Bölgesel Amatör Lig 2010 yılında oynatılmaya başlanan Türkiye'nin hali hazırdaki 5. üst ligi. Statüsünün dünyada eşi benzeri yok.
Bırakın Avrupa'yı, Afrika'ya bile gitseniz böyle saçma bir lig statüsü bulamazsınız. Liglerde statü bildiğiniz gibi takım sayısına göre son 2 yada 3 küme düşer. Bazı hallerde bu sayı maksimum 4 olur.
Ama Bal liginde grupta yer alan 12 takımın 7-8 tanesi bile düşebilir. Burada bahsettiğim son 7-8 takım değil. İkinci bile olsanız düşmeniz muhtemel. Ligde kalmanızın garantisi yok. Bu sene olan birkaç acayiplikten bahsedeyim sizlere. Amasya ilinin iki temsilcisi var. Aynı gruptalar. Son haftaya hatta son dakikaya Merzifonspor bir puan önde giriyor. Maçı berabere bitince ikinci sıradaki Amasyaspor son maçını 90+.dakikalarda bulduğu golle 2-1 kazanıp grubu lider bitirip 3.lig play offlarına gidiyor. Ya Merzifonspor'a ne oluyor derseniz?
Dikkatli okumanızı tavsiye ediyorum. İkinci sıradaki Merzifonspor'un tek bir şansı var. Amasyaspor'un 3.lige çıkması. Yoksa direkt küme düşecek. Nihayetinde Amasyaspor oynanan play off maçları sonucu TFF 3.lige yükseliyor. Ya Merzifonspor? O da statü gereği Amasya Süper Amatör Liginden gelen takımla play out oynamak zorunda kalıyor. Oynanan maç neticesinde de kaybedince Amasya yerel ligine düşüyor. Nereden nereye!! 90+ dakikalara kadar 3.lig hayali kur. Sonrasında yerel lige düş.
Yapılan belki de milyonluk yatırım çöpe gitsin.
Ya çıkacaksın ya da düşeceksin
Aynı şey birçok ilde fazlasıyla mevcut. Ankara Keçiören Bağlumspor averajla 3.olup düşüyor play out maçını kaybedince. 5.olan Yozgat Sorgun Belediyespor yine öyle. 4.olan Ankara Çubukspor yine öyle.
Maalesef statü ya çıkacaksın ya da düşeceksin şeklinde yazılmış. Bir de kontenjan belası var. İl kontenjanı var. Aynı ilden iki takım varsa grupta grubu altta bitiren 3.bile olsa direkt ligden düşüyor. Diyelim 45 puan topladınız ligden düşüyorsunuz ama grupta 3 takımı olan ilin takımı 30 puanla il kontenjanında üstte olduğu için ligi 8.de bitirse bile küme düşmüyor.
Yatırımlar çöpe gidiyor
Bölgesel Amatör Lig'in amacı 81 ilde futbol oynatmakmış TFF'ye ve bu statüyü yazanlara göre. Bu mantıkla futbola katkı sunamazsınız beyler. Misalen 400-500 bin liralık takım kuran statü gereği 8.9.olup ligde kalıyor. 3-4 milyon TL yatırım yapan kulüpler statü ve kontenjan gereği ligden düşüyor. Kalitesiz takımlar ligde kalırken yatırım yapıp 3.ligi hedefleyen milyonluk il ve belediye takımları statü gereği küme düşüyor. Bu olacak iş değil. TFF'ye soruyorum. Kaliteli lig mi, yoksa ne olduğu belli olmayan sadece 81 ilde futbol oynansın mantığıyla adeta takım öğütme makinesine dönüşen kalitesiz ucube bir lig mi ? Artık bu ucube lige, sisteme bir çözüm bulun.
Hani diyorsunuz ya yatırım yapan takımları ligde tutarsak lig Ankara,İstanbul,İzmir,Antalya,
Diyarbakır, Erzurum, Trabzon ligine döner. Bırakın yatırım yapan takımlar ligde kalsın. En azından rekabet olsun. Kalite olsun.
Ya da size bir tavsiyem var. En azından il kontenjanı denen ucubeyi ortadan kaldırmak için önümüzdeki sezondan itibaren grubunda ilk 6 sırada yer alan hiç bir takımı hangi ilden olursa olsun küme düşürmeyin. Bırakın lig gerekirse yatırım yapan 50-60 il takımları arasında oynansın. Bu sayede herkes yatırım yapsın. Kalite artsın. 25- 30 puan toplayan takım ligde kalırken 49 puan toplayan ve ikinci olan Merzifonspor gibi takımlar küme düşmesin. Düşmesin ki o takımlar en azından şampiyon olamasalar da bir sonraki sezon için hedef koysunlar. Birde direkt yada play-out saçmalığıyla küme düşmesinler.
Yazı: Ümit Yılmaz
2 yorum:
Tebrikler ve teşekkürler Ümit bey. Harika yorum, harika tavsiye. 👏👏👏
Hizlerime tercüman olmuşsun ümit bey 30 senem amatörde geçti 4 sefer final oynadım 3 lige çıkamadın bal ligi tamamen amatörü bitirir merzifon spor örneği 1990 senesi kurulan bölgesel amatör lig en iyisi idi 10 takım 18 maç şampiyon olan çıkıyor 2 vaya 3 takım çıkıyor bu ligdeki takımlar ona göre kadro kurarlar iyi olan çıkar bu kadar basit her takım kendi bütçesine göre takım kurar merzifon spor ne yapacak şimdi elindeki kadroyu
Yorum Gönder