Pazartesi, Nisan 24, 2023

Gülçiçek: Futbol Her Dilde Güzeldir



Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu içinde etkinlik gösteren bu takımın kurucusu Kahraman Gülçiçek ile işaret dilinin öneminden ve futboldan konuştuk.

Sağlıklı işleyen bir toplumun özelliklerinden biri tüm bireylerin eşit şekilde temel olanaklara erişebilme şansına sahip olmasıdır.  Bu olanaklara erişen ve kendilerini gerçekleştirerek topluma katılan bireyler mutlu toplumun da yapı taşlarını oluştururlar. Toplumdaki bir grup insanın kısmen ya da tamamen topluma katılamaması o toplumun verimli bir toplum olmadığı anlamına gelebilir. Bu anlamda engelli bireylerin de kendilerini gerçekleştirebilmesi ve toplumda aktif yer alması bir ülkenin gelişmişlik seviyesine işaret eden niteliklerden biridir.

Ümraniye Belediyesi engellilerin toplumda kendilerini gösterebilmeleri ve adlarından söz ettirebilmeleri için çok güzel bir proje yürütüyor. Belediye bünyesinde bir futbol takımı kurulmuş durumda. Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu içinde etkinlik gösteren bu takımın kurucusu Kahraman Gülçiçek ile işaret dilinin öneminden ve futboldan bahsettik.  Daha önce İnkılap Spor Kulübü’nde U18 antrenörü olarak çalışan ve 2013 yılından beri işitme engelli eğitmenliği ve işitme engelliler futbol antrenörlüğü yapan Kahraman Gülçiçek’in konuya ilişkin düşüncelerini röportajımızda bulabilirsiniz.

İşaret dilini öğrenmeye nasıl karar verdiniz, insanlar bu dili niçin öğrenmeli?
Kendimi geliştirmeyi seviyorum ve bence herkes bu düşüncede olmalı. Bu düşünceyle işaret diline yöneldim. İşaret dilinin insan gelişimi ve iletişim için son derece kıymetli olduğunu fark ettim.
Ayrıca işitme engelli kardeşlerimizin yanında olmak onlara tercüman ve yardımcı olmak için özellikle bu alana yöneldim.

Bir birey işitme engelli olmasa bile işaret dili ona hem kariyer olarak hem de daha güçlü iletişim kurabilmesi için çok fayda sağlayacaktır. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

İşaret diliyle futbol nasıl işliyor, farklılıklar var mı?

İşitme Engelliler Futbol Ligi’nde bütün futbol kuralları aynı. Sadece orta hakemde düdük yerine bayrak bulunuyor. Pozisyonlarda düdük çalmak yerine bayrak kaldırıyor ve oyuncuya bayrağı neden kaldırdığını izah ediyor. Burada hakemlerin işaret dili eğitimli olması son derece önem arz etmektedir. Aksi durumda sıkıntı olabiliyor.

Türkiye’de işitme engelliler futbolu ne durumda, ne gibi faaliyetler var?
Türkiye’de işitme engelliler futbolunda en üstte Süper Lig bulunuyor. Orada takımların normal ligde yaptıkları gibi, çok devreli müsabakalar ile şampiyon belirleniyor. Bu takım Avrupa maçlarına gidebiliyor. Altta ise 1.Lig ve 2. Lig bulunuyor. Yalnız bu ligler süper lig kadar yoğun geçmiyor. Katılan takım sayısı az olursa terfi maçları oluyor ve buradaki sonuçlara göre üst lige çıkan takım belli oluyor. Normal liglerde olduğu gibi çok fazla takım olmadığında fazla lig bulunmuyor. Ancak burada futbol belli bir kesim için son derece heyecanlı ve meraklı bir şekilde takip ediliyor. Türkiye İşitme Engelli Milli Takımımız da var ve bu takımımızın dünya ve Avrupa şampiyonlukları bulunuyor. Milli takımımız bu alanda birçok başarıya imza atmıştır. Ligler çok daha iyi durumda ancak burada reklam ve bilgi aktarımı çok önemli. 


Sizin kurduğunuz bir takım var, bu takımın kuruluşundan, faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Ben işitme engelliler futbol takımı projemi kurup büyük kulüplere sundum. Mesela Beşiktaş Fenerbahçe ve Galatasaray’ın da bu ligde faaliyet gösteren bir işitme engelli futbol takımı olmasını istedim. Ayrıca bu büyük takımların ligde olmasının işitme engelliler futboluna ciddi katkı sağlayacağını belirttim. Maalesef bu proje ile ilgilenen olmadı. Ben de Ümraniye Belediyesi Spor Müdürlüğü ile iletişime geçtim. Onlar sağ olsunlar bu proje ile ilgilendiler. O dönemde spor müdürümüz olan Yusuf Ocak hocamız çalışmalara başladı ve takımımızı resmi olarak kurduk. Şu anki müdürümüz Özcan Kaya ve şeflerimiz Lütfullah Ayçiçek ve Gökay Tepecik Ümraniye Belediyesi İşitme Engelliler Futbol Takımı projesi için çok uğraş vermektedir.  Fakat pandemi nedeniyle ligler olmadı ve katılımımız gecikti. Ayrıca ülkemizde yaşanan üzücü büyük deprem felaketi sonrasında alt lig terfi maçları ertelendi. Şu anda süreci takip ediyorum. İleride takımımızı güçlendirip başlayacak liglere katılıp belediyemizi ve kulübümüzü herkese duyurmak istiyorum. Ayrıca işitme engelli kardeşlerimizin sesi olup onlara tercüman olmak en büyük amacımızdır.

Ümraniye Belediyesi İşitme Engelliler Futbol Takımı engelli bireylerin toplumda yer edinmeleri ve hayallerini gerçekleştirmeleri için nasıl katkı sağlayacak?

Engelli bireyler toplumdan uzak kalabiliyor. Futbolla beraber çocuk ya da yetişkin işitme engelli bireylerin topluma kendilerini daha ait hissedeceklerini toplum tarafından değer gördüklerini anlayacaklarını düşünüyoruz.  Biliyorsunuz futbol ülkemizde çok seviliyor ve ilgi görüyor. Amacımız onları futbola çekip yalnız olmadıklarını hissettirmek. Aralarında yeteneği ve kariyeri olanları da Ümraniye Belediyesi İşitme Engelliler Futbol Takımıyla beraber Türkiye Milli takımına kazandırmak istiyoruz. Süper Lig’de daha iyi yerlere gelebiliriz ya da oyuncuları diğer takımlara verebiliriz. Bu şekilde oyuncular da gelir sağlayabilir. Hayallerini gerçekleştirmeye bir adım daha yakın olabilirler. Bu anlamda sloganımız: “Futbol Her Dilde Güzeldir.”

Röportaj: Burak BIYIKLI

Hiç yorum yok:

İstanbul 1. Amatör Lig 23 Kasım 2024 Cumartesi Programı

İstanbul 1. Amatör Lig'de günün programı haberimizin devamındadır...