Yönetimi, teknik ekibi, tesisleri ve altyapıya yaptıkları yatırımlarla çoğu profesyonel kulübün önüne geçmeyi başaran bir mahalle takımından, gıpta ile takip edilen bir marka yaratanların hikayesi bu seferki konumuz!
Geleceğin yıldızlarının içinden çıkacağı yaklaşık 500 öğrencisiyle bir futbolcu ordusuna sahip, 'bir üst modeli' Altınordu'nun dirsek temaslarını eksik etmediği, kendi kulvarında başarıdan başarıya koşan mütevazı bir kulübümüzü anlatalım istedik.
Direkt 3. Lig'e alındılar
Kadıköy denilince akla ilk gelenler İstanbul ve Fenerbahçe'dir! Bu yazıdan sonra aklınızın bir köşesinde 'öteki' Kadıköy tasavvuru da artık yer edecektir! Dünya'nın en popüler 43. yerleşkesi olan İstanbul Kadıköy ile 'amatör ruhla profesyonel işler' çıkaran Samsun'un bir mahallesi olan Kadıköy'ün kesiştiği ortak nokta, 1984 yılında yılında kurulan sarı-siyahlı Kadıköyspor'dur. Zamanın iktidar partisi tarafından 1991/92 Sezonu'nda direkt 3.Lig'e alınan Samsun Kadıköyspor, ilk sezonunda 11 hafta liderlik koltuğunda oturmasına rağmen, Akçaabat Sebatspor, Giresunspor ve Bulancakspor ile girdiği şampiyonluk yarışını 4'ncü sırada bitirdi. İlk sezonunda şehir ve ilçe kulüplerine rağmen bir üst ligi kovalayan bu mahalle takımı, sonraki beş sezonda bir 5'incilik alsa da iki kez de ligde kıl payı tutunmayı bildi. Sivasspor'un üzerinde ligi tamamladığı sezonlar da olan Kadıköyspor, 1996/97 Sezonu'nda bitime bir hafta kala ligden düştü. TFF 3. Lig'de oynadığı 176 karşılaşmada, 66 galibiyet, 66 mağlubiyet ve 44 beraberlik 'şiirselliği' ile profesyonel serüvenine son verdi. Bu periyotta sarı-siyah renklerini (Samsungücü ile birleşmesinden sonra kısa bir süre sarı- lacivert renkleri de kullanmıştır) Samsunspor'un kullandığı kırmızı-beyaz ile değiştirdi. Kulübün profesyonel liglerde tekrar yer alma hedefi olmadığından, yerel ligde büyükler kategorisine katılmamaktadır.
Yeniden yapılanma dönemi
Profesyonel ligden amatör kümeye düşen Kadıköyspor'un tekrar ayağa kalkmasında büyük rol üstlenen eski Başkan Arif Kosif ile mali yükün altına giren ama hep perde arkasında kalmayı yeğleyen Mehmet Karamangil'in çabalarıyla kulüp yeniden yapılanma sürecine girdi. İçerisinde; biri standart, ikisi küçük ölçeklerde 3 suni çim saha, fitness salonu, toplantı salonu, kulüp lokali, yapımı tamamlanmak üzere olan yatakhaneler, sporcular için kütüphane ve dinlenme salonu ile oyun salonu barındıran bir futbol kompleksi ile özkaynak düzenine geçen kırmızı- beyazlılar, ortak sinerji ve tecrübe ile üreten, profesyonel takımların altyapılarını besleyen bir kulüp pozisyonuna girmiştir. Amaçlarının genç nesilin spor aktviteleri ile sağlıklı bir şekilde eğitilmesi ve Türk futboluna yeni yeteneklerin kazandırılması olduğunun belirten kulüp yetkilileri, sportif başarının ise kendileri için sadece bir araç olduğunun altını çiziyorlar. Ülkemizde amatör kulüpler bazında ilk süreli yayın organı olan Kadıköyspor Dergisi'ni çıkaran kulüp -şu anda yayınlanmıyor- düzenlediği sosyal sorumluluk projeleri ile de bünyesindeki oyuncuları bilinçlendirerek, rol model kulüp imajını da perçinliyor.
Takdire şayan işler çıkaran bu güzide kulübümüzün, futbol organizasyonunun tepesindeki ismi Genel Menajer Hakkı Yeşilyurt ve Teknik Koordinatör Erdoğan Kul ile Samsun Kadıköyspor'u konuştuk. 2006'da Beşiktaş'ı mağlup ederek Türkiye Şampiyonu olan Samsunspor U15 Takımı'yla, Prag'da düzenlenen Nike Premier Cup'da ülkemizi temsil eden ekibin altyapı direktörlüğü görevini yapan Hakkı Yeşilyurt, Samsunspor eski Başkanı İsmail Uyanık’ın danışmanı ve transfer komitesi üyesi görevlerinde de bulundu. Spor camiasının yakından tanıdığı Yeşilyurt, yaşadığı fikir ayrılıkları nedeniyle bu görevinden prensip gereği istifa etmişti.
Sayın Yeşilyurt, Kadıköyspor'un misyonu nedir?
Barcelona Kulübü’nün girişinde, “Bir kulüpten daha fazlası” yazar, kulübün mottosudur bu! Bir sosyal sorumluluk projesi anlayışı ile 1984 yılında yola çıkan kulübümüz için kafa yoran bizler de, “Bir amatör kulüpten daha fazlası” için gayretteyiz. Tesisleri, organizasyon becerisi, sportif performansı ile Türk ve Samsun futbolunun hizmetine sunduğu oyuncularla bu anlayışın yansımalarını görebilmek mümkün. TFF verilerine göre; Türkiye’de son 7 sezonun 4’ünde “gençler kategorisinde en başarılı amatör kulüp” olmak, sanırım dikkat çekici bir istatistik! Elde edilen diğer derecelerimiz de mevcut. Bu rakamların anlattıklarını doğru okumayı bilmek, Kadıköyspor’u en güzel özetleyen ayrıntı olarak bir kenarda duruyor. Bünyesinde kurduğu futbol okuluyla her yıl yaklaşık 500'ün üzerinde çocuk ve gence altyapı eğitimi veriyoruz. Kulübümüz, 5 ila 17 yaş aralığındaki çocuklarımızı futbola kazandırmaya çalışıyor. Tüm yaş kategorilerinde A-B ve C planına uygun oyuncularımız var. İlimizde bulunan bazı amatör kulüplerin gelişimlerini sağlaması -pilot takımı gibi- için oyuncularımızı veriyoruz. Bunun yanında oyuncu ihtiyaçlarına destek sunduğumuz kulüplerimiz de vardır. Gelişim için küçük yaş gurubundaki takımlarımızı şehir dışı turnuvalara götürüyoruz. Çok sayıda oyuncumuzu da profesyonel liglere gönderdik.Bölgemizde bir nevi, üreten ve servis eden konumdayız.
Samsun'da inanılmaz bir altyapı cevheri var. Sizin yokluğunuzda 2017/18 'de Atakum Belediyespor Türkiye Şampiyonaları'nı domine etmiş. Takımınızdan , Yolspor'dan altyapı milli takımlarına davetler var. Bu cevheri işleyerek Türk futboluna sunan önemli bir kulübün yetkili ağzı olarak , coğrafyanızdaki potansiyel ve Türk altyapı futbolu hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Samsun olarak son yıllarda yıldız oyuncu yetiştirebilme konusunda pek başarılı olduğumuz söylenemez. Öncelikle bu özeleştiriyi yapmamız lazım. Bunda, domino etkisi yapan bir çok etken var. Dün futbolcu sokaktan çıkıyordu ve biz Samsun olarak çok şanslıydık. Çünkü, genetik kodlarımız futbola fazlasıyla müsait. Futbola dair tutku, duygu ve coşku şehrin oyuncusunu hep bir adım öne itiyordu. Ama sonrasında sokak futbolu, boş arsaların betonlara yenik düşmesi ile varlığını yitirdi. Sonrasında ise aranılan, yetiştiricilik becerileri ve ona uygun ekonomik, fiziki, kültürel ve A takımın genç oyuncuya bakış açısını içeren, yani kulüp felsefesi ile özetlenebilecek geniş bir yelpaze oldu. Bunların tamamından ülke futbolunda olduğu gibi, bu şehir de kırık notlar aldı. Laf kalabalığına gerek yok, hem bu şehir hem bu ülke için çözüm belli. Yeni bir paradigma! Yani, yeni bir bakış açısı! Almanların 2002’de hayata geçirdiği program da olduğu gibi. İngilizlerin “DNA Programı” gibi. 90’lar da Fransa’nın yaptığı akademik çalışma gibi ya da Belçika’nın Michel Sablon projesinde yaptığı gibi. Bizim de bir model arayışımız olmalı. Ama ülke kodlarımız ile örtüşecek bir model. Kendi coğrafik, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapımıza uygun, kendimize ait! Sloganlarla, imitasyon modeller ile değil. Aksi taktirde kuyruğunu yakalamak için dönen bir kediden farkınız olmaz! Özetle; her şeyden önce oyuncu yetiştirmeye yönelik bir kulüp felsefeniz olacak. Antrenör eğitimi ve gelişimi olmazsa olmaz! Tabi ki güne entegre tesisler ve bilimden maksimum faydalanma arayışı...
Yönetenlerin alt yapıyı hiç ağzından düşürmemeleri ve çok önem verilmesi gerektiğine yönelik yaklaşımları için neler söylenebilir?
Kimse, kimseyi kandırdığı yanlışına düşmesin. Altyapılar sadece Samsun’da değil, ülkenin hemen her yerinde üvey evlat! İstisnalar kaideyi bozmaz ama durum bundan ibaret! Samimiyet testinden geçebilmenin öncelikli yolu belli; kulüp bütçelerinden asgari %15’lik kısmı, altyapıya ayırabilmek. Yoksa, dostlar alış verişte görsün anlayışından ileriye gitmiyor mesele.
Altyapı babında bir Kadıköyspor profili çizmeye kalksak; Altınordu'nun amatör futbolda "muadili" , amatör futbolun ise "Altınordu'su" sonucuna ulaşırız. Gerek tesisleşme ve kazanılan başarılar gerekse yetiştiren ve yetiştirilen değerlerlerin örtüştüğü iki kulübün ilişki düzeyi nedir? Örneğin, Altınordu’dan önemli isimlerin kulübünüzü ziyaret ettiklerini biliyoruz.
Bu benzetme bize gurur verir. Altınordu ülke futbolunda yeni ve farklı bir bakış açısının bayraktarlığını yapan bir kulüp. Bir rol model! Sevgili Başkan Seyit Mehmet Özkan’ın başlattığı değişim ve dönüşüm hareketi aslında ülke futbolu için bir 'uyandırma sevisi'! Tabii uyanmak isteyenler için!
Bu bağlamda, Samsunspor ile devam eden projeleriniz nelerdir?
Öncelikle şunu net olarak ifade etmekte fayda var; Samsun’un bir temsilcisi olarak, Samsunspor’u bir üst kimlik olarak görüyoruz! Ama şunu da üzülerek söylemek zorundayız; bu şehir, eğer son yıllarda olması gereken sayıda oyuncu hatta yıldız oyuncu yetişmediyse, bunun temel nedeni Samsunspor’da söz sahibi olan yönetimlerin olaya bakış açısının yetersiz ya da samimiyetsiz olmalarıdır! Bunu öncelikle not etmekte fayda var.! Sayın Yüksel Yıldırım’ın şirketleşen kulübü satın almasının ardından yeni bir dönem başladı. Süreci yaşayıp birlikte göreceğiz. Ama kimsenin uydusu olmamak gibi bir kulüp prensibimiz var! Kendi kimliğimiz ve prensiplerimiz ile var olmaya devam edeceğiz!
Şu an Türk futboluna hizmet veren oyuncularınızı paylaşır mısınız?
Samsunspor’dan başka bir profesyonel takım olmayışı, liglerde görev alabilen Samsunlu teknik adam sayısının çok az oluşu, bu şehrin gerçekten potansiyelli oyuncuları açısından büyük handikap ve şansızlık! Gençlerimizi bir seviye daha yükseltecek bir sıçrama tahtası sorunu duruyor karşımızda! Sakaryaspor’da Serkan Odabaşoğlu var. Lucescu tarafından rezerv A Milli Takımı'na davet edilen ve şu an Başakşehir ve Denizlispor’un da gündeminde. Gelecek sezon Gençlerbirliği’nde olma ihtimali yüksek, Hacettepe’de oynayan Volkan Kılıç var. Volkan’ı, Gençlerbirliği olmazsa eğer, bir başka Süper Lig takımında görme ihtimalinin yüksek olduğunun tüyosunu da verebilirim şimdiden! Tarsus İdman Yurdu’nda golcü orta saha Alperen Pak. TFF 2. Lig'de gol krallığında daima iddialı olmuş Muharrem Ozan Cengiz. Zonguldakspor’dan Doğukan Sağlam’ı, Büyükçekmece Tepecikspor'da Halil İbrahim Pekşen’i, Tokatspor’dan Eren Eş’i, Erbaaspor’da Furkan Yılmaz’ı ve şu an aklıma gelmeyen çok sayıda ismi sayabiliriz. Bu oyunculardan bazıları Galatasaray, Trabzonspor, Altınordu, Bursaspor, Gençlerbirliği ve Konyaspor altyapılarında oynadı. Tabii ki; bir dönem adından çok fazla söz ettiren, futbolseverlerin yakından tanıdığı Samsunspor ve Fenerbahçe'de forma giyen Celil Sağır!
Kadıköyspor'un ileriye dönük projeleri nedir? Bulunduğunuz noktanın bir üst basamağında hedef nedir?
Son 7 sezonun 4’ünde Türkiye’nin altyapıda en başarılı amatör takımı olmak ve bunu tamamen kendi özkaynak düzeni ile yapabilmiş olmak bir mahalle takımı için müthiş bir performans. Başarının sürdürülebilir olması, ayrıca dikkat çekici. Ama öğrenmeye, çalışmaya ve güne entegre olmaya ısrarla devam etmek zorundayız, bu da bizim bir ezberimiz! Son dönemlerde skordan bağımsız olarak, oyunu ve dolayısıyla oyuncuyu büyütme gayretindeyiz. Bir yol aldık; hem zihinsel hem oyuna dair. Aynı yoldan, ısrarla ve sabırla devam edeceğiz! Çünkü, farklı bir bakış açısına ikna olmalıyız...
Kadıköyspor’un bugün geldiği noktada Hakkı Yeşilyurt'un ne kadar pay sahibi olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Pep Guerdiola’yı anlatan bir kitap var. O kitapta yazan ve İspanya’da kullanılan bir deyim dikkatimi çekti; ''Galibiyetlerin babası çoktur, mağlubiyetler ise yetimdir.'' diye. Ben bu çarpıcı performansın başta kulüp yönetimimiz olmak üzere, teknik kadromuz, oyuncularımız ve çalışanlarımıza borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Eğer bu tabloda benim zerre kadar katkım olduysa, ne mutlu bana. Omuzumda gurur apoleti olarak taşırım. Ama şunu da iyi biliyorum; yapamadığımız ya da eksik yaptıklarımızın tamamı bana ait nedenlerden kaynaklıdır. Bundan yana da itirazım yok! Özürden de gocunmam! Kimi başarısızlıkları yetim bırakacak değilim!
"Kadıköyspor'un bir standardı oluştu"
Bu başarıda pay sahiplerinden Erdoğan Kul, 2002 yılında futbolcu olarak girdiği Samsun Kadıköyspor'dan kopmamış, 2010 yılından itibaren de kulübün Teknik Koordinatörlük görevinde bulunuyor. Kul, sitemize yaptığı açıklamada; ''İkisi kaleci antrenörü olmak üzere, 11 antrenörden oluşan bir ekibimiz var. Görece genç bir ekip ama gelişim odaklı ve bu yönde her türlü desteği arkasında görme şansına sahip bir gurubuz. Kırmızı çizgilerimiz var; oyuncularımızı öncelikle iyi insan olarak yetiştirme gayretinde olduğu gibi! Skorlardan ve derecelerden bağımsız, bizler için öncelikli amaç bu. Oyunumuzu ve oyuncumuzu büyütebilmek için çok çalışıyoruz. Bizim için, maçlarla idmanların bir farkı yok. Oyuncularımızdan maçlarda beklediğimiz ciddiyet ve iş ahlakını aynı şekilde idmanlarda da istiyoruz. Çünkü, idman ciddiyeti olmayan bir oyuncunun maçlarda başarılı olabildiğini hiç görmedik. Nihayetinde nasıl antrenman yaparsanız, öyle oynayabilirsiniz. Kadıköyspor’un bir standardı oluştu. Başta ben olmak üzere, antrenör arkadaşlarımın da oyuncularımızın da bu standardın gerisinde kalmaya kimsenin hakkı yok! İdealist antrenör ekibimize her fırsatta şunu söylüyorum; yaptığınız işe tutku ile bağlanmak zorundasınız ve her fırsatta kendinizi geliştirmek için kafa yormalısınız. Yoksa, oyuncularınıza verebileceğiniz şeyler, hep eksik kalır. Kadıköyspor’un başarısının sırrı nedir diye soracak olursanız, belli bileşenlerin, doğru zamanda doğru yerde olmasıdır'' açıklamasında bulundu.
Sevgili Kul'un belirttiği gibi altyapılarda herkesin ve her kesimin kabul ettiği bir 'Kadıköyspor Standartı' mevcut. Son olarak, biz de son 8 sezonu kapsayan bu standardın 'başarı argümanlarını' listeleyelim:
2011/12 Sezonu TFF Gençler Kategorisi
U15: Türkiye İkincisi- Nike Premier Cup Türkiye Üçünüsü
2012/13 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Şampiyonu
U13: Türkiye İkincisi/ U15: Türkiye Birincisi- Nike Premier Cup Türkiye Dördüncüsü / U16: Türkiye Üçüncüsü
2013/14 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Şampiyonu
U14: Türkiye İkincisi/ U16: Türkiye İkincisi
2014/15 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Beşincisi
U14: Türkiye Üçüncüsü
2015/16 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Şampiyonu
U14: Türkiye Dördüncüsü/ U15: Türkiye İkincisi/ U16: Türkiye Birincisi/ U17: Türkiye İkincisi/ U19: Türkiye Üçüncüsü
2016/17 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye Şampiyonu
U14: Türkiye Birincisi/ U16: Türkiye Birincisi
2018/19 Sezonu TFF Gençler Kategorisinde Türkiye İkincisi
U16: Türkiye Üçüncüsü
Bu kulüplere dikkat!
Kısa bir açıklama ekleyelim. TFF, gençler kategorilerinde ( U19, U17, U16, U15, U14) en başarılı kulüpler listelerini 2012/13 Sezonu'ndan itibaren açıklamaya başlamıştır. Bu süreçte Samsun Kadıköyspor, 4 Türkiye Şampiyonluğu, 1 kez Türkiye ikinciliği bir kez de Türkiye beşinciliği kazanmıştır. Yaşaltı kategorilerinde ise (U13'ün Türkiye ikinciliği hariç) 4'er kez Türkiye Şampiyonluğu, ikinciliği ve üçüncülüğü, bir kez de dördüncülük kazanmıştır. Samsun Kadıköyspor'un bu platformdaki tek rakibi Bursa TSE Arabayatağıspor ise 1 Türkiye Şampiyonluğu'nun yanı sıra ikişer kez üçüncülük ve dördüncülük kazanmıştır. Mersin Akdeniz Belediyespor 1'er defa Türkiye Şampiyonluğu, ikinciliği ve üçüncülüğü kazanırken, Diyarbakır DSİ Spor üç kez Türkiye ikinciliği, İstanbul temsilcileri Bağlarbaşıspor iki Türkiye ikinciliği ve 1 kez üçüncülük, Zeytinburnu Damlaspor ise 1'er kez üçüncülük ve dördüncülük kazanmıştır. Son 7 sezonun diğer Türkiye Şampiyonu ise yine bir Samsun ekibi olan Atakum Belediyespor'dur. Atakum, 2017/18 Sezonu'nda 5 yaşaltı kategorisinin dördünde dereceye girerek Türkiye Şampiyonu olmuştur.
Yazı: Arif Doğan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder