Sadece 1 sezon Otogarspor olarak oynayan ve 3. Lig'in kapısından döndükten sonra kapanan Otogarspor'un hikayesi...
1980’li yıllarda Topkapı’da bulunan İstanbul Trakya Otogarı’nın yetersiz gelmesi üzerine, 1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş arasında imzalanan anlaşmayla yapımına Büyük İstanbul Otogarı, 1994 yılından bu yana faaliyette. Kapısı Esenler'e baksa ve bazen Esenler Otogarı da dense de aslında Bayrampaşa Altıntepsi Mahallesi sınırları içinde yer alan otogarla ilgili çoğumuzun bir anısı vardır muhkemelen.
Pek bilinmese ya da öyle demeyelim de hatırlanmasa da, 168 yazıhanesinde 300’ü aşkın firmanın faaliyet gösterdiği bu otogarın bir de futbol takımı vardı: Bayrampaşa Otogarspor.
Bu isimle sadece 2 sezon mücadele eden ve ardından kapanan Otogarspor’un hızlı yükselişi ve deyim yerindeyse zirvede kapanışının hikayesine birlikte göz atalım:
Sirkeci'den Bakırköy'e, ardından Bayrampaşa'ya
Otogarspor’un tarihi için öncelikle Sirkecispor’un tarihine bakmamız gerekli... Sirkecispor 1955 yılında Alemdar Caddesi’nde Burhan Alpan, Mehmet Gürgenç, Mişel Mintral gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 11 futbol sevdalısı tarafından kurulan, kırmızı-mavi renklere sahip bir kulüp. Bu kulüp, 1911’de kurulan komşu kulübü Süleymaniyespor ile 1980-81 sezonunda birleşip ‘Süleymaniye Sirkecispor’ adıyla liglere girer. Birleşme aslında lafta bir deyim, esasen yapılan Süleymaniyespor’un ismi genel kurulla değiştirilir ve yoluna o şekilde devam eder (Hatta sonra bu kulüp de ismini ve ilçesini değiştirerek şimdiki Küçükçekmecespor olur). Sirkecispor ise bir müddet atıl durumda kaldıktan sonra, Bakırköy Yücespor’un yönetiminde yer alan İsmail ‘Abadi’ Öngün’ün çabalarıyla Zuhuratbaba Mahallesi’ne taşınır. Kırmızı mavili kulüp böylece Yücespor’un bir nevi pilot takımı olur. Yücespor’da şans bulamayan gençler alt yapı liglerinde Sirkeci formasıyla mücadele ederken kulüp 1997-98’de 2. Amatör’e de girer ve orta sıralarda sezonu tamamlar.
Talip Öztürk'ün gelişi ve ilk şampiyonluk
1999-2000 sezonunun başında İsmail Öngün, o dönem İstanbul Otogarı’nın ve Metro Turizm’in yönetiminde yer alan, aynı zamanda Mahmutbeyspor’da oynayan Talip Öztürk’e, Sirkecispor’u alarak bir iddialı bir kulüp kurması tavsiyesini verir. 3. Lig’e yükselme hedefiyle kolları sıvayan Öztürk de Öngün’ün yardımlarıyla bir takım oluşturur. O sezon takım Sirkecispor olarak liglerde mücadele eder ve 1999-2000 sezonu İstanbul 2. Amatör Lig 18. Grup’u 14 maçta 11 galibiyet, 3 beraberlikle namağlup zirvede tamamlar ve 1. Amatör’e yükselir. Sultançiftliğispor (Şimdiki Sultangazispor), Beşiktaş Yıldızspor, İstanbulspor, Yeşil Haliçspor (Şimdiki Araphanspor), Emniyettepespor (Şimdiki Ihlamurderespor), Avcılar Cihangirspor ve Tarabyaspor’un filelerine toplam 55 gol atılır, sadece 10 gol yenir. O sezon kalede eski Beşiktaşlı Şener Kurtulmuş vardır.
2000-2001 sezonunda o dönemin en iyi kadrolarından biri kurularak yola çıkılır. Bülent Taşkıran, Tolga Biber, Fahrettin Cantürk, Yasin Büyük, Günter Kahraman, Soner Ayçiçek gibi önemli isimlerle anlaşma sağlanır. Kadroda bir Makedon futbolcu (Elvir Kozica) bile vardır. Teknik direktör Nevzat Aksoy, yardımcısı Hasan Altay’dır.
En pahalı kadro
Mavi-beyaz renklere sahip Otogarspor ilk sezon idmanlar için Bakırköy, Kocasinan, Bayrampaşa Belediye gibi sahalarda dolanırken ikinci sezonunda Bayrampaşa Belediye Stadı’nı mekan beller, maçlarını da burada oynar. Tüm idmanlar gündüzdür zaten futbolculara o dönemin şartlarına göre yüksek ücretler ödenir. Dönemin yönetim kurulu üyesi İsmail Öngün’e ödenen ücret, diğer kulüplerin verdiği maksimum ücretin neredeyse iki katıdır. Aynı zamanda ihtiyacı olan futbolculardan kimileri Otogar’da işe de sokulur.
Uzak ara şampiyonluk
2000-2001 sezonunda 1. Amatör Küme’de 14. Grup’ta Maliyespor, Haydarspor, Yeni Ortabayırspor, İstanbul Gümüşhanespor, Madenspor, Bahçelievler İdman Yurdu ve Çırçırspor’la mücadele eden Otogarspor hiç zorlanmaz: 14 maçta 11 galibiyet ve 3 beraberlikle en yakın rakip Maliyespor’un 11 puan önünde 36 puanla şampiyon olur.
Ardından 3. Lig’e terfi maçlarına katılacak takımları belirlemek için düzenlenen il birinciliği maçları başlar. Otogarspor 6. Grup’ta Okmeydanı Fetihspor, Karadenizspor, Paşabahçespor, İdealtepespor, Tophane Tayfunspor, Şile Yıldızspor ve İncirlispor’a karşı 7 maçta 6 galibiyet ve tek yenilgi ile 18 puanla birinci olur. O dönem takımda yer alan Tolga Biber’e göre en zorlu karşılaşma, Selimiye Stadı’ndaki Tophane Tayfunspor karşılaşmasıdır. Biraz da gergin geçen maçı Otogarspor kazanmasını bilir.
Terfi maçlarına gitmeyi garantileyen mavi beyazlı ekip İstanbul Şampiyonası çeyrek finalinde ise -daha sonra şampiyon olacak olan- Küçükçekmecespor’a 4-1 kaybeder.
İstikamet Çanakkale
Kaderin bir cilvesi, Otogarspor 3. Lig terfi maçları ilk kademesinde Küçükçekmecespor ile aynı gruba düşer. 4-8 Nisan 2001 tarihlerinde yapılan Çanakkale grup merkezi maçlarında bu iki İstanbul ekibinin yanı sıra Edirne’den Keşanspor ve Osmanlıspor, Tekirdağ’dan Çerkezköy Belediyespor, Kırklareli’nden Babaeskispor vardır. Otogarspor Mudurnu’da kampa girer, hazırlık maçlarını kazanarak iddiasını ortaya koyar.
Küçükçekmecespor ve Otogarspor Çanakkale’de aynı otelde kalır ancak hiçbir tatsızlık yaşanmaz. Eski Galatasaraylı Savaş Demiral’ın da yer aldığı Küçükçekmecespor ile tatlı bir rekaber vardır. Otogarspor ilk maçında Babaeskispor’u 3-0, ardından Keşanspor’u 5-1 yenerek finale çıkar. Küçükçekmecespor da Osmanlıspor ve Çerkezköy engellerini rahat geçer.
Bitmeyen penaltılar
Sezon boyunca maçlarını genelde firma sahiplerinin takip ettiği Otogarspor’un Küçükçekmecespor’le oynadığı tarihi final için Bayrampaşa’dan 5 otobüs taraftar gelir. Büyük çekişmeye sahne olan maçta ilk golü Küçükçekmece bulur, 88'de Otogar eşitliği sağlar. 1-1 biten normal sürenin ardından uzatmalarda bu kez Otogar öne geçse de Küçükçekmece beraberlik golünü bulur ve penaltılara geçilir. Penaltılar ise adeta nefes keser. İki takım, maçın tanıklarına göre 19’ar penaltı atar. Sonuçta 13-12 galip gelen Küçükçekmecespor ikinci kademeye çıkar.
İbrahim Tatlıses iddiası
Bu yenilgi Otogar cephesinde şok etkisi yaratır. Söylentilere göre kulübün başkanı Talip Öztürk o dönem İbrahim Tatlıses’le iddiaya girmiş “Bu takım 3. Lig’e çıkmazsa kapatırım” demiştir. Öztürk’e ulaşamadığımız için iddia konusunu doğrulatamasak da tek bir gerçek var ki Otogarspor, kendi ismiyle mücadele ettiği o tek sezon sonrası futbol sahnesinden çekilir, bir daha liglere girmez.
Yazı: Efkan Bucak
Bu yazının yazılmasına büyük katkıları olan İsmail 'Abadi' Öngün, Benan Diker, Nevzat Aksoy, Hasan Altay ve Tolga Biber'e teşekkürü borç bilirim. Eğer o döneme ait elinizde bilgi ve belge varsa ve bu yazının gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız lütfen yazmaktan çekinmeyin.
İlginii çekebilecek diğer yazılar:
BAL'DA ŞAMPİYONLUĞU EN ACI ŞEKİLDE KAYBEDEN 17 TAKIM
YOLU AMATÖR KÜMEDEN GEÇEN 30 ÜNLÜ
PRİM OLARAK MEZAR YERİ VEREN KULÜP
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder