Türk futbolunda yeni dönem... Yeni Spor Kulüpleri Yasası'na göre artık iki kulüp birleşince alttakinin liginden devam etme zorunluluğu kalktı. Devralan kulüp eğer devralınan üstteyse onun liginden devam edebilecek.
FIFA ve UEFA Statülerinin sportif başarıya ilişkin prensipleri şu şekildedir: “Bir spor kulübünün yerel bir lig şampiyonasında yer alma hakkı, prensip olarak sportif başarıya bağlı olmalıdır. Bir spor kulübü, bir sezonun sonunda belirli bir ligde kalarak ya da başka bir lige yükselerek veya düşerek yerel bir lig şampiyonasına kalmalıdır.”
Kayserispor ve Göztepe örnekleri
Bu neden FIFA, UEFA ve bunların bir üyesi olan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), alt liglerdeki kulüplerin üst lige çıkması adına ‘yarışma hakkı satın almasına’ karşı çıkar. Ancak bu durum ‘isim değişikliği’ konusuyla çözüme kavuşmuştur. Türk futbolunda bu konudaki en ilk ve en ünlü örnek, Süper Lig’den düşen Kayserispor’la 1.Lig’den çıkan Erciyesspor’un o dönem kamuoyunda ‘hülle’ adı verilen şekilde, karşılıklı genel kurula giderek isimlerini değiştirmesi olmuştur. Örneğin Göztepe de amatör lige düştükten bir sezon sonra o dönem 3. Lig’de yer alan Aliağa Belediyespor ile karşılıklı yer değişimine gitmiştir.
Devralınan kulübün her şeyi devralana geçecek
22 Nisan 2022 tarihli ve 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu bu konuda kulüplere yeni bir yol açtı. Bu kanun artık iki kulübün birleşmesine izin veriyor. İlgili kanunun 8. maddesine göre;
* Bir spor kulübü aynı ilde bulunan başka bir spor kulübü ile birleşebilir.
* Birleşme; spor kulüpleri siciline tescil ile geçerlilik kazanır ve devrolunan spor kulübünün tescil anındaki bütün aktif ve pasifi kendiliğinden devralan spor kulübüne geçer. Bu birleşme ile devrolunan spor kulübünün üyeleri kendiliğinden devralan spor kulübünün üyesi olur, devrolunan spor kulübü tasfiye edilmeksizin sona erer ve spor kulüpleri sicilinden silinir.
* Devrolunan spor kulübüne ait sportif tarihçe ve sportif başarı devralan spor kulübüne geçmiş sayılır. Devralan spor kulübü, lige katılımda veya tescil edilen isminde devrolunan spor kulübü izlenimini verecek herhangi bir değişiklik yapamaz. Devrolunan spor kulübünün müsabakalara katılım ismi veya unvanı yeniden tescil edilmez.
* Spor kulüplerinin birleşmesi Bakanlığın iznine tabidir. Bakanlığın incelemesi sadece bu Kanunun ilgili hükümlerine aykırılık bulunup bulunmadığı yönünden yapılır.
Resmi Gazete bekleniyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı da ilgili kanunun uygulanması için yönetmelik taslağını hazırladı. Yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Buna göre artık alt ligdeki bir kulüp aynı ilde olmak koşulu ile üst ligden bir kulüple birleşecek ve o kulübün tüm varlıklarının da sahibi olacak.
Uluslar arası kurallara aykırı durum
Ancak ilgili yönetmelik taslağında çok önemli bir hususa dikkat çekildi:
“Her ne kadar köklü tarihe, geçmişe ve taraftara sahip olsa da, bir futbol takımının daha üst bir ligde yer alabilmesi için başka bir kulüple birleşmesi veya yarışma hakkını devralmak için daha üst liglerde yer alan bir spor kulübünün futbol branşını aktif ve pasifleriyle devralması uluslararası düzenlemelere aykırılık teşkil edecektir.”
Son sözü TFF söyleyecek
Yani Spor Bakanlığı birleşmeye izin verse de esasen üst lige çıkmak için yapılan bu birleşmeler FIFA ve UEFA’ya aykırı! Bu nedenle birleşme veya mal varlığı devrinin sportif rekabeti engelleyecek şekilde yarışma hakkının devri sonucunu doğurup doğurmadığı konusunda ilgili Gençlik Spor İl Müdürlüğü TFF’den görüş alacak ve buna göre prosedür işleyecek. Eğer TFF onay vermezse birleşme olmayacak.
İlk birleşme Tekirdağ'da
Her ne kadar daha resmi gazetede yayımlanmadıysa da bunun ilk örneği Tekirdağ'da yaşandı. Tekirdağ ASKF Başkanı Mehmet Kaya dün Süper Amatör Lig kura çekiminde yaptığı açıklamada Süper Amatör'deki 1461 Karadenizspor ile 1. Amatör'deki Şarköyspor'un Şarköyspor adı altında birleştiğini duyurdu. Şarköyspor böylece Süper Amatör'De 1461 Karadenizspor'un yerini aldı. 1461 Karadenizspor'un tescili silinecek.
Haber: Efkan Bucak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder