayamaz’ dedi. Biz tabii üzgün şekilde ayrıldık dönüşe geçiyoruz. Aracı Tuna hoca kullanıyor. Bir ara ‘Frenler tutmuyor’ dedi ve biz bir otobüse çarptık. Kaderin bir cilvesi çarptığımız otobüs, bir sonraki günkü rakibimiz Aydın Polisgücü’nündü. Hemen otobüsten indiler... Futbolcuların hepsi polis zaten çakı gibiler... İzmir’de Karagümrüklülerin kendilerine çarpmalarını tesadüf olarak değenlendirmediler ve kasten yaptığımızı düşündüler. Hocalarıyla epey sert bir tartışma yaşandı orada. Nuri ve Vedat Ergin’in olayları da vardı o dönem, bu nedenle de biraz bize karşı önyargıları vardı sanırım. Mesela Ayvalık’ta da otellerine gittik geçmiş olsun için orada da tartışma oldu. Her neyse bizim araç pert olmuştu, yönetim bize yeni otomobil sağladı. Ertesi gün saat 14.00’te maç var, biz bir şekilde vaktinde gittik ama normalde saat 19.00 gibi Ayvalık’a varması gereken Polisgücü takımı bizim kaza nedeniyle saat gece 03.00’te varabildi.”




Soma-Aydın Polisgücü maçı olayları
Bu şartlarda oynana maçı Karagümrük, üstelik ilk bölümlerde 10 kişi kalsa da 5-1 kazanır. Ancak Ayvalık’ta olaylar daha yeni başlamıştır. Ertesi gün Polisgücü, Soma 13 Eylül Belediyespor’la oynadığı maça yedek ağırlıklı çıkar ve 6-1 kaybeder. Bu maçı Karagümrük’ün yönetici, futbolcu ve bazı taraftarları da tribünden takip eder. Soma’nın 6. golü sonrası santrfor Karagümrüklülerin olduğu bölüme gelip ‘sus’ işareti yapınca olaylar patlak verir. Hakem tribünle diyaloğa giren Soma 13 Eylül Belediyesporlu futbolcuyu atarken, Karagümrüklüler ve Somalılar arasında ciddi anlamda gerginlik yaşanır. Bu olaylar elbette İstanbul’da da hemen duyulur.


Otelin önünde nöbet tutan askerler
O dönemin Karagümrük Takım Kaptanı Metin Kamacı’dan sonrasını dinleyelim:

“Soma’nın 6-0 kazanması bizi zor bir duruma soktu, beraberlikte bile onlar çıkacaktı. Maç öncesi takım toplantımızda motive olma adına saçlarımızı 3 numaraya vurdurmaya karar verdik, Özcan hariç de herkes saçını kestirdi. Neyse herkes odalarına geçti yattık. Gece bir ara baktım oda arkadaşım Meriç oturmuş sigara içiyor... Heyecandan uyuyamamış... Bir ara kapı çaldı Tamer ve Göktürk de geldi bize katıldı. Hava aydınlanmadan bizim odanın nüfusu 10 olmuştu... 
Maça giderken otobüste çıt yoktu... Mutlaka kazanmamız gerekiyordu. Ayvalık Stadı’ndaki ortam ise mükemmeldi. Soma-Polisgücü maçında yaşadıklarımız tabii semte kadar gitmiş, normalde belki 500 kişinin olacağı tribünde belki 5000 kişi vardı. Soma’nın da epey bir seyircisi vardı. Zaten haklarını teslim etmek gerekir Soma 13 Eylül Belediyespor epey iyi bir takımdı. Polisgücü ile oynadıkları maçta bizimle yaşadıkları gerginlik onları olumsuz yönde etkiledi. Bizimle oynadıkları maç öncesi otellerinin önünde askerler nöbet tutuyordu. Biz mesela Ayvalık’ta maç öncesi yürüyüş yaparken onlar bize otellerinde perdelerin arkasından bakabildi.
Maça dönersek... Biz 2-0 öne geçtik, 35. dakikadan sonra ne olduysa 10 dakikada skor 2-2’ye geldi. Bizim moraller tabii sıfır... Soyunma odasında elenmişiz gibi bir hava oluşmuştu. Ancak sonra toparlandık ve ikinci yarıda iki gol daha bulduk. Maçta bizim adımıza tek üzücü şey, bizden Ahmet Tüysüz’ün ayağını kasten kırmalarıydı. Zaten gerginlik maç sonuna da yansıdı, saha içinde ve tribünde büyük arbede yaşandı.”

Böylece Karagümrük alt grubunu lider tamamlarken diğer yanda da Yeniköyspor iki karşılaşmasını galip tamamlar ve finalde Karagümrük’ün rakibi olur. Şimdiki TFF Yönetim Kurulu Üyesi, TASKK ve İASKF Genel Başkanı Ali Düşmez’in o dönem başkanlığını yaptığı Yeniköyspor’la oynanan karşılaşma gayet centilmence ve olaysız geçer, mücadeleden 2-1 galip ayrılan Karagümrük adını ikinci tura yazdırır.

Ver elini Kırklareli

Karagümrükspor ikinci kademede Sakarya As Akyazıspor, İzmir Çiğli Belediyespor ve İzmir Yeni Bornovaspor ile eşleşir. Maçlar 12-14 Mayıs 2000 tarihlerinde Kırklareli’nde oynanacaktır. Yani üç günde üç final maçı vardır.
İlk maç, kaptan Metin’e göre o gruptaki en iyi ekip olan Akyazıspor’la oynanır. 10 kişi kalan Gümrük yine de 2-1 kazanır. Çiğli ile Yeni Bornova’yı 2-1 yener. İlk günün galipleri ikinci gün karşı karşıya gelir. İlk başta 1-0 geriye düşen Karagümrük daha sonra 2-1 öne geçmesine karşın üstünlüğünü koruyamaz ve 2-2’lik beraberliğe razı olur. Grupta işler karışmıştır. Son gün Karagümrük’ün Yeni Bornovaspor’u yenmesi, Çiğli’nin de Akyazıspor’a takılması gerekmektedir aksi takdirde işin içine averaj hesapları girecektir... Rakiplerin zorluğu kadar Karagümrüklü oyuncuların fiziksel durumu da önemli bir handikaptır. 

Kaleci İbrahim'in kaçırdığı top ve zeminin Bornova'ya azizliği
Kaptan Metin o günleri ve son maçı şöyle aktarıyor:

“Sezon sonu gelmiş, üst üste maçlar oynuyoruz... Adaleler kopmuş, iğnelerle oynuyoruz... Bornova maçında artık vücutlar gitmiyor... 1-0 yenik duruma düştük sonra neyse ki 1-1’i bulduk. İkinci yarı başladı biz bastırıyoruz ancak gol olmuş değil.. Neyse bir pozisyonda Bornova’dan bir futbolcu kendi yarı sahasından rastgele vurdu, top seke seke bizim kaleye doğru gidiyor... Ben arkama bile bakma ihtiyacı duymadan takımı ileri çıkarmak için hazırlanmaya başladım, zira kaleci İbrahim’in topa sahip olacağından kuşkum yok... Sonra müthiş bir uğultu duydum, arkama bir döndüm baktım İbrahim’in ayağının altından kaçırdığı top tıngır mıngır bizim boş kaleye gidiyor. Allah’ın işine bakın ki o bozuk zeminde top sekerekten direğe vurdu geri döndü. Biz sonlara doğru bir gol bulup 2-1 kazanmayı başardık.”

Karagümrükspor Yeni Bornovaspor’u 2-1 yenerken, As Akyazıspor ve Çiğli Belediyespor da 1-1 berabere kalınca Karagümrükspor 3. Lig’e yükselen taraf olur. Kırmızı siyahlı taraftarlar ve futbolcular Kırklareli’nde tek yürek olup bu büyük başarılarını kutlar.

Ve şampiyon kadro halen zaman zaman bir araya gelmekte ve eski günleri yar etmekte... Hatta bu sezon 2. Lig'de iç sahada Tokatspor ile oynanan maç öncesi de Karagümrük Stadı'nda toplandılar...

Sonrası
Karagümrükspor 2001-2002 sezonunda 3. Lig 5. Grup’u lider bitirerek 2. Lig’e çıktı. Kulüp 2003-2004’te Karagümrük Kyoto adıyla 2. Lig B Kategorisi A Grubu’nda şampiyon olarak 2. Lig A Kategorisi’nde mücadele etmeye hak kazandı. Burdaa sadece 1 sezon yer alabilen kırmızı siyahlı kulüp 2007-2008’de 3. Lig’e, bir sezon sonra da amatör kümeye geriledi. 2009-2010 sezonunda 3. Lig terfi maçlarında ikinci turda Bursa Zaferspor’a kaybeden Karagümrük, 2011-2012 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de 12. Grup’u lider tamamladıktan sonra play-off’ta Büyükçekmece Belediyespor’u uzatmalarda 3-2 mağlup ederek yeniden 3. Lig’e çıktı ve  o günden bu yana yükselen grafiğini bu sezon Spor Toto 1. Lig’e yükselerek taçlandırdı.

YAZI: EFKAN BUCAK

YAZI DİZİMİZİN DİĞER BÖLÜMLERİ:

1997-98 AYAZAĞASPOR

1997-98 ÖZ SAHRAYICEDİTSPOR

1998-99 ÜMRANİYESPOR



1 yorum:

Adsız dedi ki...

Karagümrükspor değil KARAGÜMRÜK

İstanbul Süper Amatör 20 Kasım 2024 Çarşamba Programı

İstanbul Süper Amatör Lig'de günün programı haberimizin devamındadır...