Pazar, Ekim 18, 2020

Alt yapıda bir marka: TSE Arabayatağıspor


Geçtiğimiz günlerde, özkaynak düzeninde aldığı başarılı sonuçlarla adından sıkça söz ettiren Samsun Kadıköyspor'u sayfalarımıza konuk etmiştik. 'Bir mahalle takımından daha fazlası' serimize aynı kulvarda mücadele eden ve kronolojisi zaferle dolu Bursa'nın Arabayatağı Spor Kulübü ile devam ediyoruz.

Bursa, yüzyıllarca göçmenler için çekici bir merkez olmuştur. Yıldırım İlçesi'ne bağlı Arabayatağı Mahallesi de Bursa-İnegöl yolu üzerinde 1890 yılında Batum'dan gelen göçmenler tarafından Hamidiye adı ile köy statüsünde kurulmuştur. İnegöl ve Yenişehir'den gelen arabaların mola merkezi olan mevkide için çok sayıda arabanın toplanmasından dolayı çevre köylülerce buraya Arabayatağı denilmiştir. 1929 yılında Hamidiye ismi Arabayatağı olarak değiştirilmiştir. Arabayatağıspor Başkanı Süleyman Durak ayrıca mahallenin muhtarlık görevinde de bulunmaktadır.

Altyapı futbolunu takip etmeyen futbolseverlerin bile fikir yürüttüğü bazı kalıplaşmış tabular vardır. Bunlardan bir de ''Bursaspor'un altyapısı iyidir.'' klişesidir ki doğrudur. Bursaspor akademi takımları son iki sezonda ikisi Türkiye Şampiyonluğu olmak üzere ilk dört arasında 7 kez yer almıştır. Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) tarafından gerçekleştirilen araştırma raporuna göre 2018-2019 Sezonu'nda profesyonel ligde altyapıdan çıkan oyunculara en çok süre veren kulüpler arasında Bursaspor (%21.44), Trabzonspor'un (%23,52) ardından ikinci olmuştur. Her ne kadar finansal bir krizin getirdiği bir gereksinim olarak adlandırılsa da bu takım geçen sezon 33.haftada bir üst sıradaki Göztepe'yi mağlup etseydi hala Süper Lig'deydi. Türk futboluna yetiştirdiği oyuncularla hizmet sunan Bursaspor bu özelliğini bu sezon da TFF 1.Lig'de sürdürmeye devam ediyor. Arabayatağıspor da gençler kategorisinde en başarılı kulüplerden biri olma vasfına ek Bursaspor'un bu yetenek havuzuna katma değer katan argümanların en başında gelmektedir ki son 15 yılda 50'ye yakın futbolcusunu yeşil-beyazlıların kadrosuna katmıştır. Gelişim Elit Ligleri'nde bütün kategorilerde oynanan son hafta maçlarında, Arabayatağıspor'dan transfer olan 8 oyuncunun Bursaspor forması giymesi bunu açıklamaya yeterlidir sanırım.

Türkiye Şampiyonluğu'nun yanı sıra ikişer kez üçüncülük ve dördüncülük kazanarak, amatör kulüpler arasında hatırı sayılır bir yer edinen mavi-beyazlıların ikinci Başkanı Mehmet Güleç hayatını futbola adamış bir spor adamı.  Güleç, eski bir futbolcu ve lisanslı antrenör. 1988 yılında antrenör-oyuncu pozisyonu ile girdiği kulübüne 32 yıldır hizmet ediyor. Arabayatağı mahallesinde dünyaya gözlerini açan Volkan Şen, Federasyon'un yayın organı Tam Saha'ya verdiği bir röportajda  futbola ilk başlağında  Mehmet Güleç'in her bakımdan yanında olduğunu belirterek vefasını göstermiştir. Fenerbahçe'nin formda kalecisi Altay Bayındır da verdiği röportajlarda kısa bir dönem formasını giydiği Arabayatağıspor adını telaffuzdan kaçınmıyor. En küçük yaş kategorisinden en büyük yaş kategorisine kadar tüm futbolcularla ilgilenmeye çalışan, bırakın maçları antrenmanları bile kaçırmayan ve kulübünü ''ikinci evim'' olarak nitelendiren Güleç ile Arabayatağıspor'un dününü ve bugünü konuştuk. 

Sayın Güleç, kulübünüzün kuruluşu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Arabayatağı Spor Kulübümüz, yerleşkemiz köy statüsündeyken yetmişli yıllarda Şahinspor olarak federe olmuştur. Daha sonra 1978 yılında Futbol Federasyonu'na yaptığımız müracaat sonunda Arabayatağı Gençlik Spor Kulübü olarak tescillenmiş ve amatör liglere katılma hakkını elde etmiştir. Bursa 1. Amatör Küme'de oynayan takımımız yaklaşık 10 yıldır altyapıdan çıkardığımız futbolcularımızla mücadele etmektedir. Örneğin bu sezon 2002-2003 doğumlu çocuklarımızla ligi orta sıralarda tamamladık. Bu yaklaşımımız Bursa amatör futbol kültürünü de etkilemiştir. Süper Amatör'de oynayan bazı takımlarımız da dahil olmak üzere bir çok kulübümüz A Takımları'nı altyapılarından gelen futbolculardan oluşturmuşlardır.

Türkiye'de amatör altyapı futbolunda adından övgü ile bahsedilen ender kulüplerden birisiniz. Arabayatağıspor'un misyonu nedir? İleriye dönük projeleriniz nelerdir?

Kulübümüzün kuruluş amacı ve misyonu; ilimizde ve mahallemizdeki gençlere spor yaptırmak, kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmektir. Özellikle futbol altyapı konusunda ülkemizde ve Bursa'da iyi bir marka yaratmanın yanı sıra kaliteli teknik kadro ile profesyonel takımlarının altyapılarına futbolcu yetiştirmektir. Projelerimiz arasında yeni yetenekler yetiştirmek ve 2018-2019 Sezonu'nda, TFF tarafından yapılan puanlamada 7229 amatör takım arasında , Türkiye'nin gençler kategorisinde en başarılı kulübü seçilen Arabayatğıspor’u her sezon  ilk üç takım arasında tutmaktır. Ayrıca tesisleşme konusunda projelerimizi hayata geçirmek ve futbol okullarımızın sayısını arttırmaktır. Şu anda Bölgesel Amatör Lig 9. Grup lideri Bursa Yıldırımspor Kulübü Başkanı ve Arabayatağıspor'un Onursal Başkanı Sayın Ekrem Senal’ın da kulübümüzün gelişiminde ve  başarılarında katkısı çok ama çok büyük olmuştur. Bursaspor'da yönetici olarak çeşitli görevlerde bulunan Ekrem Senal başkanımız döneminde takımlarımız Türkiye Şampiyonlukları kazanmıştır. 

Sayın Güleç, benim bir hayalim var. Amatör altyapı kategorilerinde Türkiye Şampiyonaları'nda kulübünüz gibi  'seri yapan'  başarılı takımlarımızın Gelişim Ligleri'nde oynaması. Bu takımlarımıza Bölgesel Gelişim Ligleri'nde özellikle U17 ve U19'da kontenjan açılmasına yanıtınız nedir? Bu konu daha önce TFF'nin gündemine gelmişti. 

Size tek cümle ile yanıt vereyim; en büyük hayalimiz külübümüzün Akademi Ligleri'nde mücadele etmesidir.

Teknik kadronuzun profili nedir? Yeni veya ek tesis projeleriniz var. Tesislerinizin hakkında bilgi verir misiniz? Gelir kaynaklarınız nelerdir?

Teknik kadromuzda altı antrenör ve bir kaleci antrenörü olmak üzere toplam yedi antrenörümüz görev yapmaktadır. Antrenörlerimizden biri UEFA Pro lisanslı, ikisi TFF A lisanslı, üç antrenörümüz TFF B lisanslı ve bir antrenörümüz ise TFF C lisanslıdır. Ayrıca 12 ay boyunca devam eden futbol okullarımızda diplomalı  beş beden eğitimi öğretmeni görev yapmaktadır.  Kulübümüze ait resmi maçlarımızı ve antremanlarımızı yaptığımız 68x105 ölçülerinde sentetik bir futbol sahamız ve 32x52 ebatlarında bir halı sahamız mevcuttur. Sporcularımızın faydalandığı bir kondisyon merkezimiz ve kafeteryamız  bulunmaktadır. Ben ve yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarımız gücümüz oranında kulübümüze destek olmaya çalışıyoruz. Profesyonel takımlara verdiğimiz sporcuların satışlarından elde ettiğimiz gelirin yanında futbol okullarımızdan, forma sponsoru ile saha kenarına aldığımız reklam gelirlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca bu gelirlere ek olarak, sahalarımızı kiraya vererek  gelir elde etmekteyiz.



TFF'nin resmi sitesinde kulüp adınızın başında TSE (Türk Standardları Enstitüsü) ibaresini bulunmaktadır. TSE ile bir sponsorluk anlaşmanız mı bulunmaktadır? Bu ibare çıkardığınız başarılı ve kaliteli işlerin bir nevi tasdiklenmesi yanında adınıza bir 'hava kattığı' da gözardı edilmemelidir.

Düşünceleriniz için teşekkür ederim. Arabayatağıspor 1995 yılında TSE ile bir yıllığına anlaşma yapmış, süre sonunda bu birliktelik sona ermiştir. Kulüp daha sonra tüzüğünde değişiklik yaparak TSE ibaresini kaldırmış ve bunu Federasyon'a bildirmiştir. Ancak ibare hala sitede yeralmaktadır. Kulübün bu kuruluşla hiçbir ilgisi ve işbirliği bulunmamaktadır.

Arabayatağıspor'un yaptıkları ortada. Futbolu yaşayanların şehri Bursa'nın potensiyeli herkesçe aşikar. Türk altyapı futbolu hakkında görüşleriniz nelerdir?

Evet, Bursa'da müthiş bir potansiyel mevcut. İlimize çok fazla göç olması nedeniyle , Türkiye'nin her bölgesinden aileler yaşamakta. Bu da yenetek konusundan çok şanslı olmamızı sağlamaktadır. Biz  sportif eğitime değer veren bir kulübüz. Bunları size başlıklar halinde anlatayım:

Türkiye, dünyanın önde gelen futbol ülkelerinden 'yetenek' anlamında en ufak eksiği olmayan bir ülkedir. Buradaki en büyük sıkıntı, antrenör kalitesinin yetersizliğidir. UEFA Pro Lisans kurslarında verilen bilgilerin, amatör kümelerde görev yapan çoğu antrenöre verilmemesi nedeniyle sporcunun eğitim anlamında eksik yetişmesi,

Milli Eğitim Sistemi'nin karmaşıklığından dolayı sporcularımızın yeterli sayıda antrenman yapamaması, çoğu sporcumuzun gece idman yapması, özellikle 10 ile 14 yaş arası sporcularımızın hafta sonu kurslara giderek futbol anlamında yeterli eğitimi alamaması, 

Profesyonel kulüplerimizin, altyapı ve tesisleşme konusunda gereken yatırımları yapmamaları ve altyapılara yeterli bütçe ayırmamalarnın yanı sıra üretmek yerine dışarıdan hazır oyuncu alarak Türk gençlerinin önünü kesmeleri, altyapıyı yalnızca Federasyon'un zorunlu kılmasından dolayı göstermelik yapmaları ve antrenör seçimlerinde, 'ahbab-çavuş' ilişkileri, 

Türkiye Futbol Federasyonu'nun, bu işin 'mutfağı olan' amatör kulüplere gerek tesisleşme gerekse maddi anlamda destek vermemesi, diye sıralayabiliriz.

Sayın Başkan, Arabayatağıspor'un Bursaspor ve Altınordu ile ilişkileri nelerdir?

Ben Bursaspor kongre üyesiyim. Bursaspor'a son 15 sezonda 50'ye yakın sporcumuz transfer olmuştur. Bunların içerisinde; Volkan Şen, Metin Depe, İzzet Kaya, İlhan Depe gibi yetiştirdiğimiz futbolcularımız vardır. Ayrıca, halen altyapılarda oynayan ve profesyonelliğe aday sporcularımız mevcuttur. Bu sezon, 6 sporcumuz Bursaspor altyapı takımlarına transfer olurken, altyapıda oynayan 2 futbolcumuz da profesyonel imza atmıştır. Bursaspor, şehrimizin gözbebeğidir. Uzun yıllardır süregelen bir işbirliğimiz olan, her zaman yanlarında olduğumuz ve olacağımız önemli bir değerdir.   Altınordu; altyapı konusunda Türkiye'ye bu işin nasıl yapılması gerektiğini gösteren çok önemli bir markadır. Ayrıca yerel lig ve Türkiye Şampiyonaları'nda oynadığımız maçlarımızı da çok yakından takip etmektedirler. Bünyesinde 6 futboılcumuz bulunmaktadır. 2016 yılında transfer ettikleri 2001 doğumlu futbolcumuz Muzaffer Kocaer ile profesyonel sözleşme imzalamışlardır. Muzaffer, Altınordu profesyonel takım kadrosuna da girmiş; 2 lig ve 4 Türkiye Kupası maçı oynamıştır. İlişkilerimiz aynı düzeyde devam edecektir.

''O'nun 'Arabası' var güzel mi güzel'' dedirten başarı tablosu, buyurun...

2013/14 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde ilk on takım arasında yer almıştır.

U14: Türkiye Birincisi

2014/15 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Üçüncüsü

U15: Türkiye Birincisi / Nike Premier Cup Türkiye Üçüncüsü

2015/16 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Dördüncüsü

U19: Türkiye Dördüncüsü

2016/17 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Dördüncüsü

U16: Türkiye Dördüncüsü

2017/18 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Üçüncüsü

U14: Türkiye Birincisi

U15: Türkiye Dördüncüsü

2018/19 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Şampiyonu

U16: Türkiye Birincisi

(Kısa açıklamamızı tekrar edelim; TFF, gençler kategorilerinde ( U19, U17, U16, U15, U14, U13) en başarılı kulüpler listelerini 2012-2013 Sezonu'ndan itibaren açıklamaya başlamıştır. Bu süreçte, binlerce takım arasından sadece Samsun Kadıköyspor ve Bursa Arabayatağıspor, 7 sezonun 5'inde ilk dört içinde yer alarak futbol camiasına 'yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır' mesajını vermişlerdir. Katkılarından dolayı Arabayatağıspor Sosyal Medya Danışmanı Sayın Oğuz Öztürk'e teşekkür ederiz.)

Yazı: Arif Doğan


Hiç yorum yok:

Muratbey'in serisini Cankurtaran sonlandırdı

İstanbul Süper Amatör Lig 5. Grup'ta lider Cankurtaranspor deplasmanda Muratbeyspor'u 2-0 yendi.