Cuma, Eylül 25, 2020

Olmayınca olmuyor: Çok uğraşan ancak 3. Lig'e çıkamayan 8 kulüp


3. Lig’e çıkmak için senelerce büyük emek ve para harcayan ancak mutlu sona bir türlü ulaşamamış ekiplerden bazılarını derledik...

Birçok amatör kulübün hedefi profesyonel liglere yükselmek... Kulüpler bunun için ciddi mesai ve para harcıyor. Kimi kulüpler var ki rakiplerine oranla çok daha büyük yatırım yapıyor. Büyük yatırımlar yapmalarına karşın bir türlü şeytanın bacağını kıramayan bazı takımları hatırlayalım, onları tarihe not edelim ve emeklerinin kaybolup gitmesini en azından bu şekilde önleyelim istedim...

Suadiye Belediyespor

Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Suadiye beldesinin yeşil-beyazlı kulübü, büyükşehir yasasından önce müstakil belediyeyken dönemin belediye başkanı Şükrü Karabalık’ın da destekleriyle sürekli iddialı kadrolar kurdu. Defalarca ikinci kademeye çıktılar, genelde İstanbul ekiplerine (Ümraniyespor, Mecidiyeköyspor vs.) takıldılar. Bir kez finale çıkıp 3. Lig’e çok yaklaştılar ancak Bandırmaspor’a kaybettiler. Sonra isimleri Kartepe Suadiyespor oldu, BAL’da da şeytanın bacağını kıramadılar. Geçen sezon Kocaeli Süper Amatör Lig’de grup sonuncusu olup küme düştüler.



Beylikdüzüspor

Marmara Denizi kıyısındaki şirin Kavaklı’nın takımı Coşkunspor’un kaderi, daha sonra belediye olan köyün üst taraflarındaki Beylikdüzü’nün giderek gelişmesiyle değişti. Beylikdüzü hem Kavaklı’nın belediyesini hem de takımını alırken kulüp 2000’lerin başında İstanbul’un en güçlü takımlarından biri oldu. Dönemin belediye başkanı Vehbi Orakçı’nın büyük desteğini alan mavi-beyazlılar çoğu kez hüsranla döndükleri 3. Lig terfi maçlarında bir kez finale çıktılar ancak Tavşanlı Linyitspor’a son dakika golüyle kaybettiler. Bir de Menemenspor’a 2-0’dan 4-2 verdikleri bir yarı final maçı vardır ki, muhtemelen o kadro o maçın acısını halen yüreğinde hissediyordur! Gittikleri grup merkezlerinde Trabzon-Beşikdüzü ile karıştırıldıklarından mı yoksa Kırklareli ve Kocaeli’ndeki Kavaklı ile karıştırıldığından mı bilinmez isimlerini İstanbul Beylikdüzüspor yaptılar. Zaman zaman ekonomik sıkıntılar çekse de mavi-beyazlı ekip halen İstanbul’un çekinilen ekiplerinden biri durumunda.

Hadımköyspor

İşadamı Seyfettin Selim’in en büyük hayallerinden biri, başkanı olduğu Hadımköyspor’u 3. Lig’e çıkarmaktı. İstanbul’un batısında yer alan, verimli tarlalarla sanayi kuruluşlarının yan yana bulunduğu Hadımköy’e güzel bir tesis yaptıran Selim’in her sezon şimdinin parasıyla en az 800 bin TL harcadığı söylenir durur. İstanbul sınırları içinde rakiplerine büyük üstünlük kuran Hadımköyspor’un 3. Lig terfi maçları ise genelde hüsranla sona erdiği gibi ikinci kademeye sadece 2 kez yükselebilmeleri ayrı bir hayal kırıklığı olmuştur... Birinde üç İstanbul takımı aynı grupta yer alıp Vefaspor ve Alibeyköyspor’a iki maçta da yenilirken diğerinde Ankara Bağlumspor’a yarı finalde uzatmalarda kaybetti. Kulüp şu sıralar eski gücünden çok uzakta. Seyfettin Selim ise başka bir alana, yağlı güreşe geçti ve Kırkpınar’ın efsane ağaları arasına ismini yazdırdı.

Çiğli Belediyespor

Olmazsa olmuyor... İzmir’in kırmızı-siyahlı ekibi defalarca 3. Lig’e terfi maçlarına gitti olmadı, BAL’da play-off finali oynadı yine olmadı, pandemi nedeniyle geçen sezon yarıl kalan BAL’da bazı gruplardan dördüncüleri bile aldılar ancak onlar ikinci olmalarına rağmen çıkamadılar... 2006-2007 ‘de Torbalıspor’a, 2011-12’de Bergama’ya yenilerek 3. Lig’i kaçırdılar. İzmir amatör futbolunun tartışmasız son dönemdeki en istikrarlı ve başarılı takımı Çiğli Belediyespor ısrarla mücadelesine devam ediyor.

Pursaklar Belediyespor

Ankara’nın Pursaklar beldesi, 1998 yılında Türkiye’nin gündemindeydi... Kulüp 26 Nisan 1998’de İstanbul Özsahrayıceditspor’la 3. Lig’e yükselmek için final maçına çıktığında 21 haftalık yenilmezlik serisine sahipti. Oldukça olaylı geçen maçın ilk yarısı 3-1 İstanbul ekibinin üstünlüğüyle geçilirken Ankaralılar hakeme tepki olarak devre arasında çekilmişti. O maçı kazansalar belki bu listeye girmeyeceklerdi. Yılmadılar, 2002-2003’te yine finale çıktılar bu kez Konya İttifak Sanayispor’a 3-1 kaybettiler. Sonra yine yılmadılar ve BAL kurulana kadar neredeyse her sene katıldılar ancak final göremediler. Pursaklar, profesyonel liglerde ancak, AB Kızılcahamam Belediyespor’un satın alınmasıyla, Pursaklarspor AŞ olarak mücadele etti ancak bu serüven çok sürmedi ve kulüp daha sonra Gölbaşıspor, ardından Çubukspor Futbol AŞ oldu. Bu yazının kahramanı Pursaklar Belediyespor ise geçen sezon Süper Amatör Lig’de sonuncu oldu.



OSTİM

Başkent Ankara’da bulunan Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nin (OSTİM) mavi-beyazlı temsilcisi, bu listedeki diğer kulüpler kadar terfilere sık gidip gelmedi ancak 2000’lerin başında oldukça iddialı kadrolar kurdu. Takım tam iki kez finale çıktı ancak her seferinde Trabzonlu rakiplerine (Sürmenespor ve Değirmenderespor) yenilerek 3.Lig hayallerine veda etti. Şu sıralar 2. Amatör Lig’deler ve daha çok alt yapıya önem veriyorlar.

İstanbul Tekelspor

Sarı-Siyahlılar İstanbul futbol tarihinin en istikrarlı takımlarından biri, belki de en istikrarlısı... Zira katıldıkları hemen hemen her sezon zirveye oynayan, defalarca Türkiye şampiyonalarına veya terfi maçlarına gitmiş bir ekip. Kartal’da harika bir çim tesisi bulunan, her zaman iyi futbolculara sahip bu kulüp çoğu zaman 3. Lig’e çıkmak istemiyormuş havası veriyordu. Nitekim en büyük başarıları, 2003-3004 sezonunda yarı finale çıkıp Yeni Burdurspor’a elenmeleridir. Kaderin bir cilvesi o sezon İstanbul Tekelspor ilk kademe finalinde İzmir Tekelspor’la karşılaşmış ve ‘kurumdaş’ını mağlup etmişti. Buna rağmen İzmir Tekelspor, İstanbulluların yapamadığı bir şeyi yapmış 2001’de final oynamıştı (Ancak 10 kişi kalan Tavşancılspor’a 4-0 yenilmişlerdi).  İstanbul Tekelspor’a dönecek olursak... Tekel’in özelleştirilmesinden sonra kulüp önce İnhisarspor ismini aldı ardından tarihin tozlu yapraklarına karıştı.

Küçükpazarspor

Küçükpazarspor terfilere her zaman gitmedi, hatta lige bir her zaman girmedi ancak girdiği zaman da hep iddialı oldu. Eminönü’nün bu köklü kulübü bir kez 3. Lig’e çıkmayı başardı aslında ancak oynatmamaları gereken bir oyuncuyu oynattıkları için hükmen mağlup olunca profesyonel lig şansını kaybettiler. Mesut Başkan’ın takımı çekmediği ve şampiyonluğa oynattığı dönemlerde Küçükpazarspor 3 kez terfilere gitti: 2002-2003’te finale kadar çıkıp finalde dahao dönem TFF veya ASKF’de başkan olmayan Ali Düşmez’in Yeniköyspor’una kaybettiler. Bir kez ilk kademe yarı finalinde Ankara Jandarmagücü’ne penaltılarla şanssız bir şekilde yenildiler, bir kez de ilk kademe finalinde Ümraniyespor’a kötü goller yiyerek kaybettiler.

BONUS

- Tarihlerinde profesyonellik olan ancak defalarca terfilerde hüsrana uğrayanlar:

Ümraniyespor: 1999-2000’de 3. Lig’den düştükten sonra hep iddialı kadrolar yaptılar, hep denediler ancak terfilerden bir türlü çıkamadılar. Tek maçlı eliminasyon sisteminin en büyük mağdurlarından olan kırmızı beyazlıların imdadına imdatlarına BAL yetişti. Bu ligin ilk senesinde şampiyon oldular.

Ayazağaspor: Yeşil-sarılıların yukarıdaki listede olmamasının nedeni, tarihlerinde ilk kez gittikleri terfi maçlarında adeta destan yazarak 3. Lig’e çıkmaları. Yoksa 3. Lig’den düştükten sonraki dönemleri Sarıyer ekibi için hayli acı dolu. Düştüklerinin ilk senesinde terfilerde finale çıktılar ancak Yeni Burdurspor’a penaltılarla kaybettiler. Bir kez Menemen’e, terfilerin son senesinde de Sancaktepe’ye mağlup olarak 3.Lig biletini kaçırdılar.

Kayseri Pansu Şekerspor: Türk amatör futbol tarihinde 3. Lig’e çıkabilmek için en çok para ve mesai harcayan ekiplerinden biri Kayseri Şekerspor... Onlar da Ümraniyespor gibi tek maçlı eleminasyonda bir türlü dikiş tutturamadılar ve BAL‘dan 3. Lig’e çıktılar. Ancak ironik şekilde 3. Lig’e çıkmaları da eliminasyon sayesinde oldu. 2011-12 sezonunda BAL’da gruplarını Toroslar Belediyespor’un ardından ikinci bitirdikten sonra o zamanki statü sayesinde play-off oynadılar ve sırasıyla Adıyaman Belediyespor, Kütahyaspor ve Toroslar Belediyespor’u yenip 3. Lig’e çıktılar. Ancak uğruna bu kadar çaba gösterdikleri ligde hepi topu 3 sezon oynayabildiler. 

Kozan Belediyespor: Uzun yıllar 3.Lig’de oynadıktan sonra 2001’de amatöre düşen turuncu-yeşillier, 2010’a kadar 9 sezon terfilere gittiler ve her seferinde çok iddialı gittikleri organizasyonda kimi zaman final kimi zaman yarı finalde kaybettiler. Sonunda BAL sayesinde 3. Lig’e çıkabildiler.

Vefaspor: 1999-2000 sezonunda averajla düştüler, o günden bu yana defalarca şanslarını denediler. İlginçtir Vefa hiç son maça kadar gelemedi ancak Suadiye, Beylikdüzü, Bozüyük ve Sultanbeyli'ye ilk kademe finalleri kaybetti. Şu sıralar BAL'dalar ve oldukça da iddialılar.

Araştırma: Efkan Bucak

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Şırnak merkez ve özellikle de Silopi deki takımlar çok uğraşmalarına rağmen bir türlü profesyonel liglere çıkamıyor lar.birgun olacak ama biz görecek miyiz Allah bilir.

Muratbey'in serisini Cankurtaran sonlandırdı

İstanbul Süper Amatör Lig 5. Grup'ta lider Cankurtaranspor deplasmanda Muratbeyspor'u 2-0 yendi.